"Kaikki Suomen frisbeegolfradat yhdessä paikassa."

EM-kisat lähestyvät – tällainen on Seppo Pajun suunnittelema kisarata

12.8.2023 11:53

Frisbeegolfin EM-kisat pelataan keskiviikosta lauantaihin 16.-19.2023 Tallinnan keskustan kupeessa. Vuoden 2023 kisat järjestetään Seppo Pajun suunnittelemalla pop-up radalla, uniikissa miljöössä. Tallinn Song Festival Grounds on toiminut useamman musiikkimaailman tähden festivaalipaikkana. Nyt upeassa puistossa nähdään Euroopan parasta frisbeegolfia.

Kisarata Seppo Pajun käsialaa

”Prodigy on ollut vahvasti mukana tukemassa EM-kisoja pääsponsorina ja järjestäjän toiveena oli, että kisaradan suunnittelisi joku Prodigyn huippupelaajista.” Seppo Paju avaa projektin taustoja.

”Lähdin miettimään kisarataa siitä näkökulmasta, että miten tätä olisi mahdollisimman kiva pelata. Toki radassa pitää olla haastetta arvokisoissa, mutta myös pelimukavuus on tärkeää.” Paju kertoo.

Alueella on myös Lauluväljak-frisbeegolfrata, mutta siitä ei ole ainuttakaan väylää kisaradassa. ”Kun lähdin suunnittelemaan rataa, halusin lähteä täysin puhtaalta pöydältä.” Seppo avaa rataprojektia.

Frisbeegolfia laululavalla

Tallinn Song Festival Groundsilla nähdään kisoja edeltävänä lauantaina maailmantähti Weekndin keikka. Näin ollen järjestäjillä on yksi yö rakentaa kisarata pienelle alueelle Seppo Pajun suunnitelmien mukaisesti. Tämä on tuonut omat haasteensa myös ratasuunnitteluun budjetin ja aikataulun näkökulmasta.

Frisbeegolf EM-kisarata
Frisbeegolf EM-kisarata

”Rata on aivan meren rannassa puistossa, mutta kyseessä on todella vaihteleva maasto. Toki OB-tikkuja on paljon – lähes 7 kilometriä, mutta alueella on myös hyvin puita, korkeuseroja ja rinteitä.” Seppo avaa rataa. ”Monella väylällä pitää heittää 115-140 metrinen avausheitto.”

Meren rannassa oleva rata tarkoittaa aina frisbeegolfaajalle sitä, että tuuli vaikuttaa peliin enemmän tai vähemmän. Seppo kertoo sen vaikuttavan varmasti myös EM-kisoissa nähtävään tulostasoon: ”Tuuli voi vaikuttaa peliin keskimäärin jopa kymmenen heiton verran tällä radalla. Jos kilpailijat pääsevät pelaamaan hyvissä olosuhteissa, rataennätys tulee todennäköisesti olemaan noin 12-13 heittoa alle par-tuloksen.” Paju ennustaa. ”Naisten luokassa Kristin Tattar pystyy pelaamaan noin 5-6 heittoa alle parin.”

Seppo Pajun ennakkosuosikit

Ratasuunnittelijalla on varsin selvät suosikit voittajiksi. Naisten luokassa Sepolla – ja oikeastaan kaikilla muillakin frisbeegolfia seuraavilla – on vain yksi ennakkosuosikki: Kristin Tattar. Avoimessa luokassa Seppo nostaa kaksi nimeä: Mauri Villmann ja Niklas Anttila.

”Niklas Anttila ja Mauri Villmann ovat olleet keskimäärin parempia kuin muut eurooppalaiset. Rata suosii aavistuksen enemmän Mauria, sillä hän pystyy heittämään pidemmälle sekä hän on parempi kämmenheitoissa.” Paju arvioi. ”Niklas on toki vähintään yhtä kova suosikki kuin Mauri – vaikka väitän, että Niklaksella ei riitä heittopituus muutamalla väylällä birdieen.”

Erittäin yleisöystävällinen kilpailu

EM-kisat ovat erittäin yleisöystävällinen kilpailu. Paikalla on paljon erilaisia kojuja ja ratakin on loistavalla paikalla suhteessa satamaan. ”Tämä on todella hyvä rata yleisön näkökulmasta.” Seppo Paju hehkuttaa. ”Tunnen kilpailujärjestäjät ja he ovat ottaneet yleisön huomioon muutenkin todella hyvin.”

Lähde seuraamaan EM-kisoja Frisbeegolfradat.fi-kisamatkalle! Saat samassa paketissa laivamatkan, hotellimajoituksen ja kisaliput. Varaa matka Ikaalisten Matkatoimiston (IMT) kautta täältä: https://www.imt.fi/lomat/frisbeegolfradat-fi-em-kisamatka-tallinnaan/

Lue myös: Tallinnan alueen kiinnostavimmat radat.

Artikkelikuva: Tallinn Festival Groundsin päälavan yhteydessä ovat väylät 1 ja 18. / Teemu Maarela (Aspa McPD)


0 kommenttia:

Jätä kommentti