"Kaikki Suomen frisbeegolfradat yhdessä paikassa."

Lisää AAA-luokan ratoja Suomeen

30.9.2016 13:01

Viikonlopuksi lupaillaan jälleen kohtalaisen hyvää säätä, joten frisbeegolfkausi jatkuu edelleen. Tällä kertaa katsaus viime aikoina perustettuihin uusiin ratoihin kääntää katseet pääasiassa radoista kaikista pisimpiin, eli AAA- ja AA-luokan ratoihin. Käytännössähän AAA-luokka tarkoittaa sitä, että väylien keskipituus on yli 140 metriä ja 18-väyläisen radan par-lukema on vähintään 64, eli myös par nelosia ja vitosia radalta löytyy.

Ensimmäisenä ratana AAA-luokkaan Suomessa nousi jo viime vuonna avattu Mustikkavuoren kisarata Ähtärissä. Tämän jälkeen saman luokan ratoja on perustettu kolme lisää, kun jo aiemmin sivustolla esitellyn Joroisten Kotkatharjun radan lisäksi viime aikoina on avattu myös Kittilään Levi Black DiscGolfPark ja viime vuoden puolella Ouluun Pikkarala Frisbeegolf.

Levi Black DiscGolfPark on osa Levin hiihtokeskuksen kovaa panostusta frisbeegolftarjontaan. Leviltä on aiemmin löytynyt vain yhdeksänväyläinen nykyään Levi Green DiscGolfPark nimellä kulkeva rata, mutta nyt tarjonta kasvaa reilusti. Levi Black DGP on täysiverinen kilpatason rata, joka ei yli 300 metrin korkeuseroillaan jätä varmasti ketään kylmäksi. 18-väyläisen radan par-lukema on 65, joten vaihtelevan pituisia haasteita löytyy varmasti ja sekä ylä- että alamäkeen pääsee kiekkoa heittämään. Radan erikoisuus on, että sen lähtöpaikka on Levin gondolihissin yläaseman tuntumassa ja viimeinen väylä rinteiden alla, joten lähtöpaikalle pääsee helpoiten ostamalla lipun gondolihissiin. Levi Blackin lisäksi myös samaan aikaan valmistunut AA1-luokan Levi Red DiscGolfPark starttaa gondolihissin yläasemalta. Levi Red on haastavuudeltaan ja pituudeltaan hieman Blackiä maltillisempi, mutta tarjoaa sekin vaihtelevia haasteita ja hienoja maisema. Näiden lisäysten myötä Levi nouseekin yhdeksi Pohjois-Suomen varteenotettavimmista kohteista frisbeegolfreissua suunnitellessa.

 Toinen vielä vaille esittelyä jäänyt AAA1-luokan uusi rata löytyy Oulusta. Viime vuoden puolella perustettu Pikkarala Frisbeegolf on tuorein lisäys Oulun mahtavaan ratatarjontaan ja tähän mennessä kaikista Oulun radoista pisin. Pikkarala Frisbeegolf on maksullinen rata, joka tarkoittaa samalla sitä, että rata-alue on pelkästään frisbeegolfaajien käytössä. Radalta löytyy kolme eri layoutia; 18-väyläinen Pro-rata haastaa varmasti taitavimmatkin pelaajat par-lukeman ollessa 65 ja kokonaispituuden lähes 2900 metriä. Niin ikään 18-väyläinen Ama-rata on pituudeltaan huomattavasti maltillisempi ja palvelee siten myös kokemattomampia heittäjiä. Kokonaisuuden täydentää yhdeksänväyläinen Ysi-rata, jonka voi käydä kiertämässä esimerkiksi silloin, kun aika ei riitä pidempään kierrokseen tai vaikkapa lämmittelynä ennen pitkää rataa. Päivämaksu Pikkaralassa on vain neljä euroa ja lisätietoja radasta löytyy fgr:n lisäksi osoitteesta www.pikkaralafrisbeegolf.fi. Oulun muuhun ratatarjontaan voit tutustua täällä.

 Lapinlahti DiscGolfPark on toinen ja pidempi hiljattain Lapinlahdelle valmistuneista radoista toisen löytyessä Varpaisjärveltä. Tähän mennessä pisimpänä Lapinlahden ratana uusi DiscGolfPark sisältää yhteensä 18 väylää ja joukosta löytyy mukavasti myös muutama par nelonen sekä yksi par vitonen. Rata kulkee kauttaaltaan metsäisessä maastossa ja korkeuserojakin löytyy, joten haastetta riittää varmasti kaikille riittävästi. Radan yhteydessä on päälayoutin lisäksi myös kuudesta väylästä koostuva koululaisille suunnattu layout, johon sisältyy pitkältä radalta kuusi lyhyempää väylää. Lapinlahdella heittäessä kannattaa ilman muuta vierailla myös jo aiemmin perustetussa Nerkoo DiscGolfParkissa, joka on ainakin omasta mielestäni kerrassaan erinomainen yhdeksänväyläinen rata.

 Nummijärvi Frisbeegolf löytyy Kauhajoelta nimensä mukaan Nummijärvi Campingin yhteydestä. Myös Nummijärven rata on niin sanotusti täysimittainen rata eli radalta löytyy väyliä yhteensä 18 ja pituuttakin väyliltä keskimäärin yli sata metriä. Rata kulkee pääasiassa pururadan läheisyydessä metsäisessä maastossa ja mukaan mahtuu Lapinlahden kanssa samaan tapaan kolme par nelosta ja yksi par vitonenkin. Radan sijaitessa leirintäalueen yhteydessä löytyy paikalta myös vessat ja kahvio.

 Viimeinen tämän esittelyn radoista kuuluu myös Suomessa kovalla vauhdilla yleistyvään AA1-luokkaan. Mäntyharjulta löytyvä WHD Gård DiscGolfPark sijaitsee upeassa kartanomiljöössä ja iso osa väylistä heitetäänkin hienoissa puistomaisemissa. Mukaan mahtuu lisäksi myös pitkähköä vesistönylitystä sekä tiukkoja metsäväyliä, joten monipuolisuutta radalta löytyy varmasti. WHD Gårdin rata on maksullinen rata ja päivämaksu radalla on viisi euroa. Radan yhteydestä löytyy myös runsaasti muita palveluita aina automuseosta kahvioon ja ravintolaan.

Kuva © Eino Ansio / Innova Champion Europe.


0 kommenttia:

Jätä kommentti