"Kaikki Suomen frisbeegolfradat yhdessä paikassa."

Lausteen frisbeegolfpuisto

Radan kuvaus

Maineeltaan jo legendaarinen frisbeegolfin pyhättö Suomessa, eikä syyttä. Lausteen rata on suunniteltu pro-tason pelaajille ja väylät ovat sen mukaiset. Lauste on toiminut jo useiden kansallisten ja kansainvälisten kisojen näyttämönä.

HUOM! Rata suljettu vuonna 2024 seuraavasti:

1) 10.-11.8.2024 Talkoot

2) 16.-18.8.2024 Kukkulan Kuningas

3) 7.-8.9.2024 Talkoot

2) Vko 37 Amatöörien SM-kisat

Lue lisää

Lausteen radan vaativuus käy ilmi väylien pituudessa, jonka myötä heittopituudesta on hyötyä. Pelkkä pituus ei kuitenkaan riitä, vaan rata vaatii myös tarkkuutta. Radalla on pelattu SM-kisat vuosina 2010 ja 2016, sekä useita muita merkittäviä kilpailuja.

Lausteen rata on pääasiallisesti rata on puistomainen, mutta ahtaita ja metsäisiä väyliä löytyy myös monipuolisuuden takaamiseksi. Alusta on heinikkoa, joka siistitään väyliltä säännöllisesti. Maasto on pinnanmuodoiltaan hyvin vaihteleva ja radan suunnittelussa on käytetty korkeuseroja mielenkiintoisesti hyväksi. Rataa on kehuttu jopa Suomen parhaaksi.

Rata on vaikea, mutta toki pelaamassa voivat käydä minkätasoiset pelaajat tahansa. Ensikertalaisena ei pidä lyödä hanskoja Lausteella tiskiin, vaikkei yhtään par:ia saisikaan. Se on enemmän kuin todennäköistä, että par:it tulevat vastaan myöhemmin.

Ajankohtaista

Radan tiedot

 • Osoite

  Hiihtomajanpolku 1
  20750 Turku


 • Rata kartalla

 • Perustettu

  2007

 • Korit

  DiscGolfPark-maalikori

 • Väylien määrä

  24

 • Heittopaikat

  Tekonurmi

 • Pinnanmuodot

  Mäkinen, paljon korkeuseroja

 • Opasteet

  Itsetehdyt opasteet

 • Ratatyyppi

  Puistorata
  Metsärata

 • Ylläpito

  Kuukausittainen

 • Ratamestari

  Pasi Huuskonen

 • Suunnittelija

  Juho Rantalaiho & Tommi Avola

 • Ilmainen/maksullinen

  ilmainen

 • Lisätietoja

  Range Harjoituskorit

 • Talvipelattavuus

  Ei tiedossa

Videoesittely

Paikallissää

Weather by Foreca

Väyläkuvaukset

Lausteen frisbeegolfpuisto

Ratakartta

Väylä 1: Lauste #1

Pituus 134 metriä. Par 3

Astuessasi Lausteen ykköväylän tiille, näet korin häämöttävän suoraan edessäsi mäen päällä, lähes saavuttamattomissa. Vain Suomen kovakätisimmät pelaajat avaavat tässä korille, ja siinäkin riittää tehtävää. Haastetta lisää n. 80 m päässä tiistä löytyvä puuportti, johon tulisi osua, muutoin jatkopaikka voi olla yllättävänkin kinkkinen.

Väylä 2: Lauste #2

Pituus 118 metriä. Par 3

Ykkösen korilta siirtyessäsi kakkosen tiille, voit ihastella ympärilläsi avautuvaa frisbeegolfradan maisemaa. Alue on kuitenkin sen verran laaja, että koko seutua ei tästä näy. Kakkos väylä heitetään alamäkeen, ja vaihtoehtoja on monia. Korkeat hyzerit tai matalat suorat onnistuvat molemmat tällä väylällä, kakkosen saadaksesi täytyy kuitenkin heittää pitkälle.

Väylä 3: Lauste #3

Pituus 73 metriä. Par 3

Kolmosväylä on persoonallinen ja ahdas metsäväylä. Väylä kaartuu loivasti vasemmalle, mutta kori sijaitsee väylän oikealla puolella. Oikeakätisen rystylle lähes mahdoton avaus suoraan korille, kämmenheitolla taas huomattavasti helpompi. Ensin olisi hyvä ohittaa keskellä väylää 10 m tiistä sojottava mänty.

Väylä 4: Lauste #4

Pituus 110 metriä. Par 3

Lausteen neljäs väylä heitetään ylämäkeen ja kori sijaitsee väylän vasemmalla reunalla. Koria ennen ja sen vasemmalla puolella on tiheää puustoa, joka rankaisee vasemmalle karanneista heitoista. Oikeakätisellä pitkä s-heitto johdattelee korille. Oikealla oleva pusikkokolmio on rajattu vapautusalueeksi. Kiekon päätyessä tänne jatketaan peliä joko alueen reunalta tai drop zonelta. Vapautusalueen reunalta jatketaan aivan kuten OB:n reunaltakin, paitsi ettei pelaajan tulokseen lisätä rangaistusheittoa.

Väylä 5: Lauste #5

Pituus 216 metriä. Par 4

OB-alueet kiristyvät. Vitosväylä on ympäröity OB:lla, ja avauksen tulee jäädä pelialueelle, muutoin jatketaan dropzonelta, mikä löytyy väylän oikeasta reunasta. Tii suuntautuu sweespotiin, ja lyhin tie on OB-alueen yli, mutta varsinainen väylä kulkee oikealla. Mikäli 120-metrinen draivi ei luonnistu, pelaa avauksella seiftiä ja unohda birdie. Sweetspotin kohdalta väylä jatkuu vielä suoraan puuränniin vielä vajaat 100m. Väylällä on myös vaihtoehtoinen b-tii, hieman edempänä väylällä. B-tiilta on mittaa korille 190m.

Väylä 6: Lauste #6

Pituus 99 metriä. Par 3

Puolessa välissä väylää on pusikkorivistö, jonka yli on heitettävä. Tii on pienessä taskussa metsässä, joten oikeakätisten hyzer on plokattu. Annukassa tulee varoa, ettei tuuli vie kiekkoa mukanaan 8-väylälle, joka on OB-aluetta. Lisäksi kori on jätetty jyrkän rinteen reunalle odottamaan epävarmoja putteja.

Väylä 7: Lauste #7

Pituus 209 metriä. Par 4

Puista ei ole paljon tietoa, mutta harmaita hiuksia aiheuttaa vasemmalla kulkeva ”kuolemanlaakso”. Väylä kulkee jyrkästi vasemmalle viettävää rinnettä pitkin, joten liian korkeista heitoista rangaistaan varmasti. Lisäksi väylä rajautuu OB-alueeseen oikealle, joten seiftin pelaaminen ei ole helppoa. Avauksen tulee jäädä pelialueelle, muutoin jatketaan dropzonelta, mikä löytyy väylän oikeasta reunasta.  Väylällä on myös vaihtoehtoinen b-tii, hieman edempänä väylällä. B-tiilta on mittaa korille 136m.

Väylä 8: Lauste #8

Pituus 136 metriä. Par 4

Lyhyt väylä par 4:ksi, mutta tiille astuessasi tajuat ettei mukille ole mitään toivoa päästä yhdellä. 90 metrinen suora avaus johdattaa sweetspottiin, jonka kohdalla väylä tekee 90 asteen käännöksen vasemmalle. Matkaa korille jää n. 40 metriä erittäin jyrkkään ylämäkeen. Doglegin sisäkurvissa nykyään mando, ei kuitenkaan aivan väylän reunassa. Mandon ohittaminen väärältä puolelta vie pelaajaan drop zonelle.

Väylä 9: Lauste #9

Pituus 56 metriä. Par 3

Ehkä radan helpoin väylä. Oikeakätisen forehysse kallioiden yli ja nosto sisään. Griini on kuitenkin aika vauhdikas, joten skippi metsään ei ole harvinaisuus.

Väylä 10: Lauste #10

Pituus 172 metriä. Par 4

Toinen dogleg-väylä, jonka alku saattaa ahdistaa. Alussa mando, joka kierrettävä vasemmalta. Avaukseen käy luotisuoraheitto tai oikealle kääntyvää kurvia voi koittaa oikoa puiden yli. Doglegin alkupätkä on jyrkkää alamäkeä ja jälkimmäinen, pidempi pätkä puolestaan on jyrkähköön ylämäkeen. Väylällä pysyminen on avain onneen.

Väylä 11: Lauste #11

Pituus 101 metriä. Par 3

Pitkä loiva hysseväylä oikeakätiselle. Alussa väylä on kapea, mutta aukeaa n. 35 metrin jälkeen. Kori sijaitsee kallion päällä, mikä saattaa aiheuttaa ylimääräisiä heittoja reippaamman puoleisesti jollei ole lähestyessä tarkkana.

Väylä 12: Lauste #12

Pituus 85 metriä. Par 3

Lyhyttä loivaa hysseä haetaan. Koita olla osumatta voimalinjan tolppiin, jotka ovat lähellä tiitä. Voimalinjan vasemman puoleinen tolppa on mando, kierrettävä oikealta puolelta.

Väylä 13: Lauste #13

Pituus 90 metriä. Par 3

Herkullinen tarkkuutta ja kontrollia vaativa alamäkiväylä. Foreosaaja on vahvoilla, mutta ylikääntävä rystyheittokin vie perille.

Väylä 14: Lauste #14

Pituus 170 metriä. Par 4

Metsälenkki päättyy ja vuorossa on taas puistomaisemia. Tii sijaitsee metsän siimeksessä, samoin kuin korikin, mutta välissä ei juuri esteitä ole. Ylämäkiväylä, jossa oikeakätisen pitää heittää korkea ja jyrkkä annukka. Avaus jäisi mielellään väylän keskelle, aukealle, eikä vasempaan reunaan mäntyjen lomaan.  Väylän alussa OB-alue oikealla puolella. Väylällä on myös vaihtoehtoinen b-tii, hieman edempänä väylällä. B-tiilta on mittaa korille 160m

Väylä 15: Lauste #15

Pituus 85 metriä. Par 3

Loivasti alamäkeen ja oikealle viettävä puuränni. Maasto viettää vasemmalle korin ympäristössä.

Väylä 16: Lauste #16

Pituus 211 metriä. Par 4

Kapeaa metsäistä tunnelia pitkin loivan ylämäkeen tulisi päästä sweet spotille, jossa väylä tekee mutkan oikealle ja jatkoheiton pääsee heittämään sydämensä kyllyydestä avoimeen alamäkeen. Yleensä väylän pelaaminen ei kuitenkaan suju ihan noin.

Väylä 17: Lauste #17

Pituus 118 metriä. Par 3

Väylä vaatii heittäjää tekemään ratkaisun, joko seiftaat 80 m:n päässä olevalle tunnelin suulle, tai tykität suoraan korille tiheiden puiden väliin. Vasemmalla ulkoilureitti ja sen toinen puoli OB, oikealla liian tiheä puusto. Myös toinen korin paikka löytyy, joka sijaitsee mäen päällä, oikealla olevassa taskussa. Väylä lyhenee kenties muutamalla metrillä, mutta kori sijaitsee myös jonkin verran ylempänä.

Väylä 18: Lauste #18

Pituus 55 metriä. Par 3

Vihdoin on aika hengähtää kovaa heittämiseltä. Oikeakätisellä heittäjällä on mukavasti tilaa forehysselle, mutta korin kyllä saavuttaa helposti myös muidenkin reittien kautta.

Väylä 19: Lauste #19

Pituus 183 metriä. Par 4

Avoin väylä, lukuunottamatta oikean puolen metsää ja koria suojaavia puita, näiden välissä lähinnä satunnaisia pieniä puita ja puskia. OB-alue ympäröi väylää.

Väylä 20: Lauste #20

Pituus 109 metriä. Par 3

Tiin ja korin välissä on esteenä lähinnä sinne tänne ripoteltuja puita. Vasemmalla OB ja oikealla metsä. Pitkälle heittävät pääsevät tällä väylällä hakemaan jopa Eagleä.

Väylä 21: Lauste #21

Pituus 90 metriä. Par 3

Kapeahko väylä, jonka keskellä on sähkölinjan tolppa. Kori sijaitsee väylän oikeassa reunassa.

Väylä 22: Lauste #22

Pituus 95 metriä. Par 3

Alamäkeen ja metsään. Kori näkyy kapeaa ränniä pitkin suoraan edesssä. Riittävän tarkoille heittäjille väylä on helppo, riittävän tarkkoja heittäjiä vaan on niukasti. Männyt ja kuuset kolisevat tällä väylällä usein. Birdie palkitsee.

Väylä 23: Lauste #23

Pituus 126 metriä. Par 3

Alkuväylän tunneli on erittäin kapea, mutta ”vain” n. 40-50 m pitkä. Voit joko pelata hiljaisella heitolla ulos metsästä ja lähestyä sen jälkeen jyrkkäreunaisella kummulla sijaitsevalle korille ja toivoa kolmosta. Tai heittää kovaa tunneliin ja toivoa pääseväsi metsästä pois, ehkä jopa birdie-paikalle.

Väylä 24: Lauste #24

Pituus 100 metriä. Par 3

Kori ja heittopaikka ovat suurinpiirtein samalla tasolla, mutta välissä on laakso, joka luonnollisesti on OB. Kori sijaitsee korkealla kummulla, jota ympäröi OB. Lyhin reitti on laakso yli korille, mutta väylää pitkin kiertäminen on myös mahdollista. Väylällä vastaan saattaa tosin tulla puita ja pusikkoa. Jos avaus päätyy OB:lle, peli jatkuu drop zonelta.

24 arvostelua radalle “Lausteen frisbeegolfpuisto

  Puistossa 13, metsässä kahdeksan ja kalliolla kolme väylää. Vaihteleva rata-alue on pääosin helppokulkuisessa maastossa. Heittoalustoista monet ovat kovasti uusimisen tarpeessa… Väylien väliset siirtymät oli opastettu onnistuneesti. Radan vieressä oli jopa nurmikenttä heittoharjoituksiin.

  Väylistä lähes kaikki vaativia ja niiden linjojen monipuolisuus sisältää kiinnostavasti myös yksittäisiä erittäin kapeitakin (mm. 13 ja 23) väyliä. Puisto- ja metsäväylissä (ei avokallioilla) hämmästyttävän suuri määrä hienoja pitkiä väyliä, ainakin puolet radasta! Erinomainen rata!

  Vihdoin ja viimein tälle radalle. Yhdyn edellisten ylistyssanoihin. ”Kantsii poiketa!” Olin valmistautunut henkisesti 24-väyläiseen, mutta olikin 18-väyläinen. Muutamia suljettuja väyliä. Ratakartta ei taida olla ihan ajantasalla🤔. Ob-tikkuja oli marttakerhossa vuoltu eräskin ja esim. #5 meni hieman sekoiluksi, kun ei ihan 120 m heittoa löytynyt. Tikkua siellä ja täällä. Löytyy metsää ja puistoa monipuolisesti. Hyvässä säässä oli kiva heitellä.

  Pienoinen pettymys : väyläopasteita puutui usealta väylältä, osa tiimatoista näytti siltä että ne on hyljätty metsään mutta siinä olikin heittopaikka, vanhoja ( ehkä kisoissa käytettäviä ) tiimattoja oli myös ”harhauttamassa” pelaajia. Odotin kyllä vähän parempaa kuulemani ja näkemieni videoiden perusteella , kuitenkin käymisen arvoinen paikka. Ekaa kertaa menevän kannattaa ottaa kuva isosta väyläkartasta, se nyt suunnilleen piti paikkansa.

  Lauste on yksi Suomen parhaista radoista, monen mielestä jopa paras. Samaan hengenvetoon pitää todeta, että se on paras nimenomaan edistyneille pelaajille. Tällä radalla on pelattu parit SM-kisat, European Openin esikisat maailman kovimpine huippuineen ja lisäksi iso joukko muita kovia skaboja. Täällä otetaan pelaajasta mittaa jokaisella väylällä. Tämän pitäisi siis jo kertoa, että rata ei ole se, jonne frisbeegolfin viime viikolla aloittaneen henkilön kannattaa suunnistaa tai jonne mennään koko perheen voimalla kokeilemaan sitä lajia, josta nyt kaikki kohisevat. Siihen tarkoitukseen on Turun alueellakin useita paljon parempia ratoja. Lausteen rata-layout tuntuu elävän aika paljon, joten en lähde arvioimaan yksittäisiä väyliä. Alkuosa radasta koostuu enimmäkseen avoimista niittyväylistä – kolmosväylää lukuun ottamatta – joissa on myös jonkin verran korkeuseroja. Sen jälkeen tulee nippu tiukkoja metsäväyliä, joilta palataan taas hetkeksi avoimempaan maastoon. Lopussa on taas tarkkuutta vaativia väyliä, kunnes viimeinen väylä taas tarjoaa liidättelyä. Väylien pituudet edellyttävät pelaajilta kohtalaisen kovaa kättä, jotta numerot mahtuvat tuloskortin sarakkeisiin.

  Loistava rata! Väylien pituudet hirvittävät heikompikätisiä, mutta niistäkin selviää. Niittyväylät eivät tunnu tylsiltä kuten monella muulla radalla, vaan viehättävät jollakin väyläkohtaisella ominaisuudellaan. Metsäradat erittäin mukavia ja paikoitellen jopa haastavia kapeiden väylien vuoksi. Ei ihme että on arvostettu rata.

  Monipuolinen ja haastava pro-rata. Vaikka oma taso ja heittokäsi ei aivan vielä riitäkään, niin silti jäi molemmilla kerroilla hyvä fiilis ja onnistumisia tuli. Pituusrangesta plussaa. Opasteita oli just lisätty, niin jokaiselta korilta tiesi mihin seuraavaks piti mennä. Varmasti menen pelaamaan vielä uudestaan.

  Kerran vasta käyty ja odotan jo innolla seuraavaa kertaa. Hienoja väyliä sopivan vaihtelevassa ja haastavassa maastossa. Väylät vaativat melko kovaa heittokättä, joten ei ehkä ihan paras paikka aloittelevalle kiekkoillijalle. Harjoittelualue todella hyvä, erityisesti pituusheittorange. Parille väylälle olisi kaivannut parempia opasteita (vai jäikö sitten vain minulta huomaamatta?) seuraavalle heittopaikalle, muuta pahaa sanottavaa ei löydy.

  Suomen ehdottomasti paras rata. Uskomattoman hienot puitteet hienossa paikassa, väylät myös todella vaihtelevia ja haastavia. Suosittelen koko päivän keikkaa, kiertämään kaikki radat.

Vastaa