"Kaikki Suomen frisbeegolfradat yhdessä paikassa."

Haaveena uusi frisbeegolfrata? Näin saat tukirahaa hankkeeseen

6.6.2023 16:54

Lähes jokaisen frisbeegolfaajan unelma on oma frisbeegolfrata, johon saa jättää kädenjälkensä. Frisbeegolfrataprojekti on iso ja mittava, mutta kyseessä ei ole kuitenkaan budjetin näkökulmasta mahdoton investointi.

Frisbeegolfratoja on rakennettu paljon viime vuosina ja merkittävään osaan niistä on saatu yllättävän paljon rahaa EU:n tukemasta Leader-rahastosta.

Yleistietoa Leader-rahasta

EU on myöntänyt juuri 230 miljoonaa euroa rahaa 53 alueelliselle Leader-ryhmälle, joiden tehtävänä on jakaa rahaa alueen hyvinvoinnin kehittämiseen. Leader-ryhmät jakavat tukea erilaisiin hankkeisiin ja yritystukiin. Jokaisella Leader-ryhmällä on ministeriön valvonnan alla päätösvalta rahojen käytöstä.

Tämän vuoden alusta on alkanut uusi viisivuotinen rahoituskausi. ”Haut ovat juuri avautumassa hieman alueesta riippuen. Rahoitusta myönnetään hankkeille, jotka ovat kaikkien asukkaiden käytettävissä. Frisbeegolfrata on erinomainen esimerkki tästä.” Leader-työn kehittämispäällikkö Heli Walls kommentoi Frisbeegolfmedialle.

”Jokaisella alueellisella Leader-ryhmällä on oma strategiansa, mutta frisbeegolfratahankkeisiin rahoitus sopii hyvin. Leader-rahan tavoitteena on esimerkiksi parantaa paikallista viihtyvyyttä ja harrastusmahdollisuuksia, kehittää matkailua, parantaa asukkaiden hyvinvointia sekä kehittää nuorten toimintoja ja harrastuksia.” Walls avaa.

Yhtenä Pirkanmaalla toimivista Leader-ryhmistä, Leader Kantrin toiminnanjohtaja Kari Kylkilahti avasi määrärahojen suuruutta haastattelussa: ”Yleensä yhdistys voi saada 50% hankkeen koko rahoitussummasta Leader-rahoitusta. Yrityksille maksimimäärä on 20%.” Leader Kantrilla on esimerkiksi käytössä vajaa viisi miljoonaa euroa viiden vuoden rahoituskaudelle.

Kaksi uutta huippurataa saanut Leader-rahoitusta

Tältä kesältä on kaksi tuoretta esimerkkiä Leader-rahalla tuetuista ratahankkeista. Leader-raha ei kata koko projektia, mutta on tärkeä osa budjettia. ”Puolet saamastamme rahoituksesta projektissa on Leader-rahaa. Oman puolikkaan olisi voinut hoitaa pelkällä talkootyöllä, mutta halusimme antaa myös paikallisille yrityksille mahdollisuuden sponsoroida ratahanketta.” kertoo Lapin Salama Ry:n Juha Into, joka on toiminut puuhamiehenä Lappi DiscGolfPark-radan kehityksessä. Rata on osittain jo auki yleisölle.

Myös Karjaalle rakennettu Lande DiscGolfPark sai Leader-rahaa alueelliselta Leader-ryhmältä.

Leader-haun aikataulu

”Hakupalvelu HYRRÄn pitäisi avautua ennen juhannusta, joten nyt on mainio hetki alkaa selvittämään käytännössä, mihin rata fyysisesti saadaan ja selvittää maanomistajalta lupa-asioita. Lisäksi oman alueen Leader-ryhmään kannattaa ottaa yhteys ennen hakemuksen tekemistä.” Kari Kylkilahti kertoo.

”Jos hakemuksen laittaa kesällä, saamme parissa kuukaudessa hakemuksen eteenpäin ELY-keskukselle, joka vahvistaa rahoituksen heidän aikataulun mukaisesti. Tässä voi mennä muutama kuukausi.” Kari Kylkilahti kommentoi.

Yhteenveto – näin aloitat ratahankkeen

  1. Selvitä maanomistajalta mahdollisuus frisbeegolfradan rakentamiseen.
  2. Ota yhteyttä oman alueen Leader-ryhmään.
  3. Tee hakemus HYRRÄ-hakupalvelussa. Yhdistys voi saada 50% tukea, yritys 20%.
  4. Aloita puuttuvan budjetin kerääminen esim. kaupungilta, säätiöiltä tai alueen yrityksiltä.

Mikäli muut aikataulut antavat periksi, juuri sinun käsialaa oleva frisbeegolfrata voi olla siis todellisuutta jo ensi kesänä.

Lue lisää Leader-rahoituksesta täältä.0 kommenttia:

Jätä kommentti