"Kaikki Suomen frisbeegolfradat yhdessä paikassa."

Suomalaista ylivoimaa – neljä Euroopanmestaruutta!

23.8.2014 23:16

Frisbeegolfin Euroopanmestaruuskilpailujen 2014 finaalin loistavat suomalaisasetelmat realisoituivat mitalisateeksi lauantain finaalissa. Suomalainen juhli Euroopanmestaruutta neljässä sarjassa, muistakin tuloksena oli hopea. Lisäksi satoa täydensi kaksi pronssimitalia. Loistava päivä suomalaiselle frisbeegolfille!

Paju ja Eskelinen jatkoivat kuumina

Lauantain kuumimmat nimet olivat mestaruustaisteluun vahvasti hyökänneet Jenni Eskelinen naisissa ja Seppo Paju avoimessa. Molemmat jatkoivat loistavaa menoaan finaalissa.

Seppo Paju nappasi avoimessa sarjassa kahden heiton johdossa olleen hallitsevan mestarin Saksan Simon Lizotten kiinni kahdeksannella väylällä. Yhdeksännellä väylällä Paju oli jo ohi Lizottesta, eikä enää päästänyt ketään ohitseen.

Viimeisellä väylällä Pajulla oli jopa varaa pelata 8-metrinen eagle-putti korin alle ja varmistaa mestaruus. Voitto jäi Pajulle heiton erolla. Pajun tulos 53 (-12) oli yksinkertaisesti Lizottelle ja muille liikaa.

Juho Parviainen nousi hetkellisesti jopa tasoihin Lizotten kanssa. Viimeisellä väylällä Lizotten eagle kuitenkin ratkaisi hopeataistelun saksalaisen eduksi. Pronssi matkasi kuitenkin Parviaisen mukana Suomeen.

Pajun mestaruus noudatteli pitkälti samaa kaavaa kuin hänen Suomen mestaruutensa 2011. Kolmannella kierroksella nousu kärjen tuntumaan ja viimeisellä kierroksella vastustamattomasti ohi mestaruuteen. EM-titteli on Pajun uran makein voitto, vaikka vyöltä löytyykin Suomen mestaruuden lisäksi myös juniorien MM- ja EM-tittelit.

Suomalaisten ylivoimaa täydensivät kympin sakissa Pasi Koivu (4.), Leo Piironen (5.), Nils Iso-Markku (6.), Lassi Hakulinen (9.) ja Jalle Stoor (10.). Hakulinen vastasi päivän parhaasta kierroksesta 52 (-13).

Jenni Eskelinen lähti jännittyneissä tunnelmissa finaaliin. Tuloksessa se ei näkynyt, sillä Pajun tavoin Eskelinen teki ratkaisevat liikkeensä 8. ja 9. väylillä. Tasatilanteessa Sveitsin Natalie Holloköin ja Ruotsin Camilla Jernbergin kanssa finaaliin lähtenyt Eskelinen siirtyi kahden heiton johtoon kyseisillä väylillä.

Myöskään Eskelinen ei enää johtoaan pois antanut ja lopulta heitti Euroopan mestariksi kolmen heiton turvin ennen Holloköitä. Naisissakin saatiin ilahduttava lisämitali, kun Hannele Määttä ohitti Jernbergin viimeisellä väylällä ja otti pronssia!

Piippo ja Tohni myös ykkösiä

Mastereissa Ville Piipolla oli ennen finaalia matkaa kärkeen kolme heittoa. Sama kolme heittoa kärkeen oli matkaa vielä ennen neljää viimeistä väylää. Heitto kiinni per väylä -tahti riitti kuitenkin Piipolle mainiosti. Päätösväylän jälkeen Piippo sai tuulettaa toista EM-titteliään, ensimmäistä Masters -sarjassa.

Senior grandmastereissa kolmen pelaajan tasatilanne muuttui lopulta Markku Tohnin viiden heiton ylivoimaksi. Tohni pelasi finaalin siis mestarin tavoin ja juhli ansaituisti toista perättäistä Euroopanmestaruuttaan.

Markku Tohni rennosti jo toiseen EM-kultaansa

Markku Tohni rennosti jo toiseen EM-kultaansa

Grandmastereissa Kari Vesalalla ei lopulta ollut mahdollisuuksia Norjan Carlos Rioa vastaan. Hopea tuli kuitenkin selvällä erolla sekä mestari Rioon, että pronssimies Peter Wikströmiin (SWE).

Niko Rättyä oli lähellä jopa mestaruutta junioreissa. Yksi heitto kuitenkin erotti Rättyän kullasta ja edessä oli sudden death hopeamitalista. Sen Rättyä kuitenkin hoiti nimiinsä ja sai kaulaansa hienon, voitetun hopean. Mestari oli Saksan Marvin Tetzel ja pronssille Rättyä sysäsi Ruotsin Albin Lindbergin.

Epäselvyyttä Nations Cup -joukkuekilpailun voittajasta ei lopulta ollut. Suomi huikealla saldollaan – neljä kultaa, kaksi hopeaa, kaksi pronssia – oli ylivoimainen näissä Euroopan mestaruuskilpailuissa.

Tulokset

Kuvat: Tapani Aulu ja Nokian frisbeeseura


5 kommenttia:

SFL valinnut vuoden 2014 parhaat | Frisbeegolfradat.fi | 13:44 14.01.2015

[…] Vuoden frisbeeteko 2014 – Suomen maajoukkueen suoritus EM-kisoissa Suomen maajoukkue toi Genevessä järjestetyistä EM-kisoista tuliaisiksi ennennäkemättömät kahdeksan mitalia, joista puolet olivat kultaisia. Historiallisesta finaalipäivästä kertova artikkeli on luettavissa täällä. […]

Euroopan mestari Seppo Pajun haastattelu | Frisbeegolfradat.fi | 15:29 03.09.2014

[…] Euroopan mestaruudet ratkottiin 20.-23.8. Sveitsissä.  Finaaliraportti luettavissa täällä. […]

Haastattelussa Euroopan Mestari Jenni Eskelinen | Frisbeegolfradat.fi | 16:20 29.08.2014

[…] Euroopan mestaruudet ratkottiin 20.-23.8. Sveitsissä.  Finaaliraportti luettavissa täällä. […]

Ratabongaajien ykkösnimi - Markus Lindqvist | Frisbeegolfradat.fi | 11:46 28.08.2014

[…] mahdollistavat suomalaisten menestymisen, josta saatiin todiste viime viikonloppuna käydyissä EM-kilpailuissa. FGR.fi listaa kaikki Suomen frisbeegolfradat, mutta myös eniten eri ratoja kiertäneet henkilöt. […]

Carl Willandt | 23:22 23.08.2014

Huikea päivä suomalaiselle frisbeegolfille! Onnittelut mestareille, mitalisteille ja koko muullekin joukkueelle. Mahtavaa, Suomi!

Jätä kommentti