"Kaikki Suomen frisbeegolfradat yhdessä paikassa."
Huippurata

Pikkarala frisbeegolf

#pikkaralafrisbeegolf

Radan kuvaus

Pikkarala Frisbeegolf: iloista frisbeegolfia ruuhkattomalla radalla. Pikkarala Frisbeegolf on yksityinen frisbeegolfratayhtiö, joka tarjoaa jäsenilleen ja lajin harrastajille ruuhkattomat ja turvalliset frisbeegolfradat ja sen radat on pyhitetty yksinomaan lajin harrastamiseen ja kilpailutoimintaan. Pikkarala Frisbeegolfilla on neljä erilaista rataa harrastajien ja kilpailijoiden käyttöön.

Lue lisää

Ratamaksut

Pelioikeus radalla maksaa vuonna 2020 5 €/päivä tai 50€/vuosi. Lisätietoja pelioikeuden ostamisesta Pikkarala Frisbeegolfin verkkosivuilta.

Lisätietoja radoista

Pikkarala Frisbeegolfin radat sijaitsevat Pikkaralan Asemakylän
Hangaskankaan alueella vajaan 20 minuutin päässä Oulun
ydinkeskustasta ja noin yhden kilometrin etäisyydellä valtatie 22:sta,
ts. hyvin toimivien liikenneyhteyksien varrella.

Pikkarala Frisbeegolfin rata-alueilla on neljä maksullista rataa
frisbeegolfin harrastajille: Pro-, Ama-, Ysi- sekä Tek-radat.
Pro-rata on vaativa kilpailurata, jonka väylien pituus on 2890 metriä, Suomen pisimpiä 18 väylän ratoja ja sen par-luku on 65. Ama-radan, joka on myös keskimääräistä vaativampi rata, pituus on 2045 metriä ja sen par-luku on 58. Ysi-radalla on 9 väylää, jotka ovat samoja  Ama-radan väylien kanssa. Ysi-radan pituus on 958 metriä ja par-luku on 28.

18 väylän Tek-rata on nimensä mukaisesti tekninen rata, jossa heittotarkkuudella on suuri merkitys. Se sisältää kolme par 4-väylää ja muut väylät ovat par 3. Tek-radan kokonaispituus on 1448 m ja sen par luku on 57. Se sijaitsee Pro-, Ama- ja Ysi-ratojen viereiselle rata-alueella.

Tietoa Pikkarala Frisbeegolfin radoista: https://www.pikkaralafrisbeegolf.fi/radat/.

Pro-, Ama- ja Tek-ratojen esittelyvideot ovat Pikkarala Frisbeegolfin nettisivulla.

Ajankohtaista

Radan tiedot

  • Osoite

    Haukka-ahontie 90
    90310 Oulu


  • Rata kartalla

  • Perustettu

    2015

  • Korit

    DiscGolfPark-maalikori

  • Väylien määrä

    18

  • Heittopaikat

    TeePad

  • Pinnanmuodot

    Kumpuileva, jonkin verran korkeuseroja

  • Opasteet

    Muu

  • Ratatyyppi

    Metsärata
    Hiekkakuopparata

  • Ylläpito

    Viikoittainen

  • Ratamestari

    Riku Kaajakari / Pikkarala Frisbeegolf

  • Suunnittelija

    Pikkarala Frisbeegolf

  • Ilmainen/maksullinen

    maksullinen

  • Lisätietoja

    Range, Harjoituskori(t), Vessa(t). Pikkarala Frisbeegolfin verkkosivut.

  • Talvipelattavuus

    Pelattavissa, talvikunnossapito

Väyläkuvaukset

Pikkarala Ama-rata

Ratakartta

Väylä 1: Ama #1 Weber-väylä

Pituus 87 metriä. Par 3

Ama-tii: Avausväylä kulkee isojen komeiden mäntyjen keskellä suoraa linjaa ~60m sweetspottiin, josta kaartuu oikealle 30m pitkä loppuväylä. Väylän alussa haarautuu pääväylän oikealla puolen myös oikaiseva kapea mäntykuja mahdollisuus, mutta ennen koria voi sitten helposti kolista puihin. Väylä heitetään Pro-tiiltä.

Väylä 2: Ama #2 Oamk-väylä

Pituus 112 metriä. Par 3

Ama-tii: Avaus heitetään metsän reunasta leveästä puuportista avoimen tasanteen yli kapealle puukujalle, joka vie loivaa rinnettä ylös suoraan koripaikalle. Kori sijaitsee harjanteen päällä pienten puiden keskellä. Alun tasanteen jälkeen vasemmalla vaanii soralaakso. Korille voi myös suoran heiton lisäksi vaihtoehtoisesti päästä pitkällä kaarrolla vasemmalta laakson kautta. Oikealla taas koria lähestyttäessä on ilkeä puuraffi, jota kannattaa välttää.

Väylä 3: Ama #3 Kaleva-väylä

Pituus 112 metriä. Par 3

Ama-tii: Tii on pro-väylän sweet spot -kulmassa, mistä nyt Ama-tiiltä pelattaessa on suora väylä korille. Korille mielivät joutuvat heittämään vähän ässäävän heiton, joka kääntyy lopussa vasemmalle pieneen ylärinteeseen. Avausheitto korille asti tarkasti on haaste, joten maltillinen avaus voi jatkoa ajatellen olla sittenkin helpompi

Väylä 4: Ama #4

Pituus 140 metriä. Par 3

Ama-tii: Metreiltään tämän pitäisi olla periaatteessa helpohko par-luvultaan, etenkin osaavalle isokätiselle taivasheittäjälle. Pirkottaminen voi olla silti hankalaa korin kukkulasijainnin vuoksi. Väylä alkaa 50m suoralla ensimmäiseen mutkaan mäntyjen keskelle ja siitä avautuu viistosti oikealle toinen 50m pitkä väylä kukkulan juureen. Maisemakukkula on lopuksi vielä valloitettava, mutta sen reunuksilla vaanii raffit ja rotkot. Heitetään Pro-tiiltä.

Väylä 5: Ama #5

Pituus 107 metriä. Par 3

Ama-tii: Selkeä oikealta avoin väylä. Viistorinteessä kulkevan 100m suoran jälkeen kori on hieman piilossa mäntymetsikön takana vasemmalla pienessä ylärinteessä. Korin takana on pieni raffirotko, mutta väylän pahin ansa on ennen korikukkulaa vasemmalla oleva metsikkökuoppa. Heitetään pro-tiiltä.

Väylä 6: Ama #6

Pituus 102 metriä. Par 3

Ama-tii: Heitetään laaksosta hiekkaharjanteelle ja sen päältä alkavan metsän sisään menevään kujaan. Vasemmalle viistoon kääntyvän korille johtavan 40m metsäkujan ja etenkin sen sisäänmenokohdan kanssa saa olla tarkkana.

Väylä 7: Ama #7 Pihlavat-väylä

Pituus 124 metriä. Par 3

Ama-tii: Väylä heitetään metsän reunalta avoimeen alamäkeen. Isoille tarkoille käsille on tilauksessa suora linja yli alhaalla laaksossa kasvavan metsikön; joko pienelle sweet spot -aukealle tai jopa vieläkin pidemmälle korille johtavalle puukujalle. Toinen vaihtoehto on pelata väylää pitkin oikealle kaartuva avausheitto, jolloin laaksossa oleva pikkumännikkö on ässäävästi kierrettävissä. Metsän päältä heitoissa saa olla tarkkana, ettei raffit syö oikotien etuja. Väylä pelataan pro-väylään nähden sen alkukujan verran eli 40-metriä lyhempänä, joten birdiekin on mahdollisempi. Mutta kuitenkin lopuksi tulee eteen samat pahat haasteet loppukujaa reunustavista metsistä kuin pro-väylällä.

Väylä 8: Ama #8

Pituus 90 metriä. Par 3

Ama-tii: Väylä on aluksi 80m suoraa puukujaa. Sitten tiukan oikealle kääntyvän loppumutkan jälkeen heitetään putti rinteessä väylältä pari metriä ylempänä sijaitsevaan koriin. Huom! Seuraava 9-tii on 8-väylän lopussa oikealla metsässä. Edellisen ryhmän pelaajien tulee antaa kellolla äänimerkki Pro-tiiltä, kun väylä-8 on seuraavilla avattavissa.

Väylä 9: Ama #9

Pituus 107 metriä. Par 3

Ama-tii: Väylä on alkuun avoin ja mahdollinen päästä putille niille, jotka saavat heittonsa joko koria edeltävän kasvamassa olevan metsäsaarekkeen yli, tai sen kiertäen jommaltakummalta puolelta. Pienemmät kädet tyytyvät tässä väyläheittoon kohti hiekkarinnettä. Lähestymisten kanssa on oltava tarkkana, sillä kori on pienessä metsätaskussa. Ylämäki ja metsätasku tekevät haasteen, vaikka metrejä onkin karsittu kunnolla pro-väylästä. Vasemmalla väylän sivussa kulkee autotie, joka on ob-aluetta. Jos kiekko karkaa liiaksi oikealle, on vastaantulevia 7-väylän pelaajia syytä varoittaa fore-huudoin.

Väylä 10: Ama #10 Simon Lizotte -väylä

Pituus 160 metriä. Par 4

Ama-tii: Takaysin avausväylä on helpohko par 4, jos pysyt väylällä. Sen sijaan sattuneita lipsauksia odottaa armoton puusto. Avausheitto vaatii laskemaan kiekon oikealle kääntymisen tarkasti 70-80m sweet spottiin. Isojen mäntyjen reunustama väylälinja on keskiosastaan s-mutkan muotoinen ennen korille vievää suoraa. Näistä haasteista huolimatta radalla vieraillut maailman ehdottomiin huippupelaajiin lukeutuva Simon Lizotte taituroi, tai pikemminkin taikuroi, tämän väylän avauksella korille asti ottaen tähän eaglen. ”Yksi parhaista golf-heitoistani” sanoi Simon jälkeenpäin. Tämä tapaus jäi elämään tarinoihin. Väylästä päätettiin tehdä näin ollen Simon Lizotten nimikkoväylä.

Väylä 11: Ama #11

Pituus 93 metriä. Par 3

Ama-tii: Tässä avaus heitetään pro-väylän dog leg -mutkasta ja nyt väylä on sitten suora ~90m. Väylän haaste on samat väyläpuut, joita tulee väistellä ja etsiä niiden välistä linjoja korille eli tämä on paha pirkotettavaksi edelleen. Korin ympärillä on nopea griini ja pieni lasku, joka voi viedä lähestymisen takana olevan koivun lehvästön taakse tai rollauttaa muun lähistön puuston taakse hankaloittamaan puttia.

Väylä 12: Ama #12

Pituus 172 metriä. Par 4

Ama-tii: Avaus olisi alkuun hyvä saada puolen välin oikealla reunalla olevien väyläpuiden ohitse. Ama-väylälläkin on vielä niiden jälkeen haastetta kerrakseen kapenevalla loppuosuudella. Lähestymisessä saa olla tarkkana sekä puiden, että vasemman sivun ob:n kanssa. Loppusuoralla myös oikealla tulee seuraavan väylän tii lähelle, niin sinne suuntaavia heittoja on syytä säestää fore-huudoin.

Väylä 13: Ama #13

Pituus 89 metriä. Par 3

Ama-tii: Väylä on lyhin ja helpoin metsäväylistä. Ihan suoralla heitolla voi päästä nostopirkolle. Tai voi vaikka koittaa varmistaa alkuportin jälkeen hieman vasemmalle kääntyvällä sijoituksella kolmosen. Haasteena voi kuitenkin olla liian pitkä taka-ob:lle menevä heitto, tai puolenvälin tienoille asti kaventamassa olevat väylän reunuspuut. Myös yksi ilkeä väyläpuu löytyy ennen koria. Heitetään pro-tiiltä.

Väylä 14: Ama #14

Pituus 138 metriä. Par 4

Ama-tii: Amatööritiiltä ohitetaan Pro-radan haasteelliset alkumutkat, mutta taaskaan ei pidä antaa sen hämätä – haastetta väylän raffeissa riittää edelleen. Avauksella edessä on pitkä suora. Suoran keskellä tulee peliin pari peräkkäin olevaa väyläpuuta, joiden kiertämispuoli tulee valita. Vasemmalle kimmonneet osumat uhkaavat viedä kiekot ob:lle ja oikealla väylän sivulla on tiheämpää puustoa. Korille lähestyminen on lopuksi oikealle aukeavaan pitkään taskuun.

Väylä 15: Ama #15 Pörhö-väylä

Pituus 101 metriä. Par 3

Ama-tii: Heitetään mäen alta, jolloin Pro-väylän puusaareke ja mutkakin ohitetaan heittämällä avaus niiden sivusta. Väylä kaartuu hienokseltaan alkuun vasemmalle ja heitot voivat mennä sen jälkeen korille vievällä suoralla vielä helposti metsään. Koria edeltää myös pieni kumpu ja korin taus taas viettää hieman, joten kiekot on vaikea saada asettumaan griinille ihan lähelle koria. Lisäksi tiin lähellä oikealla edessä on avausta ahdistamassa puu.

Väylä 16: Ama #16

Pituus 138 metriä. Par 3

Ama-tii: Radan keskiosan tiukat metsäosuudet on nyt takana ja seuraava avausheitto tehdään metsän siimeksestä ulos vaihteeksi avointa väylää pitkin. Väylällä on tavoiteltavaa tempaista laakson yli hieman tiitä korkeammalle tasanteelle tai jopa aina korille asti isolla kädellä. Korille ei pääse suoralla heitolla, vaan soramontun sivua seuraavan vasemmalle kaarron kautta. Ei ole suositeltavaa joutua liian aikaisin vasemmalle, jolloin päädytään metsään. Jatkoheiton korille voi tehdä kiertäen korin edustan väyläpuusaarekkeen reilusti oikealta, tai voi myös lähestyä saarekkeen vasemmalta puolen hiukan tiukempaa reittiä.  Väylä heitetään pro-tiiltä eli on kovasti haasteellinen - jopa par-haasteväylä.

Väylä 17: Ama #17 Ärrä-väylä

Pituus 82 metriä. Par 3

Ama-tii: Radan lyhin väylä on vieläpä täysin avoin suora ilman korkeuseroa. Koska väylä heitetään kukkulalta toiselle kukkulalle, niin haasteet väylällä ovat matkan arvioinnin vaikeus sekä tuuli, joka voi viedä kiekkoja sivuun rinteen korostaessa seurauksia. Korin ympärillä on avointa ja maa on kovaa, joten kiekon korin lähelle saaminen vaatii hyvää laskeutumisen ja kimmokkeiden ennakointia. Tai hole in one:llahan kiekon saa jäämään korille tietenkin varmimmin, se on nimittäin tällä väylällä hyvinkin mahdollista saavuttaa. Tämä väylä toimii myös hyvin radalle tultaessa alkulämmittelyväylänä ennen varsinaiselle kierrokselle lähtöä, silloin kun siinä ei ole ruuhkaa kierroksilla olevista pelaajista. Heitetään pro-tiiltä.

Väylä 18: Ama #18 Powergrip-väylä

Pituus 91 metriä. Par 3

Ama-tii: Matkahan ei ole kauhean pitkä, mutta hieman Pro-väylän heittolinjalta sivuun vedetty tiipaikka laakson sivurinteellä on koripaikkaa alempana ja se tekee kuitenkin väylään haastetta. Harjanteen taakse peittyvän koripaikan hahmotus on vaikeaa. Kori on merkitty lipulla. Griini on hieman metsän suojassa, joten suoralla heitolla sinne pääsee siten ehkä varmimmin.

Pikkarala Pro-rata

Ratakartta

Pro-rata on vaativa kilpailurata, jonka väylien pituus on 2890 metriä, Suomen pisimpiä 18 väylän ratoja ja sen par-luku on 65.

Väylä 1: Pro #1 Weber-väylä

Pituus 87 metriä. Par 3

Pro-tii: Avausväylä kulkee isojen komeiden mäntyjen keskellä suoraa linjaa ~60m sweet spottiin, josta kaartuu oikealle 30m pitkä loppuväylä. Väylän alussa haarautuu pääväylän oikealla puolen myös oikaiseva kapea mäntykuja mahdollisuus, mutta ennen koria voi sitten helposti kiekot kolista puihin.

Väylä 2: Pro #2 Oamk-väylä

Pituus 190 metriä. Par 4

Pro-tii: Avaus on pitkin ob-linjaa puiden reunustaessa reitin. N. 60 metrissä väylä kääntyy oikealle ennen kujalla eteen tulevaa puusaareketta ja siitä jatkuu keskeltä avoimempi 130m suoralinja korille. Matkalla on ylitettävä laakso ennen harjanteen päällä pienten puiden keskellä sijaitsevaa koria. Väylä vaatii rohkeutta ja tarkkuutta.

Väylä 3: Pro #3 Kaleva-väylä

Pituus 215 metriä. Par 4

Pro-tii: Väylä on kaksiosainen. Haasteena väylällä on pitkät sijoitukset ensin n. 100m sweet spot-mutkaan ja sen jälkeen reilu 110m vielä tarkemmin puiden muodostamalle portille, jotta pirkkoputti olisi tarjolla. Oikealta kasvamassa olevan puuston yli voi kyllä yrittää mutkan oikaisua ja saada ehkä ratkaisevan edun. Loppusuoralla vasemmalla ob:kin on mahdollinen.

Väylä 4: Pro #4

Pituus 140 metriä. Par 4

Pro-tii: Metreiltään tämän pitäisi olla periaatteessa helpohko par-luvultaan, etenkin osaavalle isokätiselle taivasheittäjälle. Pirkottaminen voi olla silti hankalaa korin kukkulasijainnin vuoksi. Väylä alkaa 50m suoralla ensimmäiseen mutkaan mäntyjen keskelle ja siitä avautuu viistosti oikealle toinen 50m pitkä väylä kukkulan juureen. Maisemakukkula on lopuksi vielä valloitettava, mutta sen reunuksilla vaanii raffit ja rotkot

Väylä 5: Pro #5

Pituus 107 metriä. Par 3

Pro-tii: Selkeä oikealta avoin väylä. Viistorinteessä kulkevan 100m suoran jälkeen kori on hieman piilossa mäntymetsikön takana vasemmalla pienessä ylärinteessä. Korin takana on pieni raffirotko, mutta väylän pahin ansa on ennen korikukkulaa vasemmalla oleva metsikkökuoppa.

Väylä 6: Pro #6

Pituus 191 metriä. Par 4

Pro-tii: Nyt saa siivuttaa! Pienen mäen päältä ahnehditaan aluksi 150m puiden reunustamaa laaksoa pitkin toisella puolen odottavalle hiekkatörmälle. Mieluusti sijoittaen heitto vielä niin, että jatkoheitto olisi mahdollinen törmän päältä alkavan metsän aukkoon ja vasemmalle suuntaavalle loppusuoralle.

Väylä 7: Pro #7 Pihlavat-väylä

Pituus 161 metriä. Par 3

Pro-tii: Väylä alkaa 40m metsäkujalla, jonka jälkeen tulee loiva alamäki avoimeen hiekkarinteeseen. Isoille tarkoille käsille on tilauksessa suora linja yli alhaalla laaksossa kasvavan metsikön; joko pienelle sweet spot-aukealle tai jopa vieläkin pidemmälle korille johtavalle puukujalle. Metsän päältä heitoissa saa olla tarkkana, ettei raffit syö oikotien etuja. Toinen vaihtoehto on pelata väylää pitkin oikealle kaartuva avausheitto, jolloin laaksossa oleva pikkumännikkö on ässäävästi kierrettävissä. Tässä birdiet ovat harvinaisia ja tämä on ennemminkin par-haaste.

Väylä 8: Pro #8

Pituus 133 metriä. Par 3

Pro-tii: Väylä kaartaa vasemmalle nopeasti, sitten pidempi suora, lopuksi pikku koukkumutka oikealle ja kori on pari metriä ylempänä hiekkarinteessä. Ei suinkaan ole edes mikään helppo par, jos kapealla kujalla menee metsään ja lopuksi voi olla haastava putti oikealle yläviistoon. Avaus voisi olla matala liukuva heitto väylää pitkin oikealta vasemmalle tai korkealta puuseinämän päältä väylälle palaava. Par-haaste. Pelaajien tulee antaa kellolla äänimerkki 9-tiiltä, kun väylä-8 on seuraavilla avattavissa.

Väylä 9: Pro #9

Pituus 166 metriä. Par 3

Pro-tii: Väylä on heille avoin, jotka saavat heittonsa sivuilla kulkevien puiden yli. Pienemmät kädet tyytyvät tässä pariin väyläheittoon kohti kaukana siintävää hiekkarinnettä. Hiekkarinteen päällä on pieni metsäsaareke, jonka voi kiertää vasemmalta tai oikealta puolelta. Näistä oikeanpuoleinen väylä on hiukan avoimempi. Vasemmalla väylän sivussa lisäksi kulkee autotie, joka on ob-aluetta. Lähestymisten kanssa on oltava tarkkana, kun kori on pienessä metsätaskussa. Jos kiekko karkaa liiaksi oikealle, on vastaantulevia 7-väylän pelaajia syytä varoittaa fore-huudoin. Par-haaste.

Väylä 10: Pro #10 Simon Lizotte -väylä

Pituus 160 metriä. Par 4

Pro-tii: Takaysin avausväylä on helpohko par 4, jos pysyt väylällä. Sen sijaan sattuneita lipsauksia odottaa armoton puusto. Avausheitto vaatii laskemaan kiekon oikealle kääntymisen tarkasti 70-80m sweet spottiin. Isojen mäntyjen reunustama väylälinja on keskiosastaan s-mutkan muotoinen ennen korille vievää suoraa. Näistä haasteista huolimatta radalla vieraillut maailman ehdottomiin huippupelaajiin lukeutuva Simon Lizotte taituroi, tai pikemminkin taikuroi, tämän väylän avauksella korille asti ottaen tähän eaglen. ”Yksi parhaista golf-heitoistani” sanoi Simon jälkeenpäin. Tämä tapaus jäi elämään tarinoihin. Väylästä päätettiin tehdä näin ollen Simon Lizotten nimikkoväylä.

Väylä 11: Pro #11

Pituus 160 metriä. Par 4

Pro-tii: Tämä on radan dog-leg –väylä. Avaus on joko suora ~65m sijoitus merkkipuun tienoille sweet spottiin tai pommihysse korkealta vasemman reunan puiden yli mutkaa oikaisten. Seuraavalla pidemmällä suoralla on useita väyläpuita, joita tulee väistellä ja etsiä niiden välistä linjoja korille. Korin ympärillä on nopea griini ja pieni lasku, joka voi viedä lähestymisen takana olevan koivun lehvästön taakse tai rollauttaa muun lähistön puuston taakse hankaloittamaan puttia.

Väylä 12: Pro #12

Pituus 289 metriä. Par 5

Pro-tii: Radan signature-väylä, ”Graalin Malja” – ja radan pisin väylä. Aluksi sukelletaan kohtuullisen avointa väylää kauniisti kaartuvan Pikkarala Frisbeegolfin logopuun ohitse metsän reunustamaan pitkään suoraan. Puolenvälin jälkeen alkaa väylä vasemmalta avoimemmalta sivultaan kaartaa pikkuhiljaa kapeammaksi päätyen lopuksi ahtaaksi kurkuksi ennen koria. Kaarron alkaessa on myös väyläpuita oikealla puolen, joten vasen reuna on selkeämpi linja pelata. Koria lähestyttäessä saa olla tarkkana, sekä puiden muodostaman tiukkenevan kujan, että vasemmalle sivulle tulevan ob:n kanssa. Tällä väylällä par-tulos on jo hyvä

Väylä 13: Pro #13

Pituus 89 metriä. Par 3

Pro-tii: Väylä on lyhin ja helpoin metsäväylistä. Ihan suoralla heitolla voi päästä nostopirkolle. Tai voi vaikka koittaa varmistaa alkuportin jälkeen hieman vasemmalle kääntyvällä sijoituksella kolmosen. Haasteena voi kuitenkin olla liian pitkä taka-ob:lle menevä heitto, tai puolenvälin tienoille asti kaventamassa olevat väylän reunuspuut. Myös yksi ilkeä väyläpuu löytyy ennen koria.

Väylä 14: Pro #14

Pituus 233 metriä. Par 5

Pro-tii: Väylällä avaus on tarkkaa loppuun liukuvaa ässäheittoa vaativa tai voi kokeilla onneaan taivasheitolla yli puuston. Alkumutkien jälkeen on pitkä suora, jonka keskellä tulee peliin pari peräkkäin olevaa väyläpuuta, joiden kiertämispuoli tulee valita. Vasemmalle kimmonneet osumat uhkaavat viedä kiekot ob:lle ja oikealla on tiheämpää puustoa. Korille lähestyminen on viistosti oikealle kaartaen aukeavaan ~30m pitkään taskuun.

Väylä 15: Pro #15 Pörhö-väylä

Pituus 194 metriä. Par 4

Pro-tii: Avaus lähtee mäen päältä pitkää hieman vasemmalle kaartuvaa väylää pitkin alas. Tähtäin on puusaarekkeen vasemmalle sivustalle, josta voi jatkaa eteen tulevan mutkakohdan tuoman uuden haasteen kimpussa. Avaus on mahdollista yrittää sijoittaa myös tiukemmasta välistä puusaarekkeen oikealta puolen Ama-tiin päältä, jolloin toista heittoa voi päästä yrittämään jopa korille. Onnistuneen toisen heiton jälkeenkin voi väylä olla haastava. Heitot voivat mennä vielä loppusuoralla helposti metsään. Lisäksi koria edeltää pieni kumpu ja korin taus taas viettää hieman, joten kiekot on vaikea saada asettumaan griinille ihan lähelle koria. Tällä väylällä par-tulos on jo hyvä.

Väylä 16: Pro #16

Pituus 138 metriä. Par 3

Pro-tii: Radan keskiosan tiukat metsäosuudet on nyt takana ja seuraava avausheitto tehdään metsän siimeksestä ulos vaihteeksi avointa väylää pitkin. Väylällä on tavoiteltavaa tempaista laakson yli hieman tiitä korkeammalle tasanteelle, tai jopa aina korille asti isolla kädellä. Korille ei pääse suoralla heitolla, vaan soramontun sivua seuraavan vasemmalle kaarron kautta. Ei ole suositeltavaa joutua liian aikaisin vasemmalle, jolloin päädytään metsään. Jatkoheiton korille voi tehdä kiertäen korin edustan väyläpuusaarekkeen reilusti oikealta, tai voi myös lähestyä saarekkeen vasemmalta puolen hiukan tiukempaa reittiä.

Väylä 17: Pro #17 Ärrä-väylä

Pituus 82 metriä. Par 3

Pro-tii: Radan lyhin väylä on vieläpä täysin avoin suora ilman korkeuseroa. Koska väylä heitetään kukkulalta toiselle kukkulalle, niin haasteet väylällä ovat matkan arvioinnin vaikeus sekä tuuli, joka voi viedä kiekkoja sivuun rinteen korostaessa seurauksia. Korin ympärillä on avointa ja maa on kovaa, joten kiekon korin lähelle saaminen vaatii hyvää laskeutumisen ja kimmokkeiden ennakointia. Tai hole in one:llahan kiekon saa jäämään korille tietenkin varmimmin, se on nimittäin tällä väylällä hyvinkin mahdollista saavuttaa. Tämä väylä toimii myös hyvin radalle tultaessa alkulämmittelyväylänä ennen varsinaiselle kierrokselle lähtöä, silloin kun siinä ei ole ruuhkaa kierroksilla olevista pelaajista.

Väylä 18: Pro #18 Powergrip-väylä

Pituus 155 metriä. Par 3

Pro-tii: Avaus väylällä ylhäältä kukkulalta laakson ylle on helpohko esteettömyydessään. Helpottaa huomattavasti par:n pelaamista, jos saa avaukseen kunnolla mittaa laakson yli päätyen aina vastarinteen päälle asti - tiiltä reiluun 120 metriin. Lyhyemmäksi jääneiden heittojen jatkoheitot on sitten taas tehtävä ylämäkeen ja harjanteen taakse peittyvän koripaikan hahmotus on vaikeampaa. Kori on merkitty lipulla ja on hieman metsän suojassa.

Pikkarala talvirata 2023 – 2024

Ratakartta

Pikkarala Frisbeegolfin talven 2023 – 2024 talviradan käyttö alkoi 26.10.2023.  Talviradan väylät ovat erilaisia kuin kesäratojen väylät. Se sisältää 27 väylää, joiden yhteispituus on 1725 metriä.

 

Pro-, Ama- ja Tek-radat eivät ole käytössä talviratakauden aikana.

Pikkarala Tek-rata

Ratakartta

Väylä 1: Pikkarala Tek #1

Pituus 68 metriä. Par 3

Radan avausväylä kulkee läpi mäntykujan loivasti loppua kohden oikealle kaartuen. Kori on aukealla tasanteella, jonka takana reunapaalutuksen jälkeen vaanii ylipitkiä heittoja loiva lasku hiekkarinteeseen. Alussa tiin sivussa oikealla on mando estämässä heiton puiden yli ja kierron viereisen väylän kautta. Ajotie vasemmalla on ob.

Väylä 2: Pikkarala Tek #2

Pituus 60 metriä. Par 3

Toisella väylällä avaus on vähän aukeammalta, mutta puukuja alkaa pian jatkuen aina korille asti. Kori on väylän oikeassa reunassa hieman väylän reunapuiden suojassa. Korin takana oleva puusto on myös hankaloittamassa ylipitkien heittojen paluuputteja. Alussa tiin sivussa oikealla on taas mando estämässä kierron puiden yli tai ajotien kautta. Ajotie on lisäksi ob-aluetta.

Väylä 3: Pikkarala Tek #3

Pituus 69 metriä. Par 3

Väylä on toinen peräkkäinen puiden reunustama suora väylä, mutta hieman aiempia haastavampi pienen väyläkavennuksen tullessa eteen puusaarekkeen muodossa puolenvälin jälkeen. Saarekepuut ovat hieman väylän vasemmalla reunalla, joten oikealta on leveämpi kaista niiden ohitukseen. Kori on väyläpuiden jälkeen aukeavalla isolla aukiolla. Ajotie vasemmalla on ob.

Väylä 4: Pikkarala Tek #4

Pituus 105 metriä. Par 3

Aiempia jo selvästi pidempi väylä, jossa korille tarvittavien metrien saamiseen helpotusta tuo loiva alamäki. Väylä kaartuu loppua kohden oikealle. Oikealla puolen on puusto kuitenkin koko matkan oikomista estämässä. Vasemmalla taas on rinteen alla aukeampi, kunhan ei heitä liian pitkälle ja päädy näin takametsään.

Väylä 5: Pikkarala Tek #5

Pituus 59 metriä. Par 3

Tässä alkuun on ensimmäinen radan kaikkiaan neljästä tiin edustan triplamandoporteista. Nämä eivät ole juuri muuten pelissä kuin estämässä puiden yli heittämistä näillä pienten puiden reunustamilla väylillä. Väylä itsessään on lyhyt, tiiltä korille asti vasemmalle kaartava puukuja. Korin läheisyydessä on puustoa ympärillä, jolloin puttia voi joutua tekemään vielä puita väistellen.

Väylä 6: Pikkarala Tek #6

Pituus 67 metriä. Par 3

Väylä lähteen puiden kätköistä aukeammalle väylälle. Väylä kaartuu nyt vuorostaan vahvasti oikealle. Oikealla puolen on myös puusto estämässä oikovat heitot. Korin ympäristön griiniä ei ole kaluttu ihan paljaaksi kaikista puista, joten siitä saattaa tulla pientä haastetta vielä putille.

Väylä 7: Pikkarala Tek #7

Pituus 61 metriä. Par 3

Tässä pitää puolestaan valita veneen muotoisen keskipuusaarekkeen kierto oikealta tai vasemmalta puolen. Saarekkeen yliheiton estona alussa on taas triplamandoportti. Griini on suojattu puustolla, joten se voi vielä tehdä lisää puttihaastetta peliin.

Väylä 8: Pikkarala Tek #8

Pituus 110 metriä. Par 4

Kolmen peräkkäisen par 4 väylän ensimmäisellä on dog leg oikeanpuoleisella käännöllä. Alkusuora on 70-80m mäntykuja ja kääntöpaikan sweet spot on aika pieni. Tiin lähellä oikealla puolella väylää on mando estämässä ihan suorat puiden yli oikaisut, mutta kauempaa puiden yli heittäminenkin on mahdollista. Loppusuora on sitten suhteellisen lyhyt ja kori sijaitsee viitisen metriä ylempänä hiekkarinteessä.

Väylä 9: Pikkarala Tek #9

Pituus 148 metriä. Par 4

Seuraava dog leg -väylä lähtee ylhäältä kukkulan törmälle rakennetun lavan päältä. Täältä ylhäältä voi ihailla Pikkaralafrisbeegolfin rata-alueen maisemia laajemminkin ja myös edessä aukeavaa laakson ylittävää siivutus väylää. Väylä jatkuu reilut kymmenen metriä juuri ja juuri kaukana näkyvän kaarevan väyläpuun ohitse, jonka jälkeen väylä kaartuu hieman vasemmalle piiloon tiiltä katsoen. Liian paljon vasemmalta metsän läpi ei kuitenkaan parane yrittää suoraan korille, koska metsässä vasemmalla ennen korille kääntöpaikkaa on pakollinen mandon oikealta kierto. Mandon ohi väärin pelattujen heittojen jälkeisenä jatkopaikkana on drop zone -alue. Loppukuja sweet spotista on enää kolmisenkymmentä metriä. Korin takana on vielä rotko, noin kymmenen metrin päässä korista.

Väylä 10: Pikkarala Tek #10

Pituus 115 metriä. Par 4

Radan kolmas ja viimeinen par 4 väylä kulkee puoleen väliin suoraan. Sweet spot sijaitsee hiekkarinteiden reunustaman laakson alussa, josta matka jatkuu korille kääntyvää rinnekujaa oikealle. Lopuksi on päästävä puiden muodostaman portin välistä ylätasanteelle - joka edelleen on kuitenkin korkeampien rinteiden ympäröimä. Kori on sijoitettu pienen kummun päälle ja on tavallaan radan ainut korotettu kori. Ennen puoltaväliä on mando oikealla sivustalla estämässä kierron vastaantulevan väylän kautta. Mandon oikealta ohittavilla heitoilla on jatkopaikka drop zonelta

Väylä 11: Pikkarala Tek #11

Pituus 58 metriä. Par 3

Radan toisella jyrkästi oikealle kaartavalla väylällä erona väylään kuusi on tiukempi vasen reunus ja väylän loppuun tuleva liukuva laskeutuminen loivaan alamäkeen. Väylän tiukkuuden lisäksi haasteena on siis vaara ylipitkästä liu’usta ohi korin. Myös edellisen väylän laakso vaanii oikealle ylikääntyneitä heittoja. Väylän alussa tiin oikealla puolen on suoralla heitolla korille oikomista estävä mando.

Väylä 12: Pikkarala Tek #12

Pituus 68 metriä. Par 3

Väylän alussa on radan ainut tuplamandoportti, joka silti ohjaa pelaamaan väylän maltillisen matalana porttipuiden oksien muodostaessa kattoa väylälle. Tämä väylä ei ole varsinaisesti puukuja, mutta heittolinjoja saa kuitenkin katsoa huolella yksittäisten puiden väleistä korille päästäkseen. Tarkka ässäävä heitto saattaa sopia tähän väylään parhaiten, jos sellainen heittovalikoimista löytyy.

Väylä 13: Pikkarala Tek #13

Pituus 72 metriä. Par 3

Suora alamäkiliidätys, joka on mahdollista heittää esteettä pommina tai upsilla, tai alhaalla olevan kahden puun muodostaman portin keskeltä suoralla heitolla. Ne puut voi myös kiertää oikealta tai vasemmalta, eli tuleeko nyt jopa valinnan vaikeutta? Kori sijaitsee hieman puiden suojaamana pienessä metsän reunustaskussa. Liian pitkälle menevää heittoa sopii varoa, sillä sen jälkeen paluuputtilinjaa saa etsiä puuston väleistä.

Väylä 14: Pikkarala Tek #14

Pituus 57 metriä. Par 3

Tämä on radan toinen lyhyt ja vasemmalle koko matkan kaartava väylä, nyt vain ilman triplamandoporttia, joten korin voi saavuttaa myös korkealla heitolla. Väylälle sopii myös sievä liidätys tai maan kautta skippaava heitto. Tavallinen mando kuitenkin löytyy tiin vasemmalta puolen estämässä oikaisut.

Väylä 15: Pikkarala Tek #15

Pituus 90 metriä. Par 3

Hieman kovempaa heittoa vaativa väylä vaihteeksi, vaikka metrit ei itsessään kuulostaisi vielä kauhean pahalta. Vaan koripa sijaitseekin oikealle kaartavan loivan rinteen päällä, niin heittoon tarvitaan sitten reilua liitoa. Oikealla on väylän keskivaiheilla isoja puita estämässä oikaisut ja vasemmalla ennen koria myös puustoa, joten tarkkuuttakin korille pääsyyn vaaditaan.

Väylä 16: Pikkarala Tek #16

Pituus 63 metriä. Par 3

Tii sijaitsee ylhäällä penkereen reunalla, josta on suora puhdas linja alhaalla näkyvälle korille. Väylän avaus täytyy tähdätä aluksi tiin läheisestä tiukasta puuportista, sekä sitten täytyy selvitä vielä toisesta vartijapuuparista ennen koria. Tiillä on lisäksi triplamandobanderolli estämässä yläkautta heitot.

Väylä 17: Pikkarala Tek #17

Pituus 73 metriä. Par 3

Radan viimeinen triplamandoportti on jälleen estämässä tiin edessä avauksessa yläkauttaheittoja, sekä oikealta ob-tien kautta kierron. Väylä on loivaan alamäkeen puukujan jälkeen oikealle kaartava liu’utus. Alamäki ja väylän lyhyt mitta voi tuottaa mielikuvan helppoudesta, mutta ihan korin juureen nostoputtipaikalle pääsyä vartioi muutaman väyläpuun saareke. Matkalla on väylältä poikkeavia heittoja vaanimassa myös yllättävän pahoja mörrejä, eli puutiheikköjä.

Väylä 18: Pikkarala Tek #18

Pituus 105 metriä. Par 3

Radan päätösväylä vaatii jo kunnon siivutusta. Avaus lähtee puuportista alkusuoralle, josta väylä kaartaa loivana vasemmalle päätyen koriaukealle. Ennen koriaukeaa on kuitenkin puustoa sivuilla vaatien lopuksi tarkkaa onnistumista pitkälle liidolle. Oikotie korille on taas estetty ihan tiin edessä vasemmalla puolen olevalla mandolla. Radalta paluu lähtee 18-väylän korin takaa metsikön läpi polkua viistosti ylös tielle, jota pitkin parkkipaikalle (ja väylälle yksi) on noin sadan metrin siirtyminen.

8 arvostelua radalle “Pikkarala frisbeegolf

    Kyllä on hienosti hoidettu paikka ja haastetta riittää kokeneemmallekin heittäjälle. Hyvät puitteet tulistelulle laavulla vaikka koko perheelle. Vessat hyvässä kunnossa ja muutenkin puitteet erinomaisesti ylläpidetty. Ratana loistava.

    Hirmu vaikea antaa arvosanaa. Toisaalta rata on erinomaisessa kunnossa ja mukavan haastava, sekä hienojakin väyliä löytyy. Mutta toisaalta rata on myös aika tylsä, suurin osa väylistä on liian samanlaisia ja varsinkin metsäosuus on 130-300m kapeita metsäväyliä par 3-5 lukemilla, jotka toistavat itseään. Maksullisuus on minusta erinomainen asia yleisesti, mutta se myös iskoistaa päähän ajatuksen, että nyt radan pitäisi olla loistava.
    Alkuun ensimmäisen noin kolmanneksen väylistä tuntui että onpa hyvä rata, mutta lopussa halusi väylien jo kohta loppuvan. Arvosanaksi antaisin 3,5/5. Maaston huomioon ottaen, tämä on hyvä arvosana ja paikasta on kyllä otettu irti paljon.

    Käyn kyllä toistekin mikäli sattuu mahdollisuus eteen. Kaikista radoista ei sama fiilis jää, tästä ehkä lähinnä eniten sen takia, että jäi paljon hampaankoloon ja halu parantaa seuraavalle kerralle. Se on peliä kehittävän radan merkki.

    Suomen ylivoimaisesti paras metsä- soramontturata. Parit erinomaisesti laskettu – löysää ei juurikaan ole. Aloittelijan kannattaa kuitenkin pysyä punasilla tiiauspaikoilla. Kannattaa käydä heittämässä aina kun on alle 300 kilometrin päässä Oulusta.

    Pro-rata on Oulun ja kenties koko Pohjois-Suomen haastavin rata. Väylät ovat hyvin suunniteltuja ja erilaisia verrattuina muihin ratoihin, täällä pirkot eivät ole itseenselvyyksiä vaan vaativat hyviä heittoja. Myös ama-rataa voi pelata, joka tarjoaa myös hyviä ja haastavia väyliä.

    Alue on siistissä kunnossa ja alueella saa rauhassa keskittyä frisbeen heittelyyn. Heittopaikat ovat aina huippukunnossa, kiitos aktiivisen ja hyvän ylläpidon.

    Yksi omista suosikkiradoista. Väylissä riittää haastetta ja pituutta, varsinkin pro-radalla. Tarjolla on sekä avointa väylää että metsäränniä. Rata on hyvin hoidettu ja siisti, ja pelaamaan sopii mukavasti, ei tarvi jonotella. Läheiseltä Shelliltä saa päivälippujen lisäksi erinomaista palvelua.

Vastaa