"Kaikki Suomen frisbeegolfradat yhdessä paikassa."

Kippis: Heinola DiscGolfPark World – kaikkea frisbeegolfaajalle

5.8.2021 11:59

Nykyään Kippiksenä tunnettu Heinola DiscGolfPark World on tunnettu sen monipuolisuudesta sekä timanttisesta ylläpidosta. Tämä artikkeli on lyhyt tarina tämän frisbeegolfkeskuksen 15-vuotisesta matkasta.

Heinolan frisbeegolfjuuret ulottuvat aina 90-luvulle asti, jolloin koko Suomessa oli noin 16 rataa. Näistä radoista kolme sijaitsi Heinolassa. Nämä kaikki olivat 9-väyläisiä ratoja, jotka määriteltäisiin nykyään amatööriradoiksi. Vuonna 2001 frisbeegolfkärpäsen pureman saaneet Jere Pohjankoski, Teemu Hartoularis ja Tero Viinikainen päättivät perustaa yhdistyksen, jonka tavoitteena oli parantaa frisbeegolfin harrastusmahdollisuuksia Heinolassa. Unelma oli syntynyt!

Vuosituhannen alussa yhdistys rakensi Kippasuon nykyistä Pro-radan alkua lähinnä omiin tarpeisiinsa, mutta jossain kohtaa he huomasivat, että ratoja on syytä tehdä myös muille ja kuunnella alueen käyttäjien toiveita. Stoalaisella ”Obstacle is the way”-mentaliteetilla on päästy pitkälle ja muun muassa sen vuoksi Kippiksellä oli yksi Suomen ensimmäisistä heittoverkkoja.

Heidän tahtotilastaan kertoo jotain myös se, että kun asia muuten ei järjestynyt, he rakensivat Kippiksen ensimmäisen radan itsevalmistamillaan koreilla jopa 21-väyläiseksi kaikkia palvelevaksi radaksi. Lopulta rata oli hyvä, mutta se ei palvellut ainuttakaan kohderyhmää kunnolla: ei huippuja, ei amatöörejä eikä nuoria tai perheitä. Tämän takia radan viereen rakennettiin piakkoin 6-väyläinen lämmittelyrata kisojen huippupelaajia varten.

Vuonna 2017 saatiin Leader-rahoitus ja sen avulla rakennettiin Pro-radan viereen 18-väyläinen amatöörirata, jota oli alettu suunnittelemaan ja raivaamaan jo vuonna 2015 vailla tietoa rahoituksesta. Tahtotilana oli saada kyseinen rata ja oli vain ajan kysymys milloin se saataisiin.

Pian Am-radan valmistumisen jälkeen vastaan tuli uusi haaste; ratoja oli kolme eivätkä ihmiset löydä haluamaansa paikkaan. Tämän korjaamiseksi ja Pro-radan saattamiseksi pitkään haaveiltuun unelmatilanteeseensa perustettiin Kippis2020 -hanke niin ikään Leader-rahoituksella. Hanketta lähti tukemaan myös Heinolan kaupunki.

Kippis2020-hankkeessa yhdistettiin alueelle rakennetut radat selkeästi opastetuksi kokonaisuudeksi, korit ja lähtöpaikat päivitettiin ja väylät viimeisteltiin parhaan ymmärryksen mukaisesti. Lisäksi hankkeessa kiinnitettiin merkittävää huomiota radan ylläpidon kalustotarpeisiin hankkimalla radalle kolmen istuttava Can-Am Traxter -mönkijä. Mönkijä helpottaa ylläpidon siirtymiä laajalla rata-alueella erittäin paljon.

Heinola DiscGolfPark World sisältää:

  • 18 väyläinen ammattitason PRO-rata
  • 18 väyläinen amatööritason AM-rata
  • 9 väyläinen lasten KIDS-rata
  • 2 x 3 korin puttialue
  • 9 korin PuttiNolla (ristinolla)
  • Heittoverkko

Kippiksen radat ovat maankuuluja niiden huippuunsa hiotun ylläpidon vuoksi. LDG-yhdistys toteuttaa ratojen ylläpidon yhteistyössä Päijät-Hämeen Urheilu ja Liikunta -yhdistyksen työllistämispalveluiden Jukka Sinkkosen kanssa. Käytännössä LDG on yli 8 kesän ajan järjestänyt ratojen ylläpidon pitkäaikaistyöttömien voimin, jolloin yhdistyksen aktiivien voimavarat ovat säästyneet keskuksen kehittämiseen ja rakentamiseen.

Heinola DiscGolfPark Worldin virallinen kannatuskiekko on myynnissä Discmania Store Europessa ja yhdistyksen LDG-kaupassa.

Yli 15 vuoden ajan jatkuneen radan rakentamisen ja ylläpidon jälkeen on vihdoin tapahtumien vuoro. Heinolan FribaFestarin tapahtumasarja pelataan 21.8.–12.9.2021.

Seuraa Kippistä:

Ratakartta:


0 kommenttia:

Jätä kommentti