"Kaikki Suomen frisbeegolfradat yhdessä paikassa."

Lykynlammen frisbeegolfrata

Lue rataluokituksista

Radan kuvaus

Lykynlammen 18-väyläinen rata on tällä hetkellä Joensuun radoista kaikkein vaativin niin pelillisesti kuin fyysisestikin. Pelattavaksi löytyy kuitenkin myös aloittelijaystävällinen kierros, joka koostuu väylistä 1-3 ja 7-9. Näillä väylillä on harrastajille tarkoitettujen A-tiipaikkojen lisäksi helpotetut B-tiipaikat.

Lue lisää

Rata valmistui 1.9.2016 pelikuntoon ja tiiboxien asennus tehtiin toukokuussa 2017.

Huomioitavaa

 • Kiekkojen nouto lentokenttäalueelta on ehdottomasti kielletty! Joen Liitokiekko on sopinut kiekkojen hakemisesta lentokentän alueelta lentokenttähenkilökunnan kanssa, joten kiekot kyllä palautuvat aikanaan omistajilleen.
 • Rata-alueella on tehty useita käärmehavaintoja, joten maastossa liikkuessa kannattaa olla tarkkaavainen.
 • Älä roskaa! Kaiken minkä jaksat kantaa radalle, jaksat kantaa myös sieltä pois – roskikset löytyvät hiihtomajan pääoven läheisyydestä.
 • Hiihtokauden aikaan rata on suljettu pelaamiselta.

Rataesittely

Alueen maasto tarjoaa sekä kumpuilevaa metsäpohjaa että tasaisempaa avointa kenttää. Rata jakautuu selkeästi etu- ja takalenkkiin symmetrisesti Lykynlammen majan sijaitessa keskellä lenkkejä. Etuysillä pelaajat pääsevät heittämään kovaa, sillä näiden yhdeksän väylän keskimitta on hulppeat 162 metriä. Mukaan mahtuu myös 376-metrinen hirviö, jossa vain kovakätisimmät heittäjät pääsevät yrittämään birdietä. Samalla osiolla testataan myös pelaajan henkistä kanttia vain 77-metrisellä suoralla mandoväylällä, jossa on pystyttävä heittämään erittäin tarkasti 43 metriä kolmemetriseen triplamandoon ottaakseen alle par-lukemaa osoittavan väylätuloksen.

Vaikka etuysi onkin haastava, se sisältää oman sisäisen alottelevia heittäjiä palvelevan kuusiväyläisen kierroksen. Väylistä 1-3 ja 7-9 koostuva aloittelijaystävällinen kierros tarjoaa harrastajille tarkoitettujen A-tiipaikkojen lisäksi helpotetut B-tiipaikat. Ratasuunnittelija ja seurahenkilöstö suosittelevatkin tuoreempia lajiin tutustujia ottamaan tuntumaa rataan aluksi tämän kierroksen kautta.

Takaysi on luonteeltaan erilainen verrattuna etuysiin. Maasto on kumpuilevaa ja korkeuseroja käytetään välillä rajustikin väylissä. Väylien keskimitta 98 metriä voi kuulostaa äkkiseltään lyhyeltä, mutta sekaan mahtuu esimerkiksi 59-metrinen hyzerväylä yhdentoista metrin korkeuserolla, jossa vain kovakätisimmät pystyvät pääsemään korin tuntumaan. Teknisyyttä ja tarkkuutta vaaditaan myös 50-metrisellä vain pari metriä leveällä väylällä, jonka kruunaa noin kolmeen metriin nostettu kori erityisen tukkitaideteoksen päällä. Erityismaininnan ansaitsee myös 134-metrinen alamäkiliidättely, jossa tuulten lukeminen nousee korkeaan arvoon.

Kokonaisuudesta on pyritty tekemään haastava ja monipuolinen rata, jossa heittäjä joutuu tekemään pelillisiä valintoja seuraavia heittoja varten. Radan kokonaispar on A-tiiltä pelattuna 62 heittoa, yhteenlaskettu väylämitta 2 343 metriä ja aikaa kierrokselle kannattaa varata nelihenkiselle harrastajaryhmälle noin 3 tuntia.

Joen Liitokiekko järjestää Lykynlammella myös kilpailutoimintaa. Huomaathan, että kaikkien radalla järjestettävien kilpailuiden aikaan rata on varattu vain kilpailijoiden käyttöön. Anna siis kilpailijoille pelirauha – kiitos! Tarkat pelipäivät ja kellonajat sekä muut ohjeet löydät Disc Golf Metrixistä.

Lykynlammen frisbeegolfradalla on myös oma Facebook-sivunsa.

Lisää radasta voi lukea Joen Liitokiekon www-sivuilta.

Ajankohtaista

15.12.2020
Rata suljettu talven ajaksi!
Tiedote 15.12.2020: Lykynlammen frisbeegolfradalla on nyt väylät #1 ja #20 purettu ja koko rata on siis suljettuna hiihto-/talvikauden ... Lue lisää

25.06.2020
Sekaparifrisbeegolfin SM-kilpailut – rata suljettu ajalla ma 29.6. – su 5.7.2020
Tiedoksi, että Lykynlammen rata on suljettu muilta kuin kilpailijoilta/talkoilijoilta ajalla ma 29.6. – su 5.7.2020 ... Lue lisää

09.06.2020
Pohjois-Karjalan avoimet 12.6.-14.6.2020 ja PRO-layout pelattavissa
Lykynlammen rataa koskeva tiedote 9.6.2020: Tiedoksi, että rata on suljettu muilta kuin kilpailijoilta ajalla pe 12.6. – su ... Lue lisää

Radan tiedot

 • Osoite

  Onttolantie 94
  80510 Joensuu


 • rata kartalla

 • Perustettu

  2016

 • Korit

  Obsidian Discs

 • Väylien määrä

  18

 • Heittopaikat

  Tekonurmi

 • Pinnanmuodot

  Mäkinen, paljon korkeuseroja

 • Opasteet

  Muu

 • Ratatyyppi

  Metsärata

 • Ylläpito

  Kuukausittainen

 • Ratamestari

  Joen Liitokiekko ry

 • Suunnittelija

  Ville Nivalainen / Obsidian Discs

 • Ilmainen/maksullinen

  ilmainen

 • Lisätietoja

  Harjoituskorit (2 kpl), WC:t Ratamestarin yhteystiedot: jlk.ratamestarit@gmail.com

 • Tulevat tapahtumat
 • Lähimmät jälleenmyyjät

Väyläkuvaukset

Lykynlammen frisbeegolfrata

Väylä 1: Lykynlampi #1

Pituus 93 metriä. Par 3

1A: 93 m (+0 m) par 3 / 1B: 70 m (+1 m) par 3 | Avausväylänä toimii yksi radan helpoimmista väylistä, jonka vasenta reunaa vartioi hieman tiheämpi puusto ja oikealla puolella harva mäntymetsä. Väylä kulkee pienen painanteen pohjaa koko matkan tiiltä korille ja tilaa heitolle on riittävästi. Korin takana ylipitkiä heittoja vaanii kuitenkin parimetrinen suppa, josta vielä voi kerätä hieman "bonuksia" korttiin.

Väylä 2: Lykynlampi #2

Pituus 187 metriä. Par 4

2A: 187 m (+4 m) par 4 / 2B: 82 m (+3 m) par 3 | Kakkosväylä on radan ensimmäinen par 4 -väylä A-tiiltä pelattuna ja se lisää samalla vaikeusastetta useamman pykälän ykkösväylään verrattuna. A-tiiltä pyritään avausheitolla pääsemään B-tiin välittömään läheisyyteen - noin 90-95 -metrisen sijoitusheiton on sovittava suuren koivun ja väylän reunapusikon välistä avoimelle alueelle, josta jatketaan heittämistä pururatapohjaa ylämäkeen. Kakkosheitto sekä B-väylän avaus kannattaa pitää tarkasti väylässä, sillä väylää reunustavat metsät ovat todella tiheitä ja niistä pois pelaaminen voi tuottaa ongelmia.

Väylä 3: Lykynlampi #3

Pituus 156 metriä. Par 4

3A: 156 m (+1 m) par 4 / 3B: 141 m (+1 m) par 4 | Tiipaikat ovat sijoiteltuna väylän eri puolille joten ne vaativat hyvin erilaisia avauksia. A-tiiltä suurin osa oikeakätisistä suosii kämmenheittoa joko alivakaammalla kiekolla ylikääntävänä tai vakaammalla kiekolla anhyzerinä, joka kannattaa myös saada lähtemään siinä kulmassa tai tiensä voi löytää OB:lle. B-tiiltä väylän alkuosa on suhteellisen suora, mikä mahdollistaa useammanlaiset avaukset. Väylän kori löytyy tiukan oikealle kääntyvän mutkan takaa.

Väylä 4: Lykynlampi #4

Pituus 128 metriä. Par 3

4: 128 m (+0 m) par 3 | Pitkää avausheittoa ja tuulten lukutaitoa vaativa väylä, joka on lähes täysin avoin - lopussa muutama suurempi mänty ympäröi griiniä. OB-raja kulkee koko matkan vasemmalla. Birdien pelaamiseen vaaditaan oikeakätiseltä isoa rystyannukkaa tai aivan jäätävän kovaa kämmenheittoa - par on tästä monille hyvä suoritus.

Väylä 5: Lykynlampi #5

Pituus 80 metriä. Par 3

5: 80 m (-1 m) par 3 | Tämä väylä on lyhyt mutta kinkkinen "metsämörritunneli" eli se kulkee loppuosaltaan komeassa sammalpeitteisessä kuusimetsässä. Väylä taittuu noin puolessavälissä loivaan alamäkeen oikealle haastaen heittäjät erittäin tekniseen suoritukseen. Väylällä on myös mando, joka on kierrettävä vasemmalta ja mandomissejä varten väylältä löytyy nykyään myös droppari.

Väylä 6: Lykynlampi #6

Pituus 376 metriä. Par 5

6: 376 m (-2 m) par 5 | Kuutosväylä kulkee täysin avoimessa maastossa lentokentän vieressä. Kovakätiset pelaajat pääsevät nyt tykittämään sydämensä kyllyydestä vähintään kaksi - tai jopa kolmekin - kertaa ja samalla usein tuuli puhaltaa lentokentältä päin tuoden lisähaastetta tämän n. 50 metriä leveän väylän pelaamiseen. Väylää uudistettiin kaudelle 2017 siten, että avausheitto heitetään nyt lentokentältä poispäin - alussa on lisäksi mando, joka tulee kiertää vasemman kautta. Väylällä on myös OB-rajat koko matkalta vasemmalla sekä oikealla. Uudistusten myötä lentokentälle karanneiden kiekkojen määrä minimoituu, mutta jos tästä huolimatta kiekko sattuisi päätymään aidan taakse, niin pelaajien tulee muistaa, että lentokenttäalueelle meneminen on ehdottomasti kielletty! HUOM! Joen Liitokiekko on sopinut kiekkojen hakemisesta lentokentän alueelta lentokenttähenkilökunnan kanssa, joten kiekot kyllä palautuvat aikanaan omistajilleen.

Väylä 7: Lykynlampi #7

Pituus 77 metriä. Par 3

7A: 77 m (+0 m) par 3 / 7B: 57 m (+0 m) par 3 | Mandoportti. Edellisväylässä kättä kipeytettiin reilusti ja nyt on pään vuoro tehdä töitä, sillä A-heittopaikka haastaa pelaajan tekemään valintoja. Mikäli tiedät pystyväsi osumaan 43 metrin päässä sijaitsevaan kolmimetriseen porttiin, voit hakea birdietä tai jopa holaria. Jos vain luulet pystyväsi suoriutumaan portista, merkitään todennäköisesti 5-8 heittoa korttiisi. Mikäli tiedät ettet osu porttiin, saat seiftattua kolmosen. Mutta kukapa sitä malttaisi aina seiftata kun birdiet odottavat ottajaansa. B-tii toimii A-väylän dropzonena ja B-tiiltä matkaa mandoportille on 23 metriä.

Väylä 8: Lykynlampi #8

Pituus 217 metriä. Par 4

8A: 217 m (+2 m) par 4 / 8B: 171 m (+2 m) par 4 | Kasi on avoin suora väylä, jonka loppuosassa on pieni nousu griinille. Oikealla on OB ja lentokenttä, vasemmalla OB-raja kulkee asfalttitien reunassa. Distanssitaulut (A-heittopaikalle mitattuna) näyttävät lukemia 80-160 metriä 20 metrin välein, eli tässä on hyvä katsoa, miten tulista draivia pystyy heittämään. Väylä on yleensä tuulinen ja tuulen suuntakin saattaa vaihdella rajusti väylän eri osissa. Väylän vasemmassa laidassa sijaitsee B-tii, jolta pelialueella pysyminen on varmempaa ja väylä hieman lyhyempi.

Väylä 9: Lykynlampi #9

Pituus 178 metriä. Par 4

9A: 178 m (+0 m) par 4 / 9B: 100 m (+0 m) par 3 | Valintoja, osa 3. Mando pakottaa pelaajan käyttämään kapeaa S-mutkaa reittinä korille. Väylämuoto on haastava ja vaatii käytännössä mainion forehyzerflip-avauksen tai erittäin hyvän kakkosheiton jotta birdietä pääsee hakemaan. Rystyavauksella pystyy pelaamaan itsensä kohtuulliselle jatkopaikalle, joskin väylän oikeassa reunassa oleva yksittäinen puu tekee linjasta usein ahtaan kakkosheittoa ajatellen. Avausheiton osuessa täydellisesti väylään on korille jäljellä lähes suora reitti, johon usein kannattaa heittää kämmenellä pienessä anhyzerissä hieman ylivakaalla kiekolla. B-tii toimii A-väylän dropzonena.

Väylä 10: Lykynlampi #10

Pituus 85 metriä. Par 3

10: 85 m (+0 m) par 3 | Takaysin ensimmäinen väylä kulkee rinteen ja metsän reunan välisellä polkupohjalla Lykynlammen siintäessä rinteen alla oikealla. Kori on sijoitettu rinteen reunaan, joten huonolla tuurilla kiekko voi saada pitkänkin liidon tai rollin alamäkeen. Tällä tarkkaa heittämistä vaativalla väylällä birdiet ovat suhteellisen yleisiä.

Väylä 11: Lykynlampi #11

Pituus 59 metriä. Par 3

11: 59 m (+11 m) par 3 | Lyhyt ylämäkiväylä, jonka vain harva jaksaa avata perille asti. Väylä kaartuu jyrkästi vasemmalle ylärinteeseen puiden suojatessa suurinta osaa oikoreiteistä. Kovakätiset erottuvat tällä väylällä edukseen.

Väylä 12: Lykynlampi #12

Pituus 50 metriä. Par 3

12: 50 m (-8 m) par 3 | Tiukka lyhyt alamäkiväylä, jossa kori on nostettu noin kolmeen metriin. Väylä itsessään on vain pari metriä leveä, mutta siihen kyllä mahtuvat niin rysty-, kämmen- kuin upsiheitotkin. Perinteistä hirsirakentamista kunnioittava korikorotus aiheuttanee spinputtaajille kylmiä väristyksiä mutta hermonsa kurissa pitävät nappaavat tästä usein birdien. Tälle väylälle, varsinkin siirtymällä korille, voi välillä tupsahtaa kiekko väylältä 13, joten pelatessa kannattaa seurata myös viereisen väylän suorituksia.

Väylä 13: Lykynlampi #13

Pituus 102 metriä. Par 3

13: 102 m (-1 m) par 3 | Kukkulan päältä painanteen yli vastarinteeseen heitettävä väylä. Oikeakätisille rystyheittäjille väylä on helpohko, mutta forereittejäkin jotkut ovat löytäneet. Tältä väylältä kiekot voivat kimmota väylän 12 suuntaan, joten silmät kannattaa pitää auki ja äänijänteet viritettynä FORE-huutoa varten.

Väylä 14: Lykynlampi #14

Pituus 134 metriä. Par 3

14: 134 m (-16 m) par 3 | Tämän, kenties radan näyttävimmän, väylän voi oikeakätisenä heittää rystyllä joko loivasti oikealle ylikääntävänä tai isona hyssepommina mutta toki parhaat foreheittäjät selättänevät tämän väylän helpoimmin. Väylällä tuulee usein, mikä aiheuttaa päänvaivaa kiekon valinnassa. Korin vasemmalla puolella vaaniva liukas kivikko on nykyään kepitetty OB:ksi ja oikealla puolella väylää on sakea metsä, josta poispääsy voi vaatia parikin heittoa. Väylän dropparia, josta on noin 40 metriä matkaa korille, voi käyttää sekä OB:n että kadonneen kiekon tapauksessa - väylällä on kuitenkin voimassa normaalit OB-säännöt, joten parpelastuskin on mahdollinen mikäli avaus feidaa korin päältä outin puolelle. Siirtymä tiipaikalta alarinteeseen tulee tehdä vasemman kautta tiepohjaa pitkin, ei sorarinteitä suoraan alas oikaisten.

Väylä 15: Lykynlampi #15

Pituus 120 metriä. Par 4

15: 120 m (+3 m) par 4 | Lyhyt "dogleg" -väylä, jossa avaus kannattaa sijoittaa hieman irti mandon vieressä olevasta hiekkapenkereestä. Jatkoheitolle on kaksi väylää, joista jompaan kumpaan osumalla on birdie helppo napata pois. Mandon mennessä väärin jatketaan sakon kera, joko edelliseltä heittopaikalta tai dropzonelta, joka löytyy hiekkapenkereen alapuoleiselta tasanteelta. Väylän alussa vasemmalla oleva jyrkkä sorapenkka on kepitetty nykysääntöjen mukaiseksi vapautusalueeksi, joka pelataan kuten OB, mutta ilman rangaistusheittoa.

Väylä 16: Lykynlampi #16

Pituus 50 metriä. Par 3

16: 50 m (+20 m) par 3 | Suora ylämäkiväylä, jossa kontrollia vaaditaan kuitenkin enemmän kuin voimaa. Periaatteessa helppo väylä, mutta todella jyrkkä rinne aiheuttaa omat haasteensa. Jalat kiittävät korilla suorituksesta.

Väylä 17: Lykynlampi #17

Pituus 79 metriä. Par 3

17: 79 m (+1 m) par 3 | Tämä on yksi radan helpoimpia väyliä ja sen voi avata usealla tavalla päästäkseen birdieputille. Väylä kaartuu vasemmalle, mutta kori on väylän oikeassa laidassa, joten suurin osa oikeakätisistä heittänee avauksensa kämmenheittona.

Väylä 18: Lykynlampi #18

Pituus 205 metriä. Par 4

18: 205 m (+0 m) par 4 | Täysin suora väylä, joka houkuttaa paukuttamaan distanssia ensimmäisestä heitosta alkaen. Usein maltti kuitenkin auttaa saamaan parempia tuloksia varsinkin amatööritasolla ja kontrolliheitoilla väylästä on pelattavissa suhteellisen helppo par. Birdie vaatii kaksi erinomaisen tarkkaa suoraa heittoa, joten väylä onkin yksi radan vaikeimmin pirkotettavia.

5 arvostelua radalle “Lykynlammen frisbeegolfrata

  Mielenkiintoinen rata!
  Sanoisin, että rata paranisi, jos aloitusväylänä pelaa A-väylän ja jättää väylät 11 ja 12 väliin ja lisää väylän B, 9-väylän jälkeen.
  Lentokentän vieressä olevilla väylillä pitää olla tarkkana jos haluaa ettei hukkaa kiekkoaan. Muuten oikeinkin kiva rata!
  Sekoitus tarkkaa puukujaa ja avointa kenttää. Erisuuntaan kääntäviä väyliä ja korkeuseroja. 11 väylä on melkoinen bingo. Jos kiekko lähtee vierimään, niin se palaa melkein alkuun. Kyllä siitä paarin saa helposti, Pirkko vaatii jo hyvää säkää hyvälläkin heitolla tuon rollaamisominaisuuden takia. Jos 6 ja 8 väylille saisi nurmen tai puukarikkeen ja vähän kikkaa puiden tai obeiden muodossa, niin tässä olisi kova kilpaluokan rata!

  Rata pelattu 6.9.2018. Aloittelijan ajatuksia.

  Lykynlammen AA1-luokituksen frisbeegolf-radalla 18 väylää.

  Olipahan rata… välillä kohtisuoraan taivasta kohden ja välillä aakeelaakeeta liitoa eteenpäin. Hyvin mielenkiintoinen ja todellakin vaihteleva rata. Korkeuseroja todella paljon. Heittopaikat olivat hyvässä kunnossa. Mastereiden SM-kisojen jälkeen ei oltu otettu pois väliaikaisia heittopaikkaopasteita ja näiden lisäksi kaksi ylimääräistä heittopaikkaa aikalailla sotki ajatuksia ja karttaa piti koko ajan tutkailla, jotten olenhan varmasti kiertämässä rataa oikeassa järjestyksessä… Melkein 400m väyläpituus on aloittelijalle erittäin puuduttava heittää kuten nyt 6-väylällä, mutta ymmärrän sen olevan kokeneelle konkarille aika hieno ja draiverin lentoa testaava väylä.

  Rata sopii hyvin aloittelijallekin, kun muistaa pari asiaa: 1) Peruskunto pitää olla hyvä ja 2) ei saa harmistua heittojen valtavasta määrästä/väylä tai, jos par putin heitto ei osu koriin vaan vierii pirun syvän rotkon pohjalle ja tuloksena par 3:lla +6 tulos. Pitää vaan muistaa iloita hetkittäisistä onnistumisista.

  Mikä sitten edes on aloittelijalle soveltuva rata? Minusta kaikki AA1-luokituksen radat sopivat myös aloittelijalle. Kun normi puistoradalla ulkoillaan, niin itse tykkään, että näillä vaativimmilla metsäradoilla sitten ihan kuntoillaan tosissaan.

  4/5

  Olipas upea paikka heittää. Monipuolinen rata. Siirtymät aika pitkiä. 6 väylän mielipuolinen vajaa 400m liidätys aivan mahtava. Loppupäässä piti taas beetasalpaajia kaivella, kun yhtä ylä- ja alamäkeä sai kiivetä. Opasteet loistavat väylien välissä. Suosittelen.

  Tosi moninpuolinen metsärata pururata-mäntymetsämaastossa. On tasaisempaa, mäkisempää, kapeampaa ja leveämpää väylää. Kaikenlaisia heittoja pääsee heittämään. Rata vielä uusi ja muutama väylä viimeistelemättä. Mattoja ei oltu vielä saatu tiipaikkoihin käydessäni, mutta eiköhän asia pian korjaannu. Triplamando vähän turha vaikkakin hieno onkin. Siirtymät pitkiä ja rata on isolla alueella. Aikaa varattava reilusti. Opasteet hyviä, joten seuraavat väylät löytyvät helposti.

  Olipas rata! Parkkitilaa riittää mainiosti ja opasteista iso plussa. Karttaa ei tarvinnut katsella vaan kaikki väylät löytyivät opastekylttien avulla. Siirtymiä on jonkin verran, joten tarkkana saa olla, ettei kävele heittopaikan ohi. Alkupään väylät olivat kohtuullisen tiukkaa tunneliin osumista. Rata rankaiseen positiivisella tuloksella heti, jos ei osu ränniin. Alkupään metsäväylät ovat jopa turhan tiukkoja. Lentokentän vieressä heitettävät avoimen maaston väylät olivat mukavaa vaihtelua. 7 väylän triplamando on mielestäni turhaa kikkailua etenkin mandon muodon takia. Heiton pitää todellakin osua porttiin ja liitää vielä pitkälle sen jälkeen.

  Etuysin tuskailun jälkeen radan profiili muuttuu todella paljon takaysille. Heittotilaa on väylillä enemmän ja pirkkumahdollisuudet ovat paremmat. Korkeuseroja löytyy useammalta väylältä. Takaysi on mielestäni miellyttävämpi heitettävä kuin etutysi. Väylien suhteen rata on siis todella monipuolinen.

  Tiimatot ovat siis tulossa ja rata jätti tälle heittäjälle kaksijakoiset fiilikset. Haastetta löytyy, mutta toisaalta rata on vielä keskeneräinen ja rata kehittyy lopulliseen muotoonsa myöhemmin. Alku vaikuttaa kuitenkin lupaavalta. Sen verran jäi vielä hampaankoloon muutaman heiton osalta, että pitää tulla ensi vuonna uudestaan heittämään rata läpi. Suosittelen muillekin, ketkä tykkäävät haastavasta radasta.

Vastaa