"Kaikki Suomen frisbeegolfradat yhdessä paikassa."

Frisbeegolfin SM-kilpailut – Ratasuunnitelija Pasi Koivun mietteet kisasta

2.8.2023 09:27

Frisbeegolfin SM-kilpailut kilpaillaan Lahdessa Mukkula DiscGolfParkissa 3.-6.8.2023. Kisaradan on suunnitellut kaksinkertainen Suomen mestari ja hyvin kokenut ratasuunnittelija Pasi Koivu. Lahdessa on ratkaistu viimeksi frisbeegolfin Suomen mestaruus vuonna 2015, jolloin Pasi itse ylsi korkeimmalle korokkeelle.

Selvitimme Pasi Koivulta, millainen on SM-kisarata ja millaista peliä se vaatii. Entä kuka on Pasin ennakkosuosikki voittajaksi?

Kokemus 150 radan suunnittelusta

Pasi Koivu on pelannut frisbeegolfia vuodesta 1999 ja hän on suunnitellut yli 100 DiscGolfParkia. Näiden lisäksi hän on suunnitellut noin 50 rataa, kun huomioidaan esimerkiksi kisalayoutit ja muut erityistilanteet.

”On aina hienoa suunnitella uusi rata, koska se tarkoittaa aina yhtä uutta paikkaa ihmisille nauttia frisbeegolfista.” Pasi kertoo. ”Toki on erilaista suunnitella 9-väyläinen koululaisrata, kuin kilparata huippuammattilaisille.”

SM-kisaradan suunnitelun lisäksi Koivu suunnitteli esimerkiksi viime viikonlopun kisalayoutin PDGA Euro Tourin Åland Openissa: ”Kisalayoutien suunnittelu on mielenkiintoista. Tavoitteenani on kehittää kärkipelaajia, mutta samalla antaa pelaajille mahdollisuus näyttää yleisölle taitojaan. Esimerkiksi viime viikonloppuna Eagle McMahon heitti 400 metrin par-5 väylälle eaglen Åland Openissa, joka loksautti kaikkien leuat.”

Millainen on SM-kilpailuiden kisalayout?

Mukkula DiscGolfParkissa on normaalisti puistorata ja metsärata, joista molemmat ovat kilpatason ratoja. Kisaradassa on hyödynnetty molempia ratoja, joista on kasattu 18 väylän haastava kokonaisuus. Metsän puolelta löytyy yksi täysin uusi väylä. Lisäksi muissa on saatettu tehdä pieniä muutoksia normaaliin layoutiin, jotta haastetta riittää kilpapelaajille.

Frisbeegolf SM 2023 kisarata
Frisbeegolf SM 2023 kisarata

”Kisalayout vaatii kurinalaista peliä. Radalla on paljon OB-tikkuja ja tiukkaa ränniä.” Pasi kuvailee kisarataa. ”Mukkula on siitä erityinen paikka, että siellä tuulee aina samasta suunnasta. Viimeiset väylät pelataan vastatuuleen, joka saattaa yllättää ne pelaajat, jotka eivät tunne rataa kovin hyvin.”

Mukkulassa on pidettävä Pasin mukaan myös pää kylmänä, sillä huono etuysi ei välttämättä tarkoita, että kilpailu on ohi, sillä rata on hyvin haastava.

Viikonlopun ennakkoasetelmat

Pasi tietää mistä puhuu, kun mietitään SM-kilpailuiden voittajakandidaatteja. Hän muistaa hyvin vuoden 2015 SM-kilpailut – viimeisimmät Lahdessa käydyt SM-kisat: ”Kausi 2015 oli omalta osaltani huono. En pelannut parasta frisbeegolfia enkä saanut voittoja. Sinä vuonna asuin kuitenkin Lahdessa ja panostin SM-kisoihin. Otin töistä vapaata ja kävin systemaattisesti harjoittelemassa väyliä. Hyvä valmistautuminen auttoi ja onnistuin voittamaan melko selvällä seitsemän heiton erolla.” Pasi muistelee. Tuolloin tuloksissa toiselle sijalle jäi Seppo Paju.

Tänä vuonna Pasi on luonnollisesti ehtinyt miettimään myös, ketkä voisivat olla vahvoilla tänä vuonna SM-kilpailuissa: ”Kun katselin suunnittelemiani väyliä mietin, että tämä rata sopii loistavasti Joona Heinäsen peliin, koska radalla on apua pitkistä tarkoista heitoista.” Valitettavasti Joonaa ei kuitenkaan nähdä tänä vuonna taistelemassa Suomen mestaruudesta, sillä Joona ei maksanut ilmoittautumismaksua ajoissa.

”Joonan ollessa pois uskon, että parhaat mahdollisuudet menestyä on Mikael Hämeellä. Häme tuntee Mukkulan läpikotaisin, josta on paljon apua – aivan kuten minulla oli kahdeksan vuotta sitten.” Pasi analysoi mahdollisia voittajia. ”Lisäksi Niklas Anttila on ennakkosuosikki. Hän on tasainen pelaaja, joka pystyy pelaamaan hyvin, vaikka joku kierros olisikin huono.”

Pasin nostoista Mikael Häme kertoi Frisbeegolfmedian haastattelussa keväällä, että hänen kauden päätavoitteensa on Suomen mestaruus. Pystyykö Mikael parhaimpaansa viikonloppuna omalla kotikentällään?

Naisissa Pasi Koivu nostaa kaksi nimeä Heidi Laine ja Henna Blomroos. ”Heidi on tietääkseni pelannut tätä rataa paljon, josta on paljon apua. Rata suosii muutenkin pitkiä heittoja, joten luonnollisesti myös Henna Blomroos on ennakkoasetelmissa korkealla.”

Seuraa frisbeegolfin SM-kisoja

Kilpailut pelataan 3.-6.8. Lahdessa. Frisbeegolf on parasta paikan päällä, joten kannattaa suunnata Lahteen Mukkulaan seuraamaan kilpailuita. Tapahtumaan on ilmainen sisäänpääsy.

Naisten luokan lähdöt torstaista lauantaihin 8.30-9.30 ja finaalipäivänä 9.30-10.30 välillä. Avoin luokka lähtee liikkeelle torstaista lauantaihin 10.00-15.30 ja finaalipäivänä 11.00-16.30 välillä. Kilpailuiden neljä parasta pelaajaa lähtevät viimeisenä liikkeelle.

Kilpailukierroksista on saatavilla suorat lähetykset jokaiselta kilpailupäivältä. Kierrokset 1-3 ovat kokonaisuudessaan nähtävissä Disc Golf Stream -alustalla. Molempien luokkien finaalikierroksen lähetykset näytetään ilmaiseksi Yle Areenassa sekä koosteina Ylen SM-viikkojen tv-lähetyksissä. Ylen lähetyksen tuottaa Disc Golf Stream yhdessä Ylen tuotannon kanssa. Lisäksi kierroksista julkaistaan jälkituotannot Youtubeen.

Kilpailun livetuloksia voi seurata Disc Golf Metrixissä ja Udisc Livessä.

Lue myös Frisbeegolfmedian ennakko SM-kisoista: Frisbeegolfin SM-kilpailut 2023 – Päättyykö Blomroosin ja Salosen valtakausi?0 kommenttia:

Jätä kommentti