"Kaikki Suomen frisbeegolfradat yhdessä paikassa."

Talviharjoittelu – toistoja, toistoja, toistoja

2.2.2011 11:50

Edellisen artikkelin neuvoa-antavassa äänestyksessä lukijat ilmaisivat halunsa lukea harjoittelusta. Ääniä muuten kertyi lähes sata, kiitos aktiivisille lukijoille.

Tällä artikkelilla ilmaisen haluni palvella lukijoitani – eli harjoittelujuttua pukkaa, tällä kertaa videoilla höystettynä. Tässä jutussa jutellaan yleisesti frisbeegolfin talvitreeneistä, ehkä myöhemmin voisin tehdä jutun siitä mitä yksittäinen treeni pitää sisällään.

Talviharjoittelu kiinnostaa itseäni, joten kaikki kommentit harjoittelusta sisällä tai ulkona ovat tervetulleita. Miten sinä treenaat talvella?

Metrin hangessa vai 5 metrin olohuoneessa?

Talvi on ollut runsasluminen kautta Suomen, eikä Tampere ole valitettavasti trendistä poikennut. Lunta on ollut yli polven, eikä mitään järkevää harjoittelua ole ulkona pystynyt tekemään, eikä opiskelibudjetti koko talven ”ulkomaanleiriinkään” taivu.

Osa fribaajista toki pelaa ja kisaa läpi talven esimerkiksi Karvalakkisarjassa ja pyöriipä viikkokisatkin muutamilla paikkakunnilla. Edellisenä talvena pelasin itsekin lähes joka viikko, mutta silloin lunta oli toki vähemmän.

Ei talvi nytkään pelaamista estä, mutta järkevä harjoittelu on vaikeaa jos ei mahdotonta. Siksi on pitänyt keskittyä sisäharjoitteluun entistä enemmän.

Puttikori olohuoneessa

Pahimpia vieroitusoireita lievittää olohuoneen perällä majaileva Discatcher Traveler. Tämä kori on sen verran hiljainen, että kerrostalossakin voi hyvin treenata puttia päivät pitkät. Ainakin kuvittelen niin, tosin alla oleva video ei väitettä erityisesti tue.

Eteisestä saan heitettyä kuudesta metristä, ja peruuttamalla vielä pari metriä makuuhuoneen puolelle, voin putata 8 metrin putteja kahden oviaukon läpi.

Ohjelmassa on erilaisia ”drillejä”, kuten

  • 50 puttia sisään ja metri kauemmaksi, välillä 4-8 m
  • 50 puttia kahdella putterilla 7 metristä, puhdasta sarjaa haetaan
  • Seppo Pajulta lainattu kahden putterin ”kisa”, eli 4-5 m aloitetaan ja jos molemmat menevät sisään jatketaan metri kauempaa, yhdellä osumalla pysytään samassa ja molemmat ohi niin metri takaisin päin.

Lisäksi tulee puttailtua kaikenlaisia erikoisempia putteja, kuten haaraputtia, anhyzerputtia, turboputtia, kiekko ylösalaisin. Näistä tuskin on harjoituksellista hyötyä, mutta hauskaa kikkailua.

Kokeilinpa kerran sitäkin, että montako puttia menee putkeen 5 metristä. 232 sain.

Puttituntuma pysyy siis yllä oli ulkona kuinka kovat pakkaset tai korkeat nietokset tahansa. Ja se näkyy radalla tulevalla kisakaudella, näkyyhän?

Kotona tehtäviin talviharjoituksin kuuluu tietysti myös mielikuvaharjoittelu, eli frisbeevideoiden tuijottaminen tuntitolkulla ja haaveilu ulkona pelaamisesta.

Kannattaa erityisesti katsoa Youtuben kotimaiset huippuvideot täältä http://www.youtube.com/user/lcgm8.

Halliharjoittelu – draivia verkkoihin

Tänä talvena olen harjoitellut myös hallissa pari kertaa viikossa, viikolla Tampereella ja viikonloppuna Kankaanpäässä, kun siellä olen käynyt.

Tampereella Pirkkahalli tarjoaa mahtavat olosuhteet frisbeetreeneihin. B-hallin yleiurheilupuolella on heittoverkot ja Discatcher -kori ja tila on lähes aina vapaa.

Jos pääsee harjoittelemaan aamuisin, niin A-hallissa mahtuu usein heittämään 100 m siivua, eli kiekon lentoakin ehtii nähdä. Ainakin kopitteluun ja lähestymisheittoihin on tekonurmella tilaa lähes aina.

Kankaanpäässä hallitreenit onnistuvat vähintään yhtä hyvin, ja Tomoottajat järjestääkin tänä talvena säännöllisiä yhteistreenejä hallissa. Olisikin kiva tietää, millä seuroilla on toimintaa hallissa, ja millaisia harjoituksia sisällä tehdään?

Treenien videointi eli Pimp my Drive

Yhdessä hallitreenissä tulee yleensä heitettyä 100-200 draivia ja saman verran putteja ja lähestymisheittoja päälle. Toistoja tulee siis paljon, joten niiden olisi syytä olla myös hyviä toistoja. Valmentajaa itselläni ei ole, enkä tiedä onko muillakaan fribaajilla? Siksi toisten pelaajien apu on tarpeen.

Nimimerkki AMA, eli Markus Mäntylä, aloitti maaliskuussa 2010 Suomen Frisbeeliiton foorumilla tekniikkavideoketjun otsikolla Pimp my drive. Ketjusta on vajaassa vuodessa tullut yksi foorumin suosituimmista ja antoisimmista.

Ketju toimii siten, että heittäjät kuvaavat muutaman oman heittonsa, linkittävät sen ketjuun ja foorumin lukijat analysoivat ja kommentoivat heittoa ja tekniikkaa. Yhteisöllinen ajatustenvaihto on mielenkiintoista ja ajatuksia herättävää ja varsinkin aloittelevalle pelaajalle kullanarvoista.

Itsekin olen kuvannut treenejäni, mutta ilman ”viisaampien” neuvoja videoiden hyöty olisi jäänyt mitättömäksi. Nykyään digipokkari kulkee repussa lähes joka treenissä, ja aina silloin tällöin tulee postattua uutta videopätkää SFL:n foorumin raadin puitavaksi.

Tällaisen treenivideon tekee vaivatta muutamassa minuutissa ilman ihmeellisiä laitteita, ohjelmistoja tai taitoja. Niistä näkee vähintään osviittaa ja videoista on helppo ja hauska seurata miten harjoittelu edistyy.

Kämmenheittoja Pirkkahallista.

Upsitreeniä Kankaanpäässä

Tomoottajien rystyavauksia vertailussa

Huom! Muistakaa myös blogin RSS-syötteet
http://frisbeegolfradat.fi/tapani_aulu/feed ja
http://frisbeegolfradat.fi/tapani_aulu/comments/feed

Share on Facebook

Share


20 kommenttia:

MaggiLow | 09:46 18.09.2017

Если вам интересна скажем, программа для удаления данных т.е. вы хотите сделать в экстренной ситуации полное удаление данных с дисков, обязательно зайдите в наш магазин. У нас есть отличная программа для удаления данных с диска которая быстро и надежно выполнит полное удаление данных просто зайдите и сами убедитесь в этом: http://gkclab.com/russ/terminator/terminator.html

BaggyXT | 12:46 24.08.2017

Если вам нужно лучшее домашнее развлечение непременно приходите на наш сайт. Наше новое развлечение дома для гостей MidNight, это реально новое и крутое домашнее развлечение! Оно превратит ваш дом в настоящий дом с привидениями! Наше развлечения с друзьями дома это супер прибыльно! Что бы скачать развлечения с друзьями дома MidNight, просто зайдите на наш сайт: http://www.gkclab.com/russ/midnight/midnight.html

MaggiLow | 15:24 19.08.2017

Если вы хотели бы прямо сейчас купить лицензионные программы для компьютера обязательно заскочите в наш магазин. У нас вы сможете купить лицензионные программы для компьютера непосредственно от разработчика! Для того что бы купить лицензионные программы для компьютера просто зайдите на наш сайт: http://www.gkclab.com/

BaggyXT | 17:26 09.04.2017

Если вам интересно лучшее развлечения с друзьями дома непременно забегайте на наш сайт. Наше новое развлечение дома для гостей MidNight, это реально новое и крутое домашнее развлечение! Оно превратит ваш дом в настоящий дом с привидениями! Наше домашнее развлечение это супер клево! Что бы скачать домашнее развлечение MidNight, просто заскочите на наш сайт: http://www.gkclab.com/russ/midnight/midnight.html

MaggiLow | 17:42 09.03.2017

Если вы хотите прямо сейчас купить лицензионные программы для компьютера обязательно забегайте в наш магазин. У нас вы сможете купить лицензионные программы для компьютера непосредственно от разработчика! Для того что бы купить лицензионные программы для компьютера просто забегайте на наш сайт: http://www.gkclab.com/

MaggiLow | 21:46 19.02.2017

Если вам желательна скажем, программа для удаления данных с диска т.е. вы хотите сделать в экстренной ситуации полное удаление данных с дисков, обязательно приходите в наш магазин. У нас есть отличная программа для удаления данных с диска которая быстро и надежно выполнит полное удаление данных просто загляните и сами убедитесь в этом: http://gkclab.com/russ/terminator/terminator.html

MatthewMt | 19:16 30.09.2016

[url=http://gruznerudtrans.ru/pesok-sheben-stupino]щебень ступино[/url] - чеховский район доставка щебня, щебень в ступинском районе.

Talviharjoittelu | fribaNet | 21:01 10.03.2012

[...] http://frisbeegolfradat.fi/tapani_aulu/talviharjoittelu-1 [...]

Talviharjoittelu | fribaNet | 11:58 12.01.2012

[...] Talviharjoittelu on aihe joka varmasti kiinnostaa monia aktiivisia frisbeegolffaajia. Lumi ja kylmä ilma vie innon pidemmästä ulkoilusta ja varsinkin lyhyt päivänvalo suorastaan estää aktiivisen frisbeegolfailun. Puttaamista voi kuitenkin harjoitella pimeässäkin tai vaikkapa ledeillä varustetuilla kiekoilla. Toki jos korin viereen saa auton niin korin alueen voi valaista auton ajovaloilla. Yksi hyvä tapa on myös hommata oma kori jonka voi sijoittaa vaikkapa olohuoneeseen, kuten Tapani Aulu kirjoittaa blogissaan jonka voit lukea täältä. [...]

taulu | 17:06 04.02.2011

Andy: Kyllä sinne saat paiskoa lopun ikääsi rikkomatta kiekkoja =). Eri asia jos heittää ohi siitä verhosta tai sen yläverhon päälle. Hukkasin sinne viimeksi 2 kiekkoa.

Andy | 16:04 04.02.2011

Pirkkalahalli testattu, ja tosi hyvä siellä oli heittää täytyy myöntää. B-hallissa heittelin pelkästään, ku A-halliin ei päässy sm-kisavalmisteluiden takia...vähä vain hirvitti heittää ihan uusilla kiekoilla, ku tahto vähä kumminki ottaa damagea kiekon reunat vaik suhteellisen pehmeähän ja joustava se heittoseinä on.

Täytyy täsä jokunen kerta vielä ennen kesää käyä nakkoon, tosin vajaan tunnin bussimatka per suunta ei kauheesti houkuttele :)

Heidimaria | 21:03 03.02.2011

Juu, nauha kannattaa todellakin kiristää käteen! Itelläkin muutaman kerran olisi jo kapula lentänyt pitkälle, jos ei olisi nauhaa ollut. Ei siinä muuten mitään, mutta ku ei oo meidän oma. Eikä ne kapulat oo mitään ihan halpoja!

Kyllä sitä silti aina mieluummin oikeesti heittelee kuin tolla pelillä. On jo kovat poltteet päästä heittämään!

Andy | 21:43 02.02.2011

Moro vielä!

Jaa ettei maksa mitään! perhana sitähän pitää mennä kokeileen. Pitää vaan kattoa näköjään tuolta: https://webtimmi.tampere.fi/login.do?loginName=GUEST&password=GUEST millon vapaata...

Valitettavasti en omista autoa kun köyhä opiskelija oon eli TKL:ää käytän :D, mut mikä ettei sitä vois samaan aikaa treenata, itelle ainaki muutamat vinkit tohon rystyheittoon ei ois pahitteeks...toisaalta tiän kyllä paljon eri kilpapelaajien tekniikoita videoilta seuranneena miten suunnilleen heitetään, mut ei vielä vaan noi lihakset tottele ajatusta oikeaan tapaan (ainakaan alitajuisesti), mut toisaalta oon vasta viime aikoina ruennu heittään rystyltä...

Aattelinki tään viikon perjantaina mennä päivällä ku ei oo koulua niin katteleen vähä paikkoja ja reenaanki vähä....huonompi homma vain kun kaikki muut paitsi 2 kiekkoa on kotipaikkakunnalla.

t. Antti

ps. kaverilla kokeillu movea, ja oli kyllä hyvä niin pelattavuudeltaan ja grafiikaltaan...kiva sillä oli fiilistellä ja pahimpia frisbeenheittohimoja hillitä...tosin kannattaa jaksaa laittaa moven kapulan nauha käteen sillä kaverilla kapula ohitti täpärästi television näytön ja lensi patteriin...vauhtia kapulalla oli sen verran mitä voi kuvitella ku yrittää draivata rystyheitolla kiekkoa niin kauas ku jaksaa... :D

Heidimaria | 16:14 02.02.2011

Juu kyllä sillä Pleikkarilla saa jonkun verran poltteita lievitettyä. Tai no, mun tapauksessa käy niin, että kun sillä treenailee, niin tulee vaan enemmän poltteita päästä heittämään oikeasti :D

taulu | 16:02 02.02.2011

Heidi: hyvä huomio tuo Playstation Move. Itse en ole testannut, mutta kuullut olen että on kohtalaisen todenmukaista, joten jos ei nyt ihan treenistä käy, niin ainakin niitä pahimpia poltteita saa lievitettyä.

taulu | 16:00 02.02.2011

Moi Andy. Pesäpalloa itsekin pelasin muutaman vuoden kymmenen vanhana ja yleisurheilutaustaakin on, joten sama homma itellä. Kämmen ja upsit paljon luontevampia, mutta rystykin alkaa hiljalleen muistuttaa heittoa.

Pirkkahalliin ei tarvi varata mitään vuoroja, eikä maksa mitään. Sinne vaan ovesta sisään. Voidaan myös sopia joku aika, niin mennään yhdessä treenamaan. Lähden aina mieluusti treenaamaan, varsinkin jos saan kyydin =)

taulu | 15:58 02.02.2011

Harri: On se hallitreeni hyvää paineiden purkamiseenkin, mutta kyllä siellä voi ja kannattaa ihan tosissaankin treenata.

Heidimaria | 15:43 02.02.2011

Talvella ei kyllä kauheesti tule treenailtua. Muutaman kerran Tomoottajien vuorolla on tullu hallilla oltua, mutta en sen kummemmin siinä ole harjoitellut.

Pari viikkoa on tullut harjoiteltua ton Play Station Moven kanssa frisbeegolfia :D On hyvä peli! Se antaa vähän tuntumaa, kun siinä täytyy kuitenkin melkein matkia niitä oikeita heittoliikkeitä. Olen saanut oikean kyynärpääni rikki sillä harjoitellessa :D

Nyt kun on pelaillut Pleikkarilla, tekisi mieli lähteä ulos heittämään. Mutta tuo lumihanki ei kyllä houkuttele ihan hirveästi! Täytyy ehkä odotella, että lumet hiukan sulaa.

Andy | 15:41 02.02.2011

Morjens!

Oon täsä pari vuotta harrastanu siis harrastusmielessä frisbeegolfia, ja oikeastaan jääny jumiin siihen täsä viimesen kesän ja talven aikana. Talvi "treeninä" on käyny kolmesti vanhalla kotipaikkakunnalla heitteleen ja muuten aika on menny frisbeevideoita kattoessa mm. lcgm8:n videot on ollu kyllä loistavia...

Kämmen heitot ja upsit on ihan jees kunnossa pitkän pesäpallo taustan vuoksi, mutta toi rysty "vähä" tökkii ainakin noilla ylivakaammilla kiekoilla...

Näin talvella hallissa ois mukava käyä joku kerta heitteleen ja treenaan tota rystyheittoa , joka on niin onneton vielä, joten aattelinki kysyä miten tonne pirkkahalliin käytännössä pääse heittään ja paljo se maksaa? Pitääkö varata vuoroa tms?

terveisin,

Frisbeegolffiin pahasti koukkuun jäänyt nykyinen tamperelainen.

ps. ^^"Lähes joka päivä haen Tuubista uusimmat videot hakusanoilla "disc golf", aina toivoen laadukasta uutta matskua." sama homma on meikälläkin :D

Harri | 13:25 02.02.2011

Aika vähällä on ollut talvitreenit. Pari kertaa hallissa lättyjä verkkoon ja jonku verran puttia ulkona/ulkovarastossa pienemillä pakkasilla. Kotona sisätiloissa tulee paremman tekemisen puuttees otettua askellustreeniä silloin tällöin.
Nekin pari kertaa mitä hallissa on nyt heitelly draiveja, niin on tullut vaan lähinnä paiskottua kovaa, että pääse vaivasta :) Pitäis tietenki enemmän keskittyä nimenomaan tekniikkaharjoitteisiin, mutta kärsivällisyys ei tunnu riittävän.

Mielikuvaharjoitteita tulee tehtyä videoiden katselun muodossa aika paljon. Lähes joka päivä haen Tuubista uusimmat videot hakusanoilla "disc golf", aina toivoen laadukasta uutta matskua.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *