"Kaikki Suomen frisbeegolfradat yhdessä paikassa."

Frisbeegolfari – maailmanomistaja

19.5.2010 19:15

No ei nyt ihan noinkaan. Turun Sanomissa oli pari päivää sitten mielipidekirjoitus, jossa kirjoittaja oli joutunut kahden välinpitämättömän otsikonmukaisen pelaajan ”uhriksi”. Kiekko oli kirjoittajan mukaan osunut maahan puolen metrin päähän lapsestaan ja heittäjtä saapuivat paikalle kaljatölkkiään heilutellen ja rehvakkaasti väittäen, että he voivat täällä heittää, koska täällä on rata. Kirjoituksessa voi olla värikynää, voi olla ettei ole. Joka tapauksessa jos jolle kulle on tullut turvaton fiilis ja sitä höystetään vielä töykeällä käytöksellä, lajin maine ei ainakaan parane.

Oli hauska pohtia asiaa, ja miettiä mistä moinen käytös. Yhtäkkiä palaset loksahtivat kohdalleen ja kas, jos menen pelaamaan jääkiekkoa, aikuisten golfia, jalkapalloa, squashia, beach volleyta, mitä tahansa lajia – niille on varattu suorituspaikka. Piknik-paikkaa valitessa on helppo väistää beach volley -kenttä tai jääkiekkokaukalo, mutta väistäpä frisbeegolfrataa.. Siten on jollain asteella luonnollista, että suorituspaikalla voi suorittaa, eikä ulkopuolisia tarvitse ottaa huomioon. Valitettavasti frisbeegolfissa – ehkä ainoana lajina maailmassa – tulee ajatella toisin. Koska yksin frisbeegolfille varattuja alueita ei vielä ole, joudumme tulemaan toimeen muiden alueen käyttäjien kanssa, ja joudumme ITSE KUKIN PITÄMÄÄN HUOLEN, ETTEMME AIHEUTA VAARAA MUILLE.

Frisbeegolfradoilla liikkuminen ei ole kielletty, useimmiten jopa sallittu ja toivottavaa, koska kyseessä on jonkinasteinen liikuntapaikka. Jokaisen lajia kokeilevan tulisi ymmärtää tämä. Mikäli joku on asettanut piknikin keskelle väylää, voi häntä kohteliaasti pyytää siirtymään. Ymmärrettävää on, jollei hän halua. Siinä tapauksessa parempi on jättää ko. väylä pelaamatta, sen sijaan että vihaisena puhisten lähtee riskillä heittämään. Ei se väylän pelaaminen niin tärkeää ole. Toistaiseksi ainakaan minun korviini ei ole kantautunut vakavia onnettomuuksia radoilla ja hyvä niin. Harrastajamäärien lisääntyessä välinpitämättömiä tulee joukkoon lisää ja on mahdollista, että onnettomuus tapahtuu. Kuka on vastuussa tapahtuneesta? Ilmeisesti kirjoituksessa heittäjät ajattelivat, että heidän vastuulla asia ei ole, koska he olivat frisbeegolfradalla. No, kuten aiemmin totesin,  frisbeegolf lienee ainut laji, josa asia ei mene ihan noin. Kuvitellaan tilanne, jossa heitän puskan takana pikniköivää ihmistä päähän. Tietäen tai tietämättä, että hän on siellä. Onko pikniköijä syyllinen, koska hän oli väärässä paikassa? Vain jos alue on suljettu muilta käyttäjiltä, yhtä hyvin hän voi olla toinen heittäjä. Muutoin ei. Onko radan rakentaja syyllinen, koska ei ole huomioinut turvallisuustekijöitä? Ratoja ei voida rakentaa siten, että kaikki onnettomuudet ovat mahdottomia. Tällöin pelattaisiin jossain maantietunneleissa. No mutta kukas sen kiekon oikein heitti? Jaa se olin minä. Olenkohan minä vastuussa tekemisistäni? Meneekö se yleensä niin? Taitaa se mennä. Pudotan kukkaruukun parvekkeelta ohikulkijaa päähän, vika ei ole jalkakäytävän rakentajan saati käyttäjän, vaan ruukun pudottajan. Jokainen pelaaja on itse vastuussa omista tekemisistään ja heitoistaan, onnettomuuden jälkeen on vaikeaa ja turhaa sysätä vastuuta muille tekijöille, joten varmistakaa aina, että heittäminen on turvallista.

Halusin vähän tilittää aiheesta, ei ainoastaan, koska tuollainen käytös jurppii muuten vaan, mutta myös siksi, että lajin maine pysyisi mahdollisimman hyvänä ja hauskana perhelajina. Sitä kautta pikkuhiljaa saadaankin ehkä niitä muilta käyttäjiltä suljettuja alueita. Onnettomuuksilla niitä ei synny.

Visioidaan vähän (koska visioiminen on niin siistiä); 2020 Suomen suurimmissa kaupungeissa on kaupungin ylläpitämä hoidettu 18-väyläinen rata, alueella ei ole muuta käyttöä. Homma toimii yksinkertaisesti, radalla on porttijärjestelmä, joka avautuu kortilla tai kolikolla. Jos tulee ongelmia, voit soittaa päivystävään numeroon. Portin takaa avautuu ihmeellinen maailma, ei mitään golfkentän griinejä, mutta hienoja väyliä varustettuna monipuolisuudella. Alustan ei tarvitse nurmikkoa, mutta se olisi hyvä. Väylien tulee olla hienoja. Radan tulee olla suljettu.

Frisbeegolfari (ainakin minä) on valmis maksamaan ylläpidosta, hyvästä radasta ja siitä, ettei alueella ole muita liikkujia. Alueen aitaamisen ei luulisi olevan suuri kustannus kunnalle. Tuollaiselle radalla voisin matkustaa kauempaakin. Huolimatta siitä, kunnissa on edelleen lähiliikuntaradat, joilla voi pelata ilmaiseksi tiettyjä sääntöjä käyttäen. Voi olla hienojakin ilmaisia ratoja, mutta siellä voi myös olla muita käyttäjiä. 2020 maksua vastaan pääsee pelaamaan hienolle radalle, jossa liikkuu vain frisbeegolfareita. 100 pelaajaa maksaa 50 euron kausimaksun -> 5000 euroa, eli korit. Toiset sata pelaajaa kustantavat muut tarvikkeet ja kolmannet rakennustyön. Yhdessä kaudessa maksetaan siis radan rakentamiskustannukset. Lopuilta kausilta rahat jäävät ylläpitoon ja 15000 eurolla ylläpitää jo kummasti. Tämä vain 300 henkilön rahoilla. Melkein väitän, että saisin Turun alueelta kerättyä 300 henkilöä, jotka sitoutuvat maksamaan 3 seuraavaa vuotta 50 euron kausimaksua kriteerien mukaiselle radalle. Kausimaksu voisi olla myös 100 euroa, joka muuttaisi tilanteen ihan täysin. Maksaisin helposti satkun siitä, että voin mennä alueelle treenaamaan draivia verkkoon tai fieldille, treenaamaan puttia tai pelaamaan kiessin. Seurassakin on jäseniä jo hyvänen aika melkein 100, joten 150 pelaajaa ainakin löytyisi.

Kaatiksella ollaan tehtyä hienoa työtä ja ollaan melkein tässä tilanteessa. Sielläkin tehdään kuitenkin vielä valtaisasti talkoilla, niin asioiden ei pitäisi olla täydellisessä tulevaisuudessa. Lisäksi maksujen valvonnan pitäisi olla tarkempaa (se on luonnollisesti kustannuskysymys), jotta vapaamatkustajat saataisiin kitkettyä pois ja tällöin maksulle saisi varmasti vastinetta.

Tämä kuulostaa ihan liian helpolta, 150 ihmisen adressi, jotka lahjoittavat 100 euroa, sillä saadaan 18-väyläinen rata, eikä kaupungin tarvitse edes laittaa rahaa. Pitäisköhän kokeilla?

Palataan nykyhetkeen. Vielä ei asiat ole noin, vaan nyt pitää väistellä ohikulkijoita ja koiranulkoiluttajia ja pikniköijiä. Kestetään sitä kärsivällisesti, se kuuluu tähän lajiin, ja unelmoidaan paremmasta tulevaisuudesta..

Vielä kun sais pelipaikan Taliin, niin olisin tosi tyytyväinen 🙂


0 kommenttia:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *