"Kaikki Suomen frisbeegolfradat yhdessä paikassa."

Opas frisbeegolfradan rakentamiseen | PDGA Europe

30.12.2024 15:31

Euroopan kattojärjestö PDGA Europe julkaisi joulukuussa kattavan 32-sivuisen oppaan frisbeegolfradan rakentamiseen. Tiivistimme tähän tärkeimmät vaiheet oppaasta. Koko opas on nähtävillä englanniksi täällä: How to install a disc golf course?

1. Esisuunnittelu ja sijainnin valinta

Ensimmäinen askel on sopivan sijainnin valinta. Alueen tulee olla tarpeeksi suuri ja sopia radan rakentamiseen. Esimerkiksi 18-väyläinen rata vaatii noin 7,2 hehtaarin alueen, kun taas 9-väyläiselle radalle riittää noin 3,6 hehtaaria. Paikan valinnassa huomioidaan myös omistajuus, maaston ominaisuudet ja sijainnin saavutettavuus.

2. Ratasuunnittelu

Hyvä ratasuunnittelu yhdistää turvallisuuden, monipuolisuuden ja maaston hyödyntämisen:

  • Turvallisuus: Väylät suunnitellaan niin, että heittojen mahdolliset kulkureitit eivät häiritse muita alueen toimintoja. Riskialttiita alueita, kuten teitä ja leikkikenttiä pyritään välttämään.
  • Monipuolisuus: Aloittelijoille tarjotaan helppoja väyliä ilman suuria esteitä, kun taas kokeneille pelaajille tarjotaan enemmän haastetta, kuten vaihtoehtoisia heitto- ja koripaikkoja.
  • Maaston hyödyntäminen: Luonnon elementit, kuten metsät, avoimet alueet ja korkeuserot pyritään integroimaan osaksi rataa.
  • Selkeät ohjeet: Radalle lisätään infotauluja ja opasteita, jotka ohjaavat pelaajia ja parantavat käyttökokemusta.

3. Korien ja heittopaikkojen asennus

Korien asentaminen alkaa betonijalustan upottamisella. Jalustoja voi olla useita yhdessä väylässä, mikä mahdollistaa korien siirtämisen ja monipuolisen pelikokemuksen. Heittopaikat valmistetaan kestävistä materiaaleista, kuten betonista, tekonurmesta tai asfalttilaatoista. Heittopaikan koko vaihtelee radan vaatimusten mukaan, mutta tavallisesti se on 1,5 x 3 metriä tai 2 x 4 metriä.

4. Rakennusvaihe

Radat rakennetaan radan suunnittelijan ja vapaaehtoisten yhteistyönä. Tähän kuuluu korien ja heittopaikkojen asennus, väylien merkintä ja maaston huomioiminen. Hyvin suunnitellut väylät tekevät radasta houkuttelevan pelaajille.

5. Avaus ja viestintä

Valmistuneelle radalle kannattaa järjestää avajaistapahtuma, joka kuvataan ja jaetaan laajasti. Tämä lisää radan tunnettavuutta ja houkuttelee käyttäjiä.

6. Tuki ja yhteistyö

PDGA (Professional Disc Golf Association) ja paikalliset yhdistykset tarjoavat tukea radan suunnitteluun, rahoitukseen ja toteutukseen. PDGA:n eri ohjelmat, kuten PDGA Europe Grant Program, voivat auttaa rahoittamaan ratojen rakentamista ja kehittämistä.

Suomessa kannattaa huomioida myös mahdollinen Leader-rahoitus, joka on mahdollistanut kymmeniä ellei jopa satoja rataprojekteja eri puolilla Suomea.

Lue myös: Haaveena uusi frisbeegolfrata? Näin saat tukirahaa hankkeeseen


0 kommenttia:

Jätä kommentti