"Kaikki Suomen frisbeegolfradat yhdessä paikassa."

Pahkavuori

Radan kuvaus

Salon 12-väyläinen frisbeegolfrata kiertää Pahkavuoren kuntoradan maastoissa. Rata soveltuu hyvin sekä aloittelijoille että edistyneemmille pelaajille.

Lue lisää

Salon rata sijaitsee kaupungin keskustan kupeessa ja nimensä mukaisesti Pahkavuoren korkean kukkulan laella. Korkeuserot tuovat parilla väylällä mukavasti lisähaastetta heittämiselle, vaikka väylien pituudet ovat varsin maltilliset.

Mikäli saavut radalle autolla, se kannattaa pysäköidä päättyvän Majavankadun varrelle. (Majavankadulla melko vähän parkkitilaa) Majavankadun päästä on noin sadan metrin kävelymatka ylös hiekkatietä väylän 1. heittopaikalle. Vaihtoehtoisesti voit pysäköidä Ilveksenkadulle siellä on enemmän pysäköintitilaa ja noin 150m matka radalle.

Rata on rakennettu suositulle ulkoliikunta-alueelle ja heittäjien on ehdottomasti otettava alueen muut käyttäjät huomioon. Väylät 1, 2, 5, 7, 8 ja 10 risteävät kuntoradan kanssa, joten niillä heitettäessä on noudatettava erityistä valppautta ja varovaisuutta. Keskellä kuntorataa on lisäksi pienimuotoinen jalkapallokenttä, jonka vierustalla osa väylistä kulkee.

Salon radan omistaa Salon kaupunki, joka myös vastaa radan kunnossapidosta yhdessä Salon Frisbeegolf ry:n kanssa. Radan ovat suunnitelleet Mikko Kaakinen ja Jussi Meresmaa radan rakentamisvuonna 2006. Paikalliset harrastajat ovat osaltaan aktiivisesti ylläpitäneet ja kehittäneet rataa, muun muassa heittopaikkoja kohentamalla. Alueella kasvaa kesäisin runsaasti nokkosia, jotka valtaavat osaa väylistä ja joiden niittäminen on elinehto radalla sujuvasti pelaamiselle. Radalle tehtiin laajennus keväällä 2015. SFG:n (Salon frisbeegolf ry) teki yhteistyössä kaupungin kanssa radalle muutoksia . Tuloksena oli kaksi kokonaan uutta väylää ja kahden väylän pidennys. Lisäksi paransimme heittoalustoja entisestään. Kaikilla heittopaikoilla on tekonurmi. Uusi rata tarjoaa entistä monipuolisemmat mahdollisuudet lajin harrastamiseen. Nyt radan alussa myös puttikori jossa voi hieman hioa puttia kuntoon ennen kierrosta.

Mahdollisesta viikkokisatoiminnasta ja muusta järjestäytyneestä toiminnasta ilmoittelemme Facebookissa Salon Frisbeegolf ry sivustolla https://www.facebook.com/pages/Salon-Frisbeegolf-ry/619079698224582 .

Ajankohtaista

Radan tiedot

  • Osoite

    Majavakatu 9
    24100 Salo


  • Rata kartalla

  • Perustettu

    2006

  • Korit

    DiscGolfPark-maalikori

  • Väylien määrä

    12

  • Heittopaikat

    Tekonurmi

  • Pinnanmuodot

    Mäkinen, paljon korkeuseroja

  • Opasteet

    Itsetehdyt opasteet

  • Ratatyyppi

    Puistorata

  • Ylläpito

    Kuukausittainen

  • Ratamestari

    Mikko Kaakinen, Ville Nieminen, Pasi Friberg

  • Suunnittelija

    Mikko Kaakinen / Jussi Meresmaa / DGC Salo (laajennus 2011)

  • Ilmainen/maksullinen

    ilmainen

  • Lisätietoja

  • Talvipelattavuus

    Pelattavissa, talvikunnossapito

Väyläkuvaukset

Pahkavuori

Ratakartta

Väylä 1: Pahkavuori #1

Pituus 69 metriä. Par 3

Radan avausväylä heitetään heitetään radalle johtavan hiekkatien varrelta. Väylä etenee kahden puun muodostaman portin välistä loivasti kaartaen vasemmalle. Liian pitkät ja suorat heitot päätyvät puubunkerin väärälle puolelle tai puskaan ja liian korkeat heitot liihottavat korin yli kuoppaan, josta pirkkoon nouseminen saattaa teettää työtä. Radan oikeassa reunassa oleva puska tulossa OB:ksi

Väylä 2: Pahkavuori #2

Pituus 99 metriä. Par 3

Radan avausväylä ensimmäisen heittopaikan viereltä loivaan ylämäkeen. Väylän vasen reuna viettää lopussa tiiltä katsoen vasemmalle. Kori on sijoitettu taskuun mäntyjen ja matalan kallionseinämän keskelle. Oikeakätisen kannattaa pitää heittonsa matalana tai ennakoida rystyheiton loppuliuku tarkasti päästäkseen korille. Väylän oikeassa laidassa 4 väylän tii. Katso että väylä on vapaa ja/tai muista varoittaa ajoissa.

Väylä 3: Pahkavuori #3

Pituus 49 metriä. Par 3

Tii löytyy 2 väylän korin takaa olevalta kalliolta. Heitetään alamäkeen loiva Hyzerheitto. Kori näkyy kuusien takana alhaalla tasaisella. Vai heittäisikö upsin puiden välistä.

Väylä 4: Pahkavuori #4

Pituus 72 metriä. Par 3

3 korin jälkeen kiivetään takaisin ylös kallion vasenta laitaa. Lyhyenpuoleinen, loivaan alamäkeen heitettävä väylä. Suora heitto tai oikeakätisen loiva anhyzer vie korille, kun taas vasemmalle kaartuvat heitot vievät mennessään mahdollisuuden birdieputtiin.

Väylä 5: Pahkavuori #5

Pituus 107 metriä. Par 3

Heitetään loivan laakson yli. Väylä risteää kuntoradan kanssa, mutta näkyvyydet ovat hyvät - varothan silti muita alueella liikkujia. Vasemmalle viettävä vastarinne väylän lopussa tekee birdien hankkimisen haastavaksi. Puusto estää molemminpuoliset hyzerit ja lampputolppa väylän alussa estää piikkisuorat heitot suoraan korille. Väylälle on lisätty radan oikeaan laitaan OB alue jakamaan 5 ja 6 väylä.  Huomaa että tuulisella kelillä kiekot saattavat liitää pitkälle kuntorataa pitkin vasemmalle, jos et käytä tuuleen sopivia kiekkoja. Tai vaihtoehtoisesti voit päätyä OB alueelle jos heität liian alivakaalla.  

Väylä 6: Pahkavuori #6

Pituus 166 metriä. Par 4

Väylä kuuluu pidennettyjen väylien joukkoon. Avaus lähtee Kerrostaloille vievän polun varrelta puun ja pusikon välistä. Heiton tulisi kantaa pienen kummun yli puuportista aukiolle. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta harvoin on sitä. Tarkkuutta ja tekniikkaa vaativa väylä. Tämän jälkeen heitto pitäisi saada loivan rinteen päällä sijaitsevalle korille. Korin takana mäki viettää kivasti alaspäin ja rollit ovat mahdollisia. Ehdottomasti yksi radan parhaista väylistä. Väylä 6 on yhdistetty vanhan 5 ja 6 väylän kanssa ja onkin nyt radan pisin väylä. Kakkosheitossa kannattaa varoa heittämästä liikaa oikealle sillä kiekon löytyminen saattaa osoittautua haasteelliseksi.  

Väylä 7: Pahkavuori #7

Pituus 60 metriä. Par 3

Metsäiseltä kummulta alas koivujen keskelle pelattava väylä, jolle alkuosan puut luovat selkeät raamit. Puiden väliin osuvan, luotisuoran heiton liitoa on ilo katsella, kunhan se feidaa ajoissa korin luo aukiolle. Haasteena on saada kiekko ensin puurännin läpi ja sitten vielä kiertämään koivut jonka takana kori on.

Väylä 8: Pahkavuori #8

Pituus 98 metriä. Par 3

Tekninen alamäkiväylä, jolla sata metriä irtoaa varsin helposti. Väylä pelataan alas rinnettä, joka talvisin toimii pulkkamäkenä. Kori on sijoitettu rinteen alaosaan vallin päälle, mikä saa birdietä puttaavan ranteen herkästi vapisemaan hieman ylimääräistä.

Väylä 9: Pahkavuori #9

Pituus 123 metriä. Par 4

Radan toinen par 4 väylä. Mikä tulee alas, on saatava takaisin ylös. Jos sata metriä alamäkeen taittui helposti, on nyt vuorossa todella työläät 123 metriä. Kovalla tarkalla heitolla voi päästä rinteen oikeassa reunassa sijaitsevalle aukolle, josta pääsee yrittämään jopa Eaglea väylän ollessa par 4. Huomaa mandokoivu aukon etureunassa. Mando kierretään koivun vasemmalta puolelta. Jos käsi riittää, Pirkko irtoaa helposti, mutta yhtä helposti kolistelet puita ja otat bogien tai tuplan.

Väylä 10: Pahkavuori #10

Pituus 47 metriä. Par 3

Tämä on täysin uusi väylä. Kiva lyhyt ylämäki väylä Holarien ja Pirkkojen metsästykseen. Kori sijaitsee kallionkummun päällä lievästi oikealla. Forella korille vai heitätkö Annukalla? Korin takana tasainen lievästi laskeva alue, joten jos heität pitkäksi kiekko ei välttämättä jää enää putille.

Väylä 11: Pahkavuori #11

Pituus 90 metriä. Par 3

Metsästä ulos heitettävä väylä suuntautuu korista selvästi oikealle, mikä pakottaa oikeakätisen heittäjän pelaamaan rystyllä reipasta Hyzeriä. Väylällä on Mando joka kierretään oikealta ja Dropboxi josta jatketaan, jos Mando on kierretty väärältä puolelta. Dropboxi sijaitsee Mandon jälkeen oikealla. Huom. katsokaa onko 8 tiillä ihmisiä ennen kuin heitätte.  

Väylä 12: Pahkavuori #12

Pituus 103 metriä. Par 3

Heitetään loivaan ylämäkeen. Kori sijaitsee mäen päällä oikealla pienessä metsätaskussa. Haasteena korin linjalla olevat ob ja sen yläpuolella olevat kuusi ja mänty jotka pitäisi pystyä kiertämään. Kova kätiselle Forella vai alivakaalla rysty Anhyzerheitolla? Järkevintä on heittää suora heitto mäen päälle ja ottaa varma par.

Pahkavuori (talvi)

Ratakartta

Väylä 1: Pahkavuori (talvi) #1

Pituus 69 metriä. Par 3

Väylä 2: Pahkavuori (talvi) #2

Pituus 99 metriä. Par 3

Väylä 3: Pahkavuori (talvi) #3

Pituus 49 metriä. Par 3

Väylä 4: Pahkavuori (talvi) #4

Pituus 72 metriä. Par 3

Väylä 5: Pahkavuori (talvi) #5

Pituus 107 metriä. Par 3

Väylä 6: Pahkavuori (talvi) #6

Pituus 107 metriä. Par 3

Väylä 7: Pahkavuori (talvi) #7

Pituus 51 metriä. Par 3

Väylä 8: Pahkavuori (talvi) #8

Pituus 60 metriä. Par 3

Väylä 9: Pahkavuori (talvi) #9

Pituus 60 metriä. Par 3

Väylä 10: Pahkavuori (talvi) #10

Pituus 47 metriä. Par 3

Väylä 11: Pahkavuori (talvi) #11

Pituus 90 metriä. Par 3

Väylä 12: Pahkavuori (talvi) #12

Pituus 103 metriä. Par 3

16 arvostelua radalle “Pahkavuori

    5.8.2024

    Käytiin heittämässä tällainen helpompi ”välipala matkan varrella” -rata.

    Mielestäni arvostelujaan parempi rata! Juuri tänään oli nurmikoleikkuu käynnissä, päästiin kuitenkin heittämään joka väylä, kun sovittiin hyvään saumaan. Tiit jossain vaiheessa kunnostettuja, nyt ei monttuja havaittavissa, mutta ei ainakaan tämän vuoden tuoreita olleet. Olen tyytyväinen tiipaikkoihin. Osalla väyläopasteista kohdannut ilkivaltaa ja niitä oli kaadettu tai hajoitettu. Pärjäsi kuitenkin hyvin täamäävän ratakartan avulla.

    Poolista eräs heittäjä kommentoi tämän radan olevan Köyhän miehen Laajis – ja tämä on kehu! Monipuoliset väylät, maaston korkeuseroja käytetty hyvin hyödyksi, selkeät väylälinjat.

    Kuriositeettina Lotta Svärdin muistomerkki kolmosväylän tiin läheisyydessä, paikalla ollut ilmavalvontatorni.

    Tulemme mielellämme uudelleenkin, 4/5.

    Valtaosa väylistä on mukavasti kumpuilevilla niityillä ja heinääkin oli leikattu. Heittoalustat ovat erittäin kuluneita, jopa tiimatoissa reikiä eli ovat vailla nopeaa uusimista. Samalla heittoturvallisuuden lisäämiseksi voisi muokata esimerkiksi seuraavanlaisia yksittäisiä väylämuutoksia:

    – 2. väylän lyhentäminen tai linjassaan eteenpäin siirtäminen (edestakaisen kulun minimointi)
    – 4. väylän siirtäminen muutamia kymmeniä metrejä lähemmäksi 3. väylän kalliota (kauemmaksi 2. väylän osuma-alueesta)
    – 8. väylän lyhentäminen ja kääntäminen (poistaa risteämisen 9. väylän kanssa)

    Alueen maasto on erittäin potentiaalinen ratakäyttöön!

    Kävimme heittelemässä tämän radan eilen ja oli kyllä sen verran huonosti hoidettu, että ei jatkoon. Puskat ja heinikot olivat valtavat ja kiekot hukkuivat helposti. Osat suuntaohjeista olivat huonot ja esimerkiksi 1. väylältä siirryttiin 2. väylälle kulkemalla 1:n heittoväylää pitkin.

    Rata on todella hyvä puisto- ja metsäradan kombo harrastajalle kun:

    a) nurmikko ja puskat on juuri leikattu ja siistitty.
    b) radalla on vähän porukkaa.

    Väylät ovat sopivan mittaisia ja ne vaativat erilaisia heittotekniikoita. Muutamat väylät kuten 3. ja 10. ovat hieman vaarallisia märällä kelillä sillä kallioinen maasto voi tehdä tepposet.

    Valitettavasti Salon kaupunki ei hoida rataa vieläkään tarpeeksi usein vaikka hoito on parantunut huomattavasti SFG:n otettua radan kunnostuksen kontolleen. Tiipaikkoja on uusittu ja parannettu huomattavasti parin vuoden aikana. Risteävät väylät ovat ongelmana silloin kun useilla väylillä on samanaikaisesti porukkaa. Samoin rehottavat puskat ja nokkoset ovat kesällä inhottava lisä pieleen menneen heiton jälkeiseen kiekonmetsästykseen.

    Moikka! Kävin tammikuussa jonain sunnuntaina testaamassa Pahkavuoren mukavan radan ja silloin oli paikalliset viikkokisat käynnissä. Juttelin muutaman kilvoittelijan kanssa ja mulle kerrottiin, että Pahkiksessa pelataan viikkokisoja sunnuntaisin läpi talven… Muistanko oikein?
    Muutin viime viikolla Kuopiosta Saloon ja nyt kiinnostaisi osallistua viikkokisaan ja tutustua uusiin fribakavereihin.
    Olen unohtanut; että mihin aikaan sunnuntaisin kisat alkaa? Ja paljonko osallistumismaksu jne ja pitääkö olla jo valmiiksi paikallisen seuran jäsen osallistuakseen?
    Jos mahdollista; niin tulisin mukaan heittämään jo tulevana sunnuntaina 28.2.
    Holariterveisin Mustosen Pete

    Käytiin 18.10.2015 kaverin mökillä Teijossa ja porukalla heitettiin tämä rata (he heittivät mutaman päivän mökkireissunsa aikana muutamia kymmeniä(?) kierroksia täällä) ja pääsin kokeilemaan tätä rataa. Pieni ja kompakti puistorata joka kärsii ob-sairaudesta (”jos et pysty tekemään rataa ilman perusteettomia ob-alueita niin älä tee koko/mitään rataa”) ja huomaa että rataa on laajennettu jonka vuoksi uusi ja vanha tuntuu menevän välillä hieman päällekkäin. Maastonmuotoja on käytetty kiitettävästi hyväksi ja puistosta huolimatta muuta käyttäjää ei osunut juurikaan alueelle kun olimme heittämässä. Näin loppuvuodesta ei enää tuo aluskasvillisuuskaan haittaa niin paljoa vaikka kiekot menisivätkin reilusti optimisektorien ulkopuolelle mutta ymmärrän jos siitä on ongelmaa kasvukautena. Tuntematta Salon seudun frisbeegolfin harrastajamääriä väittäisin, että Salo kaipaisi kuitenkin kipeästi paremmin suunniteltua, uutta rataa?

    Viikko sitten pysähdyttiin täällä matkalla Turkuun ja kannatti ilman muuta. Rata oli hienossa kunnossa ja väylät mielenkiintoisia sekä haastaviakin out-rajoineen. Lämmin kesäsää tietenkin paransi kokemusta, mutta parhaita pelaamiani vajaita ratoja ilman muuta! Tänne mahtuu niin metsää kuin puistoa, lyhyttä ja pitkää, ja lisäksi vielä korkeuseroja. Hyvin rakennettu kokonaisuus, jos ylläpitokin pitää ne nokkoset kurissa…tosin ne vain karaisevat aktiiviheittäjää 😉

Vastaa