"Kaikki Suomen frisbeegolfradat yhdessä paikassa."

Puheenvuoro puttaamisesta 1/2

16.3.2012 11:18

Draivitekniikan jälkeen keskustelluin ja kysytyin aihe on yleensä puttaaminen. Millä sen kiekon saa lentämään suoraan ja miksi se väpättää jne. Tiedä vaikka olisi yleisempikin jutun aihe, kuin draivi. Tässä kohtaa lukijalla saattaa käydä mielessä, että vihdoin joku kertoo miten kuuluu putata – joudun tuottamaan pettymyksen. Aion lähinnä kertoa, miksi en voi kertoa miten kuuluu putata. (Ja ei, en aio toitottaa että puttia pitää ”vaan treenata”, sen nyt tietää jo kaikki)

Maailmassa on vallalla kaksijakoinen ajattelu puttaamisessa; on push-puttaajia ja spin-puttaajia. No luonnollisesti siinä on välimuotoja ääretön määrä, mutta näihin puttaaminen yleensä jaetaan. Push-putissa kiekko ”työnnetään” kohti koria ja tuuletetaan ketjujen kilistessä, spin-putissa kiekko heitetään suht voimakkaalla kierteellä, enemmän perinteistä frisbeenheittoa muistuttavalla tyylillä. Spin-putillakin tuuletetaan. Perinteisesti push-putin etuihin luetaan vähäinen suuntavirhe sivuttaissuunnassa, spin-putin etuihin taas mahdollisuus pidempiin putteihin, valtaosa push-puttaajistakin vaihtaa spin-puttiin yli kymmenessä metrissä.

Slo-mo -dave näyttää molemmat putit:

Otetaan kourallinen ameriikan ammattilaisia käsittelyyn. Pari vuotta sitten olin Feldbergin klinikalla, Feldberg kuuluu Vannoutuneet Push-puttaajat ry:hyn. Argumentteina käytettiin edellä mainitun lisäksi myös sitä, että lähes kaikki avoimen maailmanmestarit ovat push-puttaajia. Poikkeuksen muodosti vain Nate Doss, joka oli voittanut pari kertaa mestaruuden. Klinikan jälkeen 2010 maailmanmestaruuden vei Eric McCabe, joka on äärivaihtoehto spin-puttaajasta, 2011 Nate Doss otti jo kolmannen tittelinsä. Onko kyseessä Sitoutuneet spin-puttaajat ry:n vallankumous?

Feldbergin klinikan jälkeen hetkellisesti menetin luoton puttiin, kunnes ymmärsin, että olin jotenkin puolittain alitajuisesti yrittänyt ajaa Daven oppeja puttiini, vaikken halunnut kesken kauden muuttaa puttityyliä. Sen keksittyäni palasin tavalliseen puttiini ja homma alkoi luistaa. Koomista on se, että tismalleen sama tapahtui talven aikana. Syksyllä osallistuin kolminkertaisen putin maailmanmestarin Jay ”Yeti” Readingin puttiklinikalle ja tänä keväänä huomasin, että yritin salaa itseltäni omaksua siitä jotain puttiini. Unohdin sen ja taas uppoaa..

Ainakin suomalaisten keskuudessa keskustellaan monesti puttityylistä ja sen muutoksista. Jollei kulje, niin pitää vaihtaa puttityyliä (no joo, vähän kärjistin). Aloitetaanpa alusta:

Mikä putin tarkoitus on?

(jollet tiedä vastausta, niin kannattaa tutustua tähän lajiin ehkä vielä uudestaan, saat aikaa seuraavaan postaukseen saakka)

Jatkoa seuraa viikonlopun aikana.


0 kommenttia:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *