"Kaikki Suomen frisbeegolfradat yhdessä paikassa."

Suomen suosituimmat frisbeegolfmerkit ja pelaajat

3.7.2020 10:36

Frisbeegolfradat.fi:n äskettäin toteuttamassa tutkimuksessa Suomen suosituimmiksi kiekkomerkeiksi nousivat Innova ja Discmania. Useimmat kuljettavat kiekkoja Innovan tai Grip EQ:n reppumallisessa laukussa. Ammattilaispelaajista suomalaisten harrastajien suosiossa ovat Simon Lizotte ja Paul McBeth, mutta suosituin suomalaispelaaja oli yllätys.

Suomen suosituin kiekkomerkki on Innova.

Kyselyyn vastasi 3982 frisbeegolfin harrastajaa. Vastaajista 95,6% oli miehiä ja 4,2% naisia. Valtaosa vastaajista, 67,6%, oli iältään 18-34-vuotiaita. Suurin yksittäinen ikäryhmä olivat 18-24-vuotiaat 35,2% osuudella osallistujista. Kolmanneksi suurin ryhmä olivat 35-44-vuotiaat, joita oli 16,6%.

Osallistujat ikäryhmittäin.

Lähes kahdella kolmesta (64,5%) osallistujista löytyy runsas repullinen kiekkoja, eli yli 20 kiekkoa. Tänä vuonna kiekkohankintoja oli tehnyt 89,9% osallistujista. Vain n. joka kymmenes ei ollut ostanut vielä yhtäkään kiekkoa alkuvuoden 2020 aikana. Suurin osa oli pitänyt ostokset maltillisena, sillä vain 35,7% oli ostanut yli kuusi frisbeegolfkiekkoa.

Tunnetuimmat ja yleisimmät frisbeegolfkiekkomerkit

Suomen tunnetuin kiekkomerkki on Innova (99,1%). Discmania seuraa tiukasti perässä (98,8%). Yli 90% joukkoon pääsivät myös Westside (95,6%), Latitude 64° ja Prodigy (95,5%), sekä Discraft (94,5%). Westside Discsin tunnettuus saattaa vaikuttaa alkuun yllättävältä, mutta verraten pienen toimijan tunnettuutta Suomessa selittää brändin kotimaiset juuret, sekä sen hyvä saatavuus mm. marketeissa.

Pienen hyppäyksen jälkeen seurasivat Dynamic Discs (87,7%) ja Viking Discs (84,1%). Top 10 tunnetuimman merkin joukkoon kipusivat myös Prodiscus (65,6%) ja MVP (62%).  Joka kolmas vastaajista ei enää tunnista kahta viimeisintä merkkiä. Kotimaisista merkeistä Viking Discs on hieman jopa yllättäen tunnetumpi kuin Prodiscus, vaikka jälkimmäinen on vanhempi merkki. Tämäkin ero selittynee jakelulla, sillä Viking Discsin tuotteita on paremmin saatavilla myös liikkeissä, mitkä eivät erikoistu vain frisbeegolf- tai urheiluvälineiden myyntiin.

10 tunnetuinta frisbeegolfkiekkomerkkiä

Järjestys säilyy samana kysyttäessä minkä merkkisiä kiekkoja vastaajat omistavat, mutta erot ovat huomattavasti suuremmat. Vähintään yksi Innovan kiekko löytyy peräti 91,4% vastaajista. Myös Discmanian kiekko löytyy hyvin monelta tutkimuksen osallistujalta (85%).

Tämän jälkeen seuraa harppaus alle 60% joukkoon. Latitude 64°-kiekko on päätynyt useamman harrastajan kokoelmaan kuin Westsiden, vaikka Westside on tunnetumpi merkki ja sen saatavuus on ollut Suomessa huomattavasti parempi. Yli puolet vastaajista omistaa myös Prodigyn ja/tai Discraftin tuotteen.

10 yleisintä kiekkomerkkiä vastaajien keskuudessa.

Suomen suosituin kiekkomerkki on Innova

Suosituinta kiekkomerkkiä kysyttäessä sama trendi jatkuu, kaksi erottuu muiden joukosta kyselyyn vastaajien keskuudeessa. 30,3% heistä suosii Innovan kiekkoja, Discmanian ollessa toiseksi suosituin (28,4%). Näiden jälkeen käydään tiukka kamppailu 3. sijasta, jonka vie Latitude 64° yhden vastaajan erolla Prodigyyn. Kumpaakin suosii 6,7% vastaajista.

Westside (5,1%) menettää jälleen yhden sijan, kun Discraft (5,6%) nousee suosituimpien brändien joukossa viidenneksi.

Huomionarvoinen asia on Trilogy-tuoteperheen suosio. Tämän muodostavat kolme kiekkomerkkiä, joiden kaikki tuotteet valmistetaan Latituden 64°:n tehtaassa. Latitude 64°:n lisäksi tähän kuuluvat Dynamic Discsin ja Westsiden tuotteet. Kunkin yksittäisen merkin suosijoilla on usein myös muiden Trilogy-merkkien tuotteita. Trilogy-merkkien yhteinen suosio on 15,4%, millä yltäisi tutkimuksen tuloksissa kirkkaasti kolmannelle sijalle. 10,5% osallistujista vastasi, ettei hänellä ole yhtä tiettyä suosikkimerkkiä.

10 suosituinta frisbeegolfkiekkomerkkiä

Frisbeegolfkiekkomerkkejä sosiaalisessa mediassa seuraa 70,4% vastaajista. Tällä kertaa Innova (49,7%) ei ole 1. sijalla, sillä Discmania (52,7%) vie tuon paikan, ollen ainoa merkki jota seuraa yli puolet vastaajista. Kärkikaksikolla on jälleen reippaasti eroa 3. sijalla olevaan Prodigyyn (26,7%). Myös Discraft (24,5%) ja Latitude 64° (20,6%) saavuttivat yli 20% seuraaja-asteen.

10 sosiaalisessa mediassa seuratuinta kiekkomerkkiä

Suomen suosituimmat frisbeegolflaukut

Valtaosalla ensisijainen frisbeegolflaukku on malliltaan reppu. Tämän tyylinen laukku löytyy 72% vastaajista. Toiseksi suosituin on olkahihnallinen laukku, jollainen on 16% osallistujista. Valjailla varustettua laukkua kantaa 2% osallistujista ja 1% vetää kärryä perässään. 9% vastaajista ei ole erityisesti frisbeegolfiin tarkoitettua laukkua lainkaan.

Reppu on Suomen yleisin frisbeegolflaukkumalli.

Innova ottaa jälleen paalupaikan frisbeegolflaukuissa. 22% vastaajista kuljettaa kiekkojaan Innovan laukussa. Tämä selittyy Innovan laukkujen hyvällä saatavuudella, sekä niiden valikoimalla. Innova tarjoaa kattavan valikoiman eri tyyppisiä laukkuja monessa eri hintaluokassa aina halvimmasta olkalaukusta suurempaan reppubägiin.

Toisella sijalla on laadukkaista reppubägeistään tunnettu Grip EQ (16,2%). Yli 10% kipusivat myös Prodigy (12%) ja Latitude 64° (10,8%). Prodigyn reppubägi tarjonta on kattava ja Latitude64° tarjoaa useita laukkuvaihtoehtoja.

Frisbeegolfiin keskittyvien tuotemerkkien joukkoon 10 yleispien laukkujen sekaan mahtuu myös Halti (3,5%), jolla on frisbeegolfiin pyhitettyjä tuotteita ainoastaan reppubägien muodossa. Gamecraftin (1,6%) aloittelijoille suunnatut laukut löytävät tiensä lajiin tutustuvien ja sen aloittavien olalle.

Eräs huomioitava seikka on Grip EQ:n muille merkeille valmistamat laukut. Esim. Discmanian ja Discraftin laadukkaimmat ja kalleimmat reppubägit ovat Grip EQ:n valmistamia.

10 suosituinta/yleisintä frisbeegolflaukkumerkkiä

Simon Lizotte on suomalaisten suosikkipelaaja

Saksalainen ammattilaispelaaja Simon Lizotte on suomalaisten harrastajien suosiossa.

89,7% tutkimukseen osallistuneista seuraa kilpafrisbeegolfia. Lähes joka neljännen suosikkipelaaja on saksalainen Simon Lizotte (24,4%). Simonin suosion takana lienee hänen paikoin uhkarohkea ja viihdyttävä pelityylinsä, sekä hänen suosittu YouTube-kanavansa. Toiseksi suosituin pelaaja on lajin viisinkertainen maailmanmestari Paul McBeth (16,9%). Kolmantena on suosituin suomalainen pelaaja, joka on hieman yllätten Väinö Mäkelä. 8,7% vastaajista nimesi hänet suosikikseen. Suosituimpien kotimaisten pelaajien kärkikolmikossa ovat myös Seppo Paju (7,5%) ja Oskari Vikström (3,9%).

Suomalaisten harrastajien 20 suosituinta ammattilaispelaaja

Tutkimuksen toteuttaja on Spin18 Oy. Kyselyn vastauslomaketta levitettiin frisbeegolfradat.fi-sivuston ja sen sosiaalisen median kanavien kautta. Vastaukset kerättiin suomenkielisen Google-lomakkeen avulla. Vastaajien kesken suoritettiin arvonta, jonka palkintoina oli kolme 50€ arvoista InnovaStore-alekoodia.


0 kommenttia:

Jätä kommentti