"Kaikki Suomen frisbeegolfradat yhdessä paikassa."

Puheenvuoro puttaamisesta 2/2

18.3.2012 20:30

Heittää frisbee siihen metallihäkkiin. Se on putin tarkoitus. Miten se frisbee päätyy korin pohjalle, on tuloksen kannalta merkityksetöntä, kunhan se päätyy sinne. Kun otetaan askel eteenpäin, päästään siihen heittotyyliin. Järjellä kun ajattelee, niin sen heitonhan pitäisi olla mahdollisimman luontevan tuntuinen ja mahdollisimman toistettava. Näitä argumentteja muistaakseni käytetään push-putista, erityisesti toistettavuutta. Miksei spin-putt ole yhtä lailla toistettava? itse asiassa siinä liikkuu raajat huomattavasti vähemmän, joten virheiden määrän luulisi voivan jopa pienentyä.

Miten opit draivaamaan? Ensi kerran otit sen bossin kouraan, työnsit sitä vatsan edestä antaen hieman kierrettä, boss päätyi 5 metriä eteenpäin ja 15 metriä vasemmalle, joku meni vikaan. (itsehän opettelin aikoinaan draivaamaan stingrayllä ja xd:llä, joten mulla ei noita sivusuuntaongelmia vielä ollut :)) Hetken aikaa kun sitä bossia siinä rykii, joko keksii itse kääntää vähän kylkeä, tai joku kertoo, että kannattaa kääntää kylkeä. Lopputulos on kuitenkin huomattavasti luontevampi heitto ja bossikin lentää jo 10 kertaa pidemmälle. Miten tämä liittyy puttaamiseen? No ei varsinaisesti mitenkään, mutta sama tarina voidaan kertoa puttaamisesta.

Miten opit puttaamaan? Ensi kerran Aviar putter singahti 6 metristä 2 metriä korin ohi 10 metriin. Neljän väylän ja lukemattomien kirosanojen jälkeen keksit (tai joku kertoi), että kannattaa putata vähän hiljempaa. Mutta silti Aviar halkoi ilmaa hyvän kierteen saattelemana – ei siis tietoakaan ”push-putista”. Niin, koska ei ole luontevaa heittää frisbeetä lähes ilman kierrettä. Toinen vaihtoehto on, että osasit korjata heittoa jo heti alusta pieneksi ”hissiksi”. Jos osuit jälkimmäiseen kuvaukseen, joka valitsi pienen hissin muutaman epäonnistumisen jälkeen, olet todennäköisesti luonteeltasi push-puttaaja. Jos taas tyydyit hiljentämään heittoa, olet todennäköisesti spin-puttaaja. (ja melkein voisin lyödä vetoa, että suurempi osa kuuluu näillä perusteilla spin-puttaajiin)

Itse olen putannut samalla laiskan näköisellä hybridiputilla jotakuinkin 10,5 vuotta. Joitain hienosäätöjä matkan varrella on saattanut tulla ja olen kokeillut takajalan asentoja ja päätynyt siihen luontevimpaan vaihtoehtoon – melko loogista. Muutama vuosi sitten päädyin puttaamaan kisoissa siten, että keskityin kahteen asiaan; riittävän lujaa ja oikeaan suuntaan. Hoin tuota mielessäni, enkä miettinyt missä asennossa jalat tai kädet ovat, sen piti tulla selkärangasta. Edelleen pidän tuota metodia mukanani, en ehkä yhtä äärimmäisesti, mutta se on puttaamiseni runko. Tärkeintä putissa on luontevuus.

Eric McCabe ja Nate Doss voittivat mestaruudet spin-putilla, Paulit ja muut tulevat perässä vauhdilla, silti kukin puttaa eri tavalla. Pauleilla väittäisin tyylin olevan lähempänä hybridiä. Dave ja Yeti kuuluvat molemmat vannoutuneisiin push-puttaajiin. Hämmästyksekseni sain todeta, että heistäkin kumpikin puttaa tyystin eri tavalla (jotenkin olin mielessäni kuvitellut, että on vain yksi push-putti – olin väärässä). Siis tyystin. Daven prinsiippinä on, ettei kyynärpää koukistu, Yetillä liike taas muistuttaa enemmän nyrkkeilylyöntiä – oikeaa suoraa, ei koukkua, eli kyynärpää koukistuu ääriasentoon. Nämä havainnot johtavat siihen, että puttityylillä ei ole mitään väliä, kunhan vain se on henkilökohtaisesti luontevaa.

Melko tylsä johtopäätös, eikö? Lisämausteen tähän tuo vielä se, että frisbeegolfia pelataan aika monesti metsäradoilla, mikä johtaa siihen että puttitilanteet ovat joka kerta erilaisia. Siksi tietyn liikeradan omaksuminen välttämättä hyödytä yhtään niin paljon kuin kuvitellaan.

Näistä mielestäni vain Barsby (viimeisenä) edustaa perinteistä (eli Daven) push-puttia, Pauleilla on jonkin tason hybridi. Tai sitten olen ymmärtänyt termejä tyystin väärin..

Kirjoituksen tarkoitus ei ole teilata push-puttia menneen talven lumina, vaikka se siltä saattaa välillä kuulostaakin. Syynä siihen on lähinnä Vannoutuneet push-puttaajat ry:n jäsenet, jotka yleensä aika kovin sanakääntein pyrkivät mollaamaan spin-puttia. Vasta-argumenttien tulee myös olla voimakkaita. Tarkoitus on vain nostaa kissa pöydälle ja väittää voimakkaasti, että spin-putt on yhtä varteenotettava vaihtoehto kuin push-puttikin.

*Palataan vielä vallankumous –aiheeseen: tuoreet maailmanmestarit ovat spin-puttaajia. Pelaajien taso nousee vuosi vuodelta (näin ainakin itse uskon). Tarkoittaa sitä, että pitää olla yhä parempi pelaaja voittaakseen mitään. Tarkoittaa sitä, että putit pitää saada kauempaa muksuttimeen. Hetkinen, eikös se juuri ollutkin yksi spin-putin eduista? Voiko käydä siten, että Vannoutuneet push-puttaajat ry:n jäsenet jäävät rutosti jälkeen kun ovat treenanneet valtaosan puteistaan eri tekniikalla? Sen sijaan sitoutuneet Spin-puttaajat puttaavat koko ajan samalla tavalla ja saavat siten periaatteessa tuplamäärän toistoja? Vai onko sittenkin viimeisenä nauravat Harmittomat hybridiputtaajat ry:n jäseniä, koska saavat etuja molemmista ja kulkevat ”kultaista keskitietä”?


4 kommenttia:

MikkoS | 09:49 20.03.2012

joo eihän sitä voi kelailla että mitä jos ei mene, pakko se on putata like you mean it. joskus tosin itellä ainaki on "pakko" seiftata. tossa ylläolevallaki videolla McBethin lieltä olisin ehkä joutunut neppaan vaan viereen ja seuraavalla nostanu sisään, koska ohimennyt on äkkiä tuolla järvessä. mutta Paulipa pisti kylmästi sisään. sen takia nuo onkin proita ja minä en :)

Juho Rantalaiho | 09:41 20.03.2012

Mikko, pitää paikkansa, tuo on myös yksi yleisesti tunnetuista push-putin eduista. Mutta.

- push-putt pitää putata melko lujaa, jotta se ylipäätään lentää korille saakka
- siksi push-putin tulee olla nokka alhaalla, jotta se ei menisi niin kauas ohi mennessään (ja silti se lentää niin lujaa että voi joutuakin kauas)
- spin-putin voi putata hämmentävän hiljaa ja silti se jaksaa korilla saakka, monesti voi jäädä jopa lähemmäs koria kuin vastaava push-putt
- ja sitten on vielä rolli. push-putissa yleensä on melko vähän kierrettä, jolloin kiekko lähtee helposti pyörimään tullessaan kulmassa alas. spin-putti sen sijaan usein pysähtyy nopeasti, erityisesti laskeutumiskulma on maltillisempi.

Juho, tuostahan johtuu juurikin tämä suomalaisten puttimenestys. Jokaisella pelaajalla toi pyörii joskus mielessä, ne joilla harvemmin, puttaavat paremmin.

Juho | 18:39 19.03.2012

Aika heikkoo on itseluottamus sekä puttaaminen, jos päässä liikkuu sellasia ajatuksia kuin: "kuinkahan pitkältä joudun seuraavan putin puttaan, jos tää menee ohi..."

Jos päässä liikkuu tommosia, niin se putti on jo valmiiks putattu ohi vaikka se kiekko oliskin viä kädessä

MikkoS | 21:33 18.03.2012

Mites vaikka toi Nikko L.? http://www.youtube.com/watch?v=JsTavSNw0nE

Korkee on lentoradan huippu ja käsi lähtee aikas alhaalta, mut onks toi nyt enää kumminkaan push puttia? Kaukaa uppos kyllä.

Etuna tietysti tossa push putissa on vielä se että ohi mennyt ei mene kauas ohi koska kiekko oli jo jyrkästi putoavalla lentoradalla eikä niin liitävänä kuin spin putissa. Sullehan tätä ei varmaan tarvinu kertoa ;) mutta ehkä joku löytää tänki tiedonjyvän tästä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *