"Kaikki Suomen frisbeegolfradat yhdessä paikassa."

Iso Kirja, ”Iso Heitto”

Radan kuvaus

Iso Heitto -rata on valmistunut luonnon kauniille Ison Kirjan alueelle, Pohjoisjärven rannalle kesällä 2013.

Keväällä 2020 layoutit uusittiin. Ammattitason Iso Heitto Pro on 18-väyläinen kokeneemmankin pelaajan haastava layout, Iso Heitto Am on rinnalla pelattava väyliltään lyhyempi rata. Alkukesästä 2023 rataan on tullut kaksi uutta väylää, jolloin se muuttui 18-väyläisestä 20-väyläiseksi. Radan kierto pysyi samana kuin ennen, mutta muutamaa väylää muutettiin sekä ensimmäisen ja viimeisen väylän paikka vaihtui.

Rata on maksullinen 6€/vrk tai 50€/vuosi. Maksu joko MobilePayllä tai kesäaikana SiCafeella. Alueella majoittuvilla rata on vapaassa käytössä. Lisätietoja ja ohjeet maksuista ja SiCafeesta.

Lue lisää

Alueelta löytyy SiCafe kahvila/leirinnän vastaanotto, ravintola, rantasaunoja, mökkejä, hotellihuoneita yms. Radan alussa/lopussa on wc sekä keittokatos ja puolivälistä löytyy wc, rantasauna sekä laavu nuotiopaikkoineen.

Ajankohtaista

Radan tiedot

 • Osoite

  Heikkiläntie 177
  42700 Keuruu


 • Rata kartalla

 • Perustettu

  2013

 • Korit

  DiscGolfPark-maalikori

 • Väylien määrä

  20

 • Heittopaikat

  Betoni

 • Pinnanmuodot

  Kumpuileva, jonkin verran korkeuseroja

 • Opasteet

  Itsetehdyt opasteet

 • Ratatyyppi

  Peltorata
  Puistorata
  Metsärata

 • Ylläpito

  Viikoittainen

 • Ratamestari

  Pentti Miettinen

 • Suunnittelija

  Peksi Luoma

 • Ilmainen/maksullinen

  maksullinen

 • Lisätietoja

  SiCafe

 • Talvipelattavuus

  Ei tiedossa

Kuvia radalta

Väyläkuvaukset

Iso Kirja, ”Iso Heitto”

Ratakartta

Väylä 1: Iso Kirja, "Iso Heitto" #1

Pituus 302 metriä. Par 5

AM-layoutin väyläpituus: 175m

Väylä 2: Iso Kirja, "Iso Heitto" #2

Pituus 220 metriä. Par 4

AM-layoutin väyläpituus: 138m

Väylä 3: Iso Kirja, "Iso Heitto" #3

Pituus 152 metriä. Par 4

AM-layoutin väyläpituus: 107m

Väylä 4: Iso Kirja, "Iso Heitto" #4

Pituus 65 metriä. Par 3

AM-layoutin väyläpituus: 48m

Väylä 5: Iso Kirja, "Iso Heitto" #5

Pituus 103 metriä. Par 3

AM-layoutin väyläpituus: 74m

Väylä 6: Iso Kirja, "Iso Heitto" #6

Pituus 74 metriä. Par 3

AM-layoutin väyläpituus: 48m

Väylä 7: Iso Kirja, "Iso Heitto" #7

Pituus 91 metriä. Par 3

AM-layoutin väyläpituus: 91m

Väylä 8: Iso Kirja, "Iso Heitto" #8

Pituus 264 metriä. Par 4

AM-layoutin väyläpituus: 123m

Väylä 9: Iso Kirja, "Iso Heitto" #9

Pituus 225 metriä. Par 4

AM-layoutin väyläpituus: 142m

Väylä 10: Iso Kirja, "Iso Heitto" #10

Pituus 100 metriä. Par 3

AM-layoutin väyläpituus: 69m

Väylä 11: Iso Kirja, "Iso Heitto" #11

Pituus 109 metriä. Par 3

AM-layoutin väyläpituus: 109m

Väylä 12: Iso Kirja, "Iso Heitto" #12

Pituus 225 metriä. Par 4

AM-layoutin väyläpituus: 185m

Väylä 13: Iso Kirja, "Iso Heitto" #13

Pituus 126 metriä. Par 3

AM-layoutin väyläpituus: 96m

Väylä 14: Iso Kirja, "Iso Heitto" #14

Pituus 143 metriä. Par 4

AM-layoutin väyläpituus: 120m

Väylä 15: Iso Kirja, "Iso Heitto" #15

Pituus 93 metriä. Par 3

AM-layoutin väyläpituus: 70m

Väylä 16: Iso Kirja, "Iso Heitto" #16

Pituus 114 metriä. Par 3

AM-layoutin väyläpituus: 78m

Väylä 17: Iso Kirja, "Iso Heitto" #17

Pituus 135 metriä. Par 3

AM-layoutin väyläpituus: 70m

Väylä 18: Iso Kirja, "Iso Heitto" #18

Pituus 95 metriä. Par 3

AM-layoutin väyläpituus: 95m

Väylä 19: Iso Kirja, "Iso Heitto" #19

Pituus 235 metriä. Par 4

AM-layoutin väyläpituus: 143m

Väylä 20: Iso Kirja, "Iso Heitto" #20

Pituus 302 metriä. Par 5

AM-layoutin väyläpituus: 175m

15 arvostelua radalle “Iso Kirja, ”Iso Heitto”

  Keuruun kaupungissa Iso Kirja – Iso Heitto frisbeegolfrata. Radalla pituutta 18-väylää, 2894m ja AAA1-luokitus. Kiekon perässä tuli käveltyä 7760m. Pelattu 29.6.2022.

  Iso Heitto kulkee pääosin tasaisessa puisto/peltomaastossa, mutta sisältää hieman myös korkeuseroja. Sinällään korkeuserot eivät tee radasta raskasta, mutta väylät ovat niin pitkiä, jotta erittäin lämpimän ja kostean kesäpäivän aikana hien sai kierroksella todellakin pintaan, kun kävelyäkin tuli lähes 8km.

  Tämä pro-rata on kyllä täyttä timanttia, aivan kerta kaikkiaan! Väylät ovat toinen toistaan upeampia yksilöitä. Pääosin on tarjolla erittäin paljon heittotilaa avoimella pellolla ja puistossa todella pitkillä ja fiksusti rakennetuilla väylillä eikä kukaan pääse tämän kierroksen jälkeen sanomaan, jotta kun ei ole rataa missä pääsisi kunnolla tykittämään… Kyllä on! Keuruulla. Suht suorien linjojen ja avoimien väylien lisäksi löytyy huomattavankin teknistä tekemistä myös sitä kaipaaville. Väylä nro 4 on yksi kauneimmista väylistä mitä on tullut koskaan pelattua ja Ison Heiton selvä käyntikortti. Heittopaikka on valtaisan kauniissa ”saaressa” ja sitten viskotaan veden yli, kenellä käsi riittää… minulla ei riittänyt, mutta onneksi am-tee pelasti väylän. Maltillisia korkeuseroja oli hyödynnetty taitavasti ja mukaan saatu erityisesti nättejä alamäkiväyliäkin. Näistä nro 11 oli erityisen hieno. Vasemman ojaa kannattaa välttää, sillä sinne kiekko on helppo saada katoamaan, sen verran vettä siellä oli. Tuolla väylällä oli lisäksi lasikuvun omaava valotolppa aivan keskellä heittolinjaa, aika mielenkiintoinen ratkaisu… kuka ensimmäisenä ehtii sen rikkomaan? 🙂 Siirtymät maltilliset.

  Radan rakenteet ovat hyvässä kunnossa. Ratakartta, heittopaikat, heittopaikkaopasteet, next tee kyltit (pro/am) sekä korit + treeni x 2 hyvässä iskussa! Radalta löytyi myös lukittava löytökiekkolaatikko, roskis ja tuhkiksia. 7-väylällä suojaverkko suojaamassa 6-väylältä harhautuvia kiekkoja. Rata sijaitsee Ison Kirjan kristillisen kansanopiston käsittämättömän isolla 62 hehtaarin alueella. Tuonne alueelle mahtuu frisbeegolfradan lisäksi paljon majoituspalveluita, leirintäalue missä yli 300 sähköpaikkaa ja tilaa yli 1500 asuntovaunullekin. Löytyy kahviota, ravintoloita, uimarantaa (13-väylän jälkeen) ja laavu (7-väylän kohdilla). Ja vaikka mitä muuta… tonttia riittää kirjaimellisesti vaikka muille jakaa. Keuruun keskustan palveluiden äärelle 9km matkaa.

  Radan pelaaminen maksaa sesonkiaikana 5e/hlö ja sen jälkeen 3e/hlö. Maksaminen onnistuu joko MobilePaylla tai SiCafeen tiskille. Kannattaa tsekata radan sivut osoitteessa: https://www.ikpalvelut.fi/frisbeegolf sillä rata on kesäisin muutamaan otteeseen suljettuna joko kisojen tai alueen runsaiden tapahtumien johdosta. Rata on niin hyvässä kunnossa ja hienosti toteutettu, että hyvin mielellään ratamaksun maksaa.

  Pientä säätöä ja kehittämisen tarvettakin radalla kuitenkin kaiken hehkutuksen keskelläkin on. Ensimmäinen oli, jotta, kun kävi hoitamassa maksun SiCafeella, niin olikin vaikea löytää 1-väylälle. Iso aluekartta oli kyllä olemassa, mutta sen tulkitsemisen avuksi olisi hyvä, jotta alueella olisi enemmän opastusta oikeaan suuntaan. Ainakin juuri tuolta kahvilalta 1-väylälle pitäisi selkeät viitat olla.

  Väylien lomassa kulkee paljon ojia ja niitä todellakin kannattaa välttää. Suurimmassa osassa on vettä ihan ”kiitettävästi” ja aikamoista mörriä, joten muutoin mörrivapaalla radalla et todellakaan halua noihin ojiin joutua! 6-väylä oli ehkä radan huonoin väylä, jos sen heittää pro-teeltä. Joutuu heittämään sokkona rantaa kohden missä haasteena korkeat mörrimöykyt ja rannan vesi, jos sattuukin lähtemään heitto vähän liian kovalla voimalla. Väylästä saisi paljon pelattavamman, jos mörrit raivaisi säännöllisesti pois. 9-väylän pro-linja menee aivan rannassa kiinni, joten varsinkin tuulisella säällä voi olla aika riski heittää, sillä kiekko karkaa helposti veteen. Tässä(kin) tapauksessa am-tee on pelastava tekijä. Väylien 10 ja 14 risteäminen ei minun ymmärrystäni saa. Tilaa on hehtaarikaupalla suunnitella väyliä ja sitten pitää kaksi väylää suunnitella niin, jotta heittolinjat ovat ristissä. Toki heittopaikat ovat aivan vierekkäin lähes, mutta silti. Ei hyvä, ei yhtään. 14-väylälle kulkeminen suunniteltu huonosti, kun mennään useamman väylän läpi mikä ei sekään ole koskaan millään tavoin perusteltu ratkaisu.

  Iso Heitto oli toinen AAA1 luokituksen rata minkä olen pelannut ja etukäteen mietin, jotta ovatkohan väylät täällä jo liiankin pitkiä, jotta säilyykö mielenkiinto yllä, kun käsi ei kuitenkaan riitä kuin n. 60m heittoihin tasamaalla. Tämä pelko osoittautui jälkikäteen ajateltuna aivan turhaksi, sillä rataa oli erittäin kiva pelata. Jossain vaiheessa tuli toki mieleen, jotta olisi voinut riittää am-leiskankin pelaaminen, mutta kuitenkin. Aloittelijalle hyvä vaihtoehto tuo am-leiska ja siltikin saa viskoa ihan tosissaan.

  Iso Heitto on kokonaisuudessaa ainutlaatuisen upea rata käsittämättömän isolla 62 hehtaarin Ison Kirjan alueella. Pitkiä väyliä ja paljon heittotilaa, mutta myös teknisempiä väyliä tarjolla. Maisemat, palvelut ja radan rakenteet aivan ensiluokkaiset! Jos minkä tahansa muun radan kohdalla olisi noin paljon pieniä kuntoon laitettavia juttuja mitä tuossa yllä kirjoitin, niin arvosana laskisi kohisten, ei kuitenkaan Ison Heiton osalta. Tämä rata ampaisi omien suosikkiratojen listalla, aivan ehdottomasti. Upea kokemus! ❤

  5/5 (suosikki-listalle)

  En ole heittänyt uudella radalla, haluan vain sanoa että olisi oikein nollata arvostelut sillä nyt rata on ihan kisarata, eli yli 200 m väyliä sun muuta. Tosi vaikea ja silleen, eli vanhat arviot ei pidä enää paikkaansa. On olemassa helpotettu versio onneksi tuosta radasta ja maisemat ovat toki edelleen hienot. Erittäin miellyttävää heittelymaastoa kaikkiaan.

  Nyt on heitetty uusittu rata ja voin sanoa että on kyllä hyvä. Parasta se kun on tilaa heittää kiekkoa minne vaan, hyvin vähän puita, tosin baundeja riittää joten ei voi heittää ihan miten haluaa. Hauska kun välillä baundeista muodostuu kapeampi kohta ja sitten saa taas heittää vapaammin. Rata ei sisällä korien sijoittelulla mitään kenkkumaisuuksia, lähinnä pitää heittää pitkälle usein. En tykkää veden lähellä olevista kolmesta väylästä, koska mahdollisuus heittää järveen on suuri. Heitinkin yhden kiekon järveen, mutta rannassa oli onneksi matalaa ja sain sen takaisin. Heittelymaasto tosiaan todella miellyttävää ja erityisesti auringon laskiessa maisemat ovat upeat. Tänne vaan heittelemään, mutten todellakaan suosittele aloittamaan Pro-versiolla ellet ole hyvin suvereeni. Kannattaa suosiolla ensin mennä amatööriversio ja todeta sitten onko mahkuja vaikeampaan.

  4/5. Ainoat miinukset järven ja parin ojan tuomista riskeistä ja siitä että rata ei lopulta teknisesti muutu mitenkään, vaan aina vaaditaan sitä mahdollisimman pitkää heittoa alusta loppuun saakka. Pääasia silti että saa väliin lähestyä korkeammalta ja väliin matalammalta, välillä oikealta ja välillä vasemmalta, ja onhan pitkien heittojen revittely kuitenkin hauskaa.

  Iso Heitto sisältää tästä päivästä eteenpäin kaksi layouttia yhdessä paketissa. Ratakartta löytyy paikallisen seuran facebook -sivuilta: Mandon Kiertäjät.
  Päivitellään tännekin asap. Rataa siis muokattu lähtöväylästä lähtien talkoissa 30.5.2020.

  Hienot on puitteet. Todella ala-arvoiset opasteet onko sitten sm kisojen jäljiltä miten sattuu kun teipattu tiin tauluihin sm rata inffoja ja samoissa isoheiton opasteita. Next tee kyltit ei vie perille oikein mitenkään. ratakarttaa, ilmakuvaa, guuglea näillä päästiin jotenkin kärryille. Paikallisten kanssa naureskeltiin että ompa muuten tässäkin metrit miten sattuu ja korinpaikka ihan arvailua karttakuvan perusteella. Rata maksullinen ja viikottainen hoito pitäisi olla. Nyt tsempit mestareille että kaudelle 20 asiat kuntoon, niin päästään top 10 suomi radoilla.

  No nyt! Reissun päärata ja se pääsi yllättämään tämän heittäjän. Mielettömän hieno ratakokonaisuus hienossa miljöössä. Ensimmäiset 5 väylää on tungettu hieman tiukkaan, mutta väylät 6 – 20 silkkaa timanttia. Väylät ja siirtymät on merkattu hyvin. Lisäksi alue on todella helppokulkuista, sopii hyvin myös rattaiden/kärryjen kanssa liikkuville heittäjille. Monipuolisia ja haastavia väyliä. Mikä tärkeintä, pohjalla on hyvä suunnittelu. Yksi parhaista radoista Suomessa. Plussana yöpymismahdollisuus Iso Kirjan alueella + aamupala. Helppo 6/5. 🙂

  Uskomattoman kauniissa maisemissa upea puistorata. Pitkiä ja työläitä väyliä, joissa sai käyttää sekä aivoja että olkapäälihaksia. Paljon OB:ita ja hazardeja, joita tarvitsi todella varoa. Nautin suuresti.

  Ratakartat olivat kunnossa ja tiit löytyivät kohtuullisen helposti, alueen yleisistä järjestelyistä tosin pieni miinus. Autolle ei meinannut löytää oikeaa parkkia ja kahvila, johon ratamaksu tuli suorittaa, oli melkoisen etsimisen ja kyselyn takana. 4,5/5 kokonaisuus.

  Yksi parhaimmista radoista millä itse olen heittänyt. Upeat maisemat ja monipuolinen rata. Pitkiä väyliä, joten joutuu kiskomaan ihan tosissaan. Haastava rata, mutta täällä viihtyy vaikka plussia tuleekin 🙂

  Ehkä jopa monelta pimennossa tämä rata, mutta ehdottomasti yksi Suomen parhaita ratoja. Hienot puitteet kaikin puolin ja monipuolisuutta löytyy, on avointa, metsää, veden ylitystä, saariväylää ja vaikka mitä. Ihan ehdoton top5 rata, jossa käynyt.

  Haastava ja monipuolinen rata. Suosii kovaa heittokättä. Väylillä on tilaa pelata ja ne mahdollistavat monesti useamman erilaisen tavan avausheittoon. Järvenrannan ja jokien läheisillä väylillä saa olla tarkkana (ettei kiekot lennä veteen). Mutta muutaman metrin sisään rannasta saa vielä noudettua kahlaamalla :). Rata oli muutostilassa 20-väyläiseksi, jonka takia sai vähän tulkita rata- ja väyläkarttoja. Tälle radalle on pakko päästä pelaamaan uudestaan.

Vastaa