"Kaikki Suomen frisbeegolfradat yhdessä paikassa."

Lykynlammen frisbeegolfrata

Lue rataluokituksista

Radan kuvaus

Lykynlammen 18-väyläinen rata on tällä hetkellä Joensuun radoista kaikkein vaativin niin pelillisesti kuin fyysisestikin. Pelattavaksi löytyy kuitenkin myös aloittelijaystävällinen kierros, joka koostuu väylistä 1-3 ja 7-9. Näillä väylillä on harrastajille tarkoitettujen A-tiipaikkojen lisäksi helpotetut B-tiipaikat. Rata valmistui 1.9.2016 pelikuntoon ja tiiboxien asennus tehtiin toukokuussa 2017.

Lue lisää

Huomioitavaa

 • Kiekkojen nouto lentokenttäalueelta on ehdottomasti kielletty! Joen Liitokiekko on sopinut kiekkojen hakemisesta lentokentän alueelta lentokenttähenkilökunnan kanssa, joten kiekot kyllä palautuvat aikanaan omistajilleen.
 • Rata-alueella on tehty useita käärmehavaintoja, joten maastossa liikkuessa kannattaa olla tarkkaavainen.
 • Älä roskaa! Kaiken minkä jaksat kantaa radalle, jaksat kantaa myös sieltä pois – roskikset löytyvät hiihtomajan pääoven läheisyydestä.
 • Hiihtokauden aikaan rata on suljettu pelaamiselta.

Rataesittely

Alueen maasto tarjoaa sekä kumpuilevaa metsäpohjaa että tasaisempaa avointa kenttää. Rata jakautuu selkeästi etu- ja takalenkkiin symmetrisesti Lykynlammen majan sijaitessa keskellä lenkkejä. Etuysillä pelaajat pääsevät heittämään kovaa, sillä näiden yhdeksän väylän keskimitta on hulppeat 162 metriä. Mukaan mahtuu myös 376-metrinen hirviö, jossa vain kovakätisimmät heittäjät pääsevät yrittämään birdietä. Samalla osiolla testataan myös pelaajan henkistä kanttia vain 77-metrisellä suoralla mandoväylällä, jossa on pystyttävä heittämään erittäin tarkasti 43 metriä kolmemetriseen triplamandoon ottaakseen alle par-lukemaa osoittavan väylätuloksen.

Vaikka etuysi onkin haastava, se sisältää oman sisäisen alottelevia heittäjiä palvelevan kuusiväyläisen kierroksen. Väylistä 1-3 ja 7-9 koostuva aloittelijaystävällinen kierros tarjoaa harrastajille tarkoitettujen A-tiipaikkojen lisäksi helpotetut B-tiipaikat. Ratasuunnittelija ja seurahenkilöstö suosittelevatkin tuoreempia lajiin tutustujia ottamaan tuntumaa rataan aluksi tämän kierroksen kautta.

Takaysi on luonteeltaan erilainen verrattuna etuysiin. Maasto on kumpuilevaa ja korkeuseroja käytetään välillä rajustikin väylissä. Väylien keskimitta 98 metriä voi kuulostaa äkkiseltään lyhyeltä, mutta sekaan mahtuu esimerkiksi 59-metrinen hyzerväylä yhdentoista metrin korkeuserolla, jossa vain kovakätisimmät pystyvät pääsemään korin tuntumaan. Teknisyyttä ja tarkkuutta vaaditaan myös 50-metrisellä vain pari metriä leveällä väylällä, jonka kruunaa noin kolmeen metriin nostettu kori erityisen tukkitaideteoksen päällä. Erityismaininnan ansaitsee myös 134-metrinen alamäkiliidättely, jossa tuulten lukeminen nousee korkeaan arvoon.

Kokonaisuudesta on pyritty tekemään haastava ja monipuolinen rata, jossa heittäjä joutuu tekemään pelillisiä valintoja seuraavia heittoja varten. Radan kokonaispar on A-tiiltä pelattuna 62 heittoa, yhteenlaskettu väylämitta 2 343 metriä ja aikaa kierrokselle kannattaa varata nelihenkiselle harrastajaryhmälle noin 3 tuntia.

Joen Liitokiekko järjestää Lykynlammella myös kilpailutoimintaa. Huomaathan, että kaikkien radalla järjestettävien kilpailuiden aikaan rata on varattu vain kilpailijoiden käyttöön. Anna siis kilpailijoille pelirauha – kiitos! Tarkat pelipäivät ja kellonajat sekä muut ohjeet löydät seuran kisakoneesta osoitteesta: http://www.joenliitokiekko.com/kisakone/

Lykynlammen frisbeegolfradalla on myös oma Facebook-sivunsa.

Lisää radasta voi lukea Joen Liitokiekon www-sivuilta.

Ajankohtaista

10.10.2017
Etuysi taas pelattavissa!
Tänään maanantaina (9.10.2017) ei näkynyt enää koneita raivaamassa, joten etuysi on nyt taas pelattavissa. Huomioitavaa on, että esim. ... Lue lisää

25.09.2017
Etuysi suljettu toistaiseksi!
Nyt on Lykyn metsän hakkuut alkaneet, joten etuysi eli väylät #1-#9 on suljettu toistaiseksi. Väylät #10-#18 ovat pelattavissa ... Lue lisää

18.05.2017
Kesän 2017 kilpailut Lykynlammella…
– Kesäkausi 2017 pyörähtää todenteolla käyntiin Lykynlammen frisbeegolfradalla, kun 20.-21.5. radalla pelataan Lykynlammen ... Lue lisää

Radan tiedot

 • Osoite

  Onttolantie 94
  80510 Joensuu


 • rata kartalla

 • Perustettu

  2016

 • Korit

  Obsidian Discs

 • Väylien määrä

  18

 • Heittopaikat

  Tekonurmi

 • Pinnanmuodot

  Mäkinen, paljon korkeuseroja

 • Opasteet

  Muu

 • Ratatyyppi

  Metsärata

 • Ylläpito

  Kuukausittainen

 • Ratamestari

  Joen Liitokiekko ry

 • Suunnittelija

  Ville Nivalainen / Obsidian Discs

 • Ilmainen/maksullinen

  ilmainen

 • Lisätietoja

  Harjoituskorit (2 kpl), WC:t Ratamestarin yhteystiedot: jlk.ratamestarit@gmail.com

 • Tulevat tapahtumat
 • Lähimmät jälleenmyyjät

Väyläkuvaukset

Lykynlammen frisbeegolfrata

Väylä 1

Pituus 93 metriä. Par 3

1A: 93 m (+0 m) par 3 / 1B: 70 m (+1 m) par 3 | Avausväylänä toimii yksi radan helpoimmista väylistä, jonka vasenta reunaa vartioi hieman tiheämpi puusto ja oikealla puolella harva mäntymetsä. Väylä kulkee pienen painanteen pohjaa koko matkan tiiltä korille ja tilaa heitolle on riittävästi. Korin takana ylipitkiä heittoja vaanii kuitenkin parimetrinen suppa, josta vielä voi kerätä hieman "bonuksia" korttiin.

Väylä 2

Pituus 187 metriä. Par 4

2A: 187 m (+4 m) par 4 / 2B: 82 m (+3 m) par 3 | Kakkosväylä on radan ensimmäinen par 4 -väylä A-tiiltä pelattuna ja se lisää samalla vaikeusastetta useamman pykälän ykkösväylään verrattuna. A-tiiltä pyritään avausheitolla pääsemään B-tiin välittömään läheisyyteen - noin 90-95 -metrisen sijoitusheiton on sovittava suuren koivun ja väylän reunapusikon välistä avoimelle alueelle, josta jatketaan heittämistä pururatapohjaa ylämäkeen. Kakkosheitto sekä B-väylän avaus kannattaa pitää tarkasti väylässä, sillä väylää reunustavat metsät ovat todella tiheitä ja niistä pois pelaaminen voi tuottaa ongelmia.

Väylä 3

Pituus 156 metriä. Par 4

3A: 156 m (+1 m) par 4 / 3B: 141 m (+1 m) par 4 | Tiipaikat ovat sijoiteltuna väylän eri puolille joten ne vaativat hyvin erilaisia avauksia. A-tiiltä suurin osa oikeakätisistä suosii kämmenheittoa joko alivakaammalla kiekolla ylikääntävänä tai vakaammalla kiekolla anhyzerinä, joka kannattaa myös saada lähtemään siinä kulmassa tai tiensä voi löytää OB:lle. B-tiiltä väylän alkuosa on suhteellisen suora, mikä mahdollistaa useammanlaiset avaukset. Väylän kori löytyy tiukan oikealle kääntyvän mutkan takaa.

Väylä 4

Pituus 95 metriä. Par 3

4: 95 m (+0 m) par 3 | Kapeahko loivasti oikealle kaartava väylä pienellä loppukäännöllä vasemmalle ja väylän reunoilla männyt odottavat ohittajaansa. Birdien pelaamiseen riittää hyvä tekninen perusheitto.

Väylä 5

Pituus 80 metriä. Par 3

5: 80 m (-1 m) par 3 | Tämä väylä on lyhyt mutta kinkkinen "metsämörritunneli" ja se kulkee komeassa sammalpeitteisessä kuusimetsässä. Väylä taittuu noin puolessavälissä loivaan alamäkeen oikealle haastaen heittäjät erittäin tekniseen suoritukseen. Birdiet ovat suhteellisen harvinaista herkkua, vaikka väylä onkin varsin lyhyt.

Väylä 6

Pituus 376 metriä. Par 5

6: 376 m (-2 m) par 5 | Kuutosväylä kulkee täysin avoimessa maastossa lentokentän vieressä. Kovakätiset pelaajat pääsevät nyt tykittämään sydämensä kyllyydestä vähintään kaksi - tai jopa kolmekin - kertaa ja samalla usein tuuli puhaltaa lentokentältä päin tuoden lisähaastetta tämän n. 50 metriä leveän väylän pelaamiseen. Väylää uudistettiin kaudelle 2017 siten, että avausheitto heitetään nyt lentokentältä poispäin - alussa on lisäksi mando, joka tulee kiertää vasemman kautta. Väylän alussa OB-rajaa löytyy vasemmalta ja lisäksi OB on koko matkan oikealla. Uudistusten myötä lentokentälle karanneiden kiekkojen määrä minimoituu, mutta jos tästä huolimatta kiekko sattuisi päätymään aidan taakse, niin pelaajien tulee muistaa, että lentokenttäalueelle meneminen on ehdottomasti kielletty! HUOM! Joen Liitokiekko on sopinut kiekkojen hakemisesta lentokentän alueelta lentokenttähenkilökunnan kanssa, joten kiekot kyllä palautuvat aikanaan omistajilleen.

Väylä 7

Pituus 77 metriä. Par 3

7A: 77 m (+0 m) par 3 / 7B: 57 m (+0 m) par 3 | Mandoportti. Edellisväylässä kättä kipeytettiin reilusti ja nyt on pään vuoro tehdä töitä, sillä A-heittopaikka haastaa pelaajan tekemään valintoja. Mikäli tiedät pystyväsi osumaan 43 metrin päässä sijaitsevaan kolmimetriseen porttiin, voit hakea birdietä tai jopa holaria. Jos vain luulet pystyväsi suoriutumaan portista, merkitään todennäköisesti 5-8 heittoa korttiisi. Mikäli tiedät ettet osu porttiin, saat seiftattua kolmosen. Mutta kukapa sitä malttaisi aina seiftata kun birdiet odottavat ottajaansa. B-tii toimii A-väylän dropzonena ja B-tiiltä matkaa mandoportille on 23 metriä.

Väylä 8

Pituus 217 metriä. Par 4

8A: 217 m (+2 m) par 4 / 8B: 171 m (+2 m) par 4 | Kasi on avoin suora väylä, jonka loppuosassa on pieni nousu griinille. Oikealla on OB ja lentokenttä, vasemmalla metsää ja niiden välissä tilaa 50 metriä. Distanssitaulut (A-heittopaikalle mitattuna) näyttävät lukemia 80-160 metriä 20 metrin välein, eli tässä on hyvä katsoa, miten tulista draivia pystyy heittämään. Väylä on yleensä tuulinen ja tuulen suuntakin saattaa vaihdella sen eri osissa. Väylän vasemmassa laidassa sijaitsee B-tii, jolta pelialueella pysyminen on varmempaa ja väylä hieman lyhyempi.

Väylä 9

Pituus 178 metriä. Par 4

9A: 178 m (+0 m) par 4 / 9B: 100 m (+0 m) par 3 | Valintoja, osa 3. Mando pakottaa pelaajan käyttämään kapeaa S-mutkaa reittinä korille. Väylämuoto on haastava ja vaatii käytännössä mainion forehyzerflip-avauksen tai erittäin hyvän kakkosheiton jotta birdietä pääsee hakemaan. Rystyavauksella pystyy pelaamaan itsensä kohtuulliselle jatkopaikalle, joskin väylän oikeassa reunassa oleva yksittäinen puu tekee linjasta usein ahtaan kakkosheittoa ajatellen. Avausheiton osuessa täydellisesti väylään on korille jäljellä lähes suora reitti, johon usein kannattaa heittää kämmenellä pienessä anhyzerissä hieman ylivakaalla kiekolla. B-tii toimii A-väylän dropzonena.

Väylä 10

Pituus 85 metriä. Par 3

10: 85 m (+0 m) par 3 | Takaysin ensimmäinen väylä kulkee rinteen ja metsän reunan välisellä polkupohjalla Lykynlammen siintäessä rinteen alla oikealla. Kori on sijoitettu rinteen reunaan, joten huonolla tuurilla kiekko voi saada pitkänkin liidon tai rollin alamäkeen. Tällä tarkkaa heittämistä vaativalla väylällä birdiet ovat suhteellisen yleisiä.

Väylä 11

Pituus 59 metriä. Par 3

11: 59 m (+11 m) par 3 | Lyhyt ylämäkiväylä, jonka vain harva jaksaa avata perille asti. Väylä kaartuu jyrkästi vasemmalle ylärinteeseen puiden suojatessa suurinta osaa oikoreiteistä. Kovakätiset erottuvat tällä väylällä edukseen.

Väylä 12

Pituus 50 metriä. Par 3

12: 50 m (-8 m) par 3 | Tiukka lyhyt alamäkiväylä, jossa kori on nostettu noin kolmeen metriin. Väylä itsessään on vain pari metriä leveä, mutta siihen kyllä mahtuvat niin rysty-, kämmen- kuin upsiheitotkin. Perinteistä hirsirakentamista kunnioittava korikorotus aiheuttanee spinputtaajille kylmiä väristyksiä mutta hermonsa kurissa pitävät nappaavat tästä usein birdien. Tälle väylälle, varsinkin siirtymällä korille, voi välillä tupsahtaa kiekko väylältä 13, joten pelatessa kannattaa seurata myös viereisen väylän suorituksia.

Väylä 13

Pituus 102 metriä. Par 3

13: 102 m (-1 m) par 3 | Kukkulan päältä painanteen yli vastarinteeseen heitettävä väylä. Oikeakätisille rystyheittäjille väylä on helpohko, mutta forereittejäkin jotkut ovat löytäneet. Tältä väylältä kiekot voivat kimmota väylän 12 suuntaan, joten silmät kannattaa pitää auki ja äänijänteet viritettynä FORE-huutoa varten.

Väylä 14

Pituus 134 metriä. Par 3

14: 134 m (-16 m) par 3 | Tämän, kenties radan näyttävimmän, väylän voi oikeakätisenä heittää rystyllä joko loivasti oikealle ylikääntävänä tai isona hyssepommina mutta toki parhaat foreheittäjät selättänevät tämän väylän helpoimmin. Väylällä tuulee usein, mikä aiheuttaa päänvaivaa kiekon valinnassa. Korin vasemmalla puolella vaanii liukas kivikko ja oikealla puolella sakea metsä, joista molemmista poispääsy voi vaatia parikin heittoa. Erikoisuutena tällä OB-alueettomalla väylällä onkin noin 40 metrin päässä korista dropzone, jota voi käyttää mikäli kiekko häviää. Tällöin heittäjän ei tarvitse kiivetä jalkojaan hapoille ja peli etenee jouhevammin. Siirtymät tiipaikalta alarinteeseen tulee tehdä tiepohjia pitkin, ei rinteitä suoraan alas oikaisten.

Väylä 15

Pituus 120 metriä. Par 4

15: 120 m (+3 m) par 4 | Lyhyt "dogleg" -väylä, jossa avaus kannattaa sijoittaa hieman irti mandon vieressä olevasta hiekkapenkereestä. Jatkoheitolle on kaksi väylää, joista jompaan kumpaan osumalla on birdie helppo napata pois. Mandon mennessä väärin jatketaan sakon kera, joko edelliseltä heittopaikalta tai dropzonelta, joka löytyy hiekkapenkereen alapuoleiselta tasanteelta.

Väylä 16

Pituus 50 metriä. Par 3

16: 50 m (+20 m) par 3 | Suora ylämäkiväylä, jossa kontrollia vaaditaan kuitenkin enemmän kuin voimaa. Periaatteessa helppo väylä, mutta todella jyrkkä rinne aiheuttaa omat haasteensa. Jalat kiittävät korilla suorituksesta.

Väylä 17

Pituus 79 metriä. Par 3

17: 79 m (+1 m) par 3 | Tämä on yksi radan helpoimpia väyliä ja sen voi avata usealla tavalla päästäkseen birdieputille. Väylä kaartuu vasemmalle, mutta kori on väylän oikeassa laidassa, joten suurin osa oikeakätisistä heittänee avauksensa kämmenheittona.

Väylä 18

Pituus 205 metriä. Par 4

18: 205 m (+0 m) par 4 | Täysin suora väylä, joka houkuttaa paukuttamaan distanssia ensimmäisestä heitosta alkaen. Usein maltti kuitenkin auttaa saamaan parempia tuloksia varsinkin amatööritasolla ja kontrolliheitoilla väylästä on pelattavissa suhteellisen helppo par. Birdie vaatii kaksi erinomaisen tarkkaa suoraa heittoa, joten väylä onkin yksi radan vaikeimmin pirkotettavia.

2 arvostelua radalle “Lykynlammen frisbeegolfrata

  Olipas rata! Parkkitilaa riittää mainiosti ja opasteista iso plussa. Karttaa ei tarvinnut katsella vaan kaikki väylät löytyivät opastekylttien avulla. Siirtymiä on jonkin verran, joten tarkkana saa olla, ettei kävele heittopaikan ohi. Alkupään väylät olivat kohtuullisen tiukkaa tunneliin osumista. Rata rankaiseen positiivisella tuloksella heti, jos ei osu ränniin. Alkupään metsäväylät ovat jopa turhan tiukkoja. Lentokentän vieressä heitettävät avoimen maaston väylät olivat mukavaa vaihtelua. 7 väylän triplamando on mielestäni turhaa kikkailua etenkin mandon muodon takia. Heiton pitää todellakin osua porttiin ja liitää vielä pitkälle sen jälkeen.

  Etuysin tuskailun jälkeen radan profiili muuttuu todella paljon takaysille. Heittotilaa on väylillä enemmän ja pirkkumahdollisuudet ovat paremmat. Korkeuseroja löytyy useammalta väylältä. Takaysi on mielestäni miellyttävämpi heitettävä kuin etutysi. Väylien suhteen rata on siis todella monipuolinen.

  Tiimatot ovat siis tulossa ja rata jätti tälle heittäjälle kaksijakoiset fiilikset. Haastetta löytyy, mutta toisaalta rata on vielä keskeneräinen ja rata kehittyy lopulliseen muotoonsa myöhemmin. Alku vaikuttaa kuitenkin lupaavalta. Sen verran jäi vielä hampaankoloon muutaman heiton osalta, että pitää tulla ensi vuonna uudestaan heittämään rata läpi. Suosittelen muillekin, ketkä tykkäävät haastavasta radasta.

  Tosi moninpuolinen metsärata pururata-mäntymetsämaastossa. On tasaisempaa, mäkisempää, kapeampaa ja leveämpää väylää. Kaikenlaisia heittoja pääsee heittämään. Rata vielä uusi ja muutama väylä viimeistelemättä. Mattoja ei oltu vielä saatu tiipaikkoihin käydessäni, mutta eiköhän asia pian korjaannu. Triplamando vähän turha vaikkakin hieno onkin. Siirtymät pitkiä ja rata on isolla alueella. Aikaa varattava reilusti. Opasteet hyviä, joten seuraavat väylät löytyvät helposti.

Vastaa