"Kaikki Suomen frisbeegolfradat yhdessä paikassa."

Suomen ensimmäinen 36-väyläinen rata auennut Joroisiin

6.9.2016 11:05

Suomen ensimmäisen 36-väyläinen rata vihittiin käyttöön viime lauantaina. Joroisten Kotkatharjun ulkoilualue täyttyi frisbeegolfaajista avajaispäivänä järjestetyn kisan myötä, jota tähditti Seppo Paju. Vasta kaksi viikkoa aiemmin valmistunut kilpatason rata testattiin perusteellisesti jo sen alkutaipaleella.

Kotkatharjun ulkoilualueen 36-väyläinen rata muodostuu kahdesta 18-väyläisestä lenkistä. Näistä haastavampi on juuri valmistunut Kotkatharjun frisbeegolf, joka on suunniteltu erityisesti edistyneitä harrastajia ajatellen. Toisen puolikkaan radasta käsittävä Kanavan frisbeegolf puolestaan soveltuu paremmin hieman vähemmän aikaa frisbeegolfia pelaneelle harrastajalle. Kokonaisuudelle yhteisiä tekijöitä ovat tarkkoja heittoja vaativat metsäväylät ja harjumaaston suomat korkeuserot. Kotkatharjun puoleisilla väylillä myös vesi tuo haastetta usealla väylällä. Kokonaisuus sijoittuu Kartanogolfin välittömään läheisyyteen, joten myös frisbeegolfaajat pääsevät nauttimaan klubitalon palveluista ja tarjonnasta. Samoja väyliä golfin eri muodot eivät sentään jaa Joroisissa.

Kotkatharju frisbeegolfin radan vihki käyttöön kunnanjohtaja Joonas Hänninen.

Kotkatharju frisbeegolfin radan vihki käyttöön Joroisten kunnanjohtaja Joonas Hänninen.

Kotkatharju Open ft. Seppo Paju

Avajaiskilpailuun, Kotkatharju Openiin, osallistui myös vuoden 2014 Euroopan mestari Seppo Paju. Kaksikierroksisen kilpailun 1. kierroksella Paju korjasi rataennätyksen nimiinsä tuloksella 57, mikä on seitsemän alle par 64 radan ihannetuloksen. Näin Paju kommentoi kierrostaan Warkauden lehdessä: ”Putit upposivat hyvin. Avauskierroksen pelasin ehkä hivenen omaa keskiarvoani paremmin”, mikä kertoo paljon uuden 18-väyläisen radan haastavuudesta.

Kotkatharjun rata kirvoitti kehuja Pajulta: ”Tämähän on huippurata, jossa on potentiaalia vaikka mihin.” (WL 3.9.) Vaikka rata on aivan vasta valmistunut, se oli Pajun mukaan suorastaan huikeassa kunnossa. Paju mainitsi, että joillekin väylille voisi vielä tehdä pieniä muutoksia, mutta muutoin rata oli jo valmis kovemman luokan kilpailujakin varten. Mikäli ennusmerkit pitävät paikkaansa ei mene kauaakaan, että Kotkatharjun rata on loppuun saakka viimeistelty kokonaisuus. Väylät haastavat muotojensa ja pituuksiensa puolesta aivan huippupelaajatkin.

Avajaiskilpailussa nähtiin Seppo Paju, Vanessa Van Dyken, sekä Disc Golf Solvikin Janne Niskanen (vas.) ja Riku Johansson (oik.).

Avajaiskilpailussa nähtiin Seppo Paju, Vanessa Van Dyken, sekä Disc Golf Solvikin Janne Niskanen (vas.) ja Riku Johansson (oik.).

Rata ei ollut ainoa asia, mikä keräsi kiitoksia avajaistapahtumaan osallistuneilta 71 pelaajalta, myös kisakeskuksena toimineen Kartanogolfin klubitalon palvelut saivat osansa frisbeegolfin harrastajien kiitoksista. Toimivat puitteet luovat hyvän pohjan kilpailujen järjestämiselle alueella, jonne suunnitellaan korkeatasoisia kilpailuja pidettäväksi viiden-seitsemän vuoden sisällä.

Radan rakentamisesta on vastannut pitkälti Joroisten työpaja, jonka ohjaaja Janne Immonen on koko rakennusprosessin ajan tehnyt tiiviistä yhteistyötä radan suunnittelijan Tapio Virneksen kanssa. ”Kunta luovuttaa tästä eteenpäin lajin, alueen ja kilpailutoiminnan kehittämisen paikalliselle seuralle. Kunta huolehtii kuitenkin alueen roskisten tyhjennyksistä ja työpaja osallistuu kehitystoimiin seuran kanssa aina kun heillä on siihen mahdollisuus.” kertoo Joroisten sivistysjohtaja Jaakko Kuronen, joka toimi avajaiskilpailun johtajana.

Vaikka frisbeegolfilla on merkittävä rooli Kotkatharjulla, ei se ole kuitenkaan täysin valtaamassa koko aluetta, vaan se on osa monipuolisen virkistysalueen tarjontaa. ”Radalla on alueellista ja valtakunnallista vaikutusta ja vieraspelaajia on käynyt jo nyt todella hienosti. Lisäksi samalta parkkipaikalta pääsee golfaamaan tai museoon. Alueen kokonaisinfra on hieno ja eri liikuntalajit tukevat toinen toisiaan” kertoo Kuronen (WL, 3.9.).

Frisbeegolf kasvanut räjähdysmäisesti Joroisissa

Frisbeegolfin harrastuspaikkojen rakennus- ja laajennustahti Joroisissa on ollut hämmästyttävän ripeää. Ensimmäinen rata, Kanavan frisbeegolf, valmistui vasta vuonna 2014. Kävijämäärät tuolloin 9-väyläisellä radalla osoittautuivat positiiviseksi yllätykseksi ja kysyntään vastattiin nopeasti tuplaamalla Kanavan radan väylämäärä. Pian sen jälkeen perustettiin 9-väyläinen Kaitaisten frisbeegolf. Nyt uusimman ratatulokkaan, Kotkatharjun frisbeegolfin, myötä reilun 5000 asukkaan Joroisten kunnassa komeilee yhteensä 51 frisbeegolfväylää kolmella eri radalla.

Joroisten kunnan panostus frisbeegolfiin on lajin harrastajan näkökulmasta ilahduttavalla tasolla ja jatkoakin on jo kuulemma luvassa. Joroisissa siis kelpaa elää frisbeegolfaajana!

Lisätietoja ja lähteet:
Kotkatharjun ulkoilualueen ratatiedot FGR:ssä
Kaikki Joroisten radat FGR:ssä
Lisää kuvia Kotkatharju Openista tapahtuman facebook-sivuilla
Kotkatharju Openin tulokset – Skoorin.com
Avajaiskisan tunnelmia Disc Golf Solvikin facebook-sivuilla
Warkauden Lehti

Kuvat: Joroisten kunta


0 kommenttia:

Jätä kommentti