"Kaikki Suomen frisbeegolfradat yhdessä paikassa."

Kansainväliset mitat täyttävä frisbeegolfkeskus Suomeen

16.1.2017 15:23

Tampereen frisbeegolfkeskuksen rakentaminen Alasjärvelle alkaa alkuvuodesta, kertoo Tampereen kaupunki tiedotteessaan. Frisbeegolfkeskukseen on suunnitteilla 27-väyläinen rata harjoitus- ja lämmittelyalueineen. Rata toteutetaan siten, että väylät voidaan muuttaa vaativaksi 18-väyläiseksi kilparadaksi.

Frisbeegolfkeskuksen suunnittelusta vastaavat lajin pioneerit Jussi Meresmaa sekä Tommi Vesala. Suunnittelijoilla on yhteensä yli 50-vuoden kokemus lajista. Meresmaa on suunnitellut useita kilparatoja ympäri maailmaa ja Vesala on ollut lajin parissa jo vuodesta 1990. Radan suunnitteluun on käytetty tavanomaista enemmän aikaa, sillä radan suunnittelun keskeinen tavoite on ollut luoda Suomen ja Euroopan mittakaavassa ainutlaatuinen frisbeegolfin pelipaikka, jossa eri tasoisille pelaajille voidaan tarjota mielekäs kokemus. Kiinteä perusrata tulee muodostumaan 18:sta väylästä sekä 9-väyläisestä haastavammasta lisäosasta. Näistä yhdistelemällä saadaan isoimpiin kilpailuihin huipputason 18-väyläinen layout. Reilu puolet väylistä sijoittuu avoimeen maastoon ja loput puustoiselle alueelle. Väyläpituudet vaihtelevat 70 metristä noin 300 metriin. Rata tulee tarjoamaan pelaajille kiinnostavan ja uniikin kokemuksen sekä teknisesti että visuaalisesti.

Suunnittelutiimi on panostanut huomattavasti radan alkuvaiheen suunnitelmiin ja kartoittamiseen. Tätä varten paikalle lennätettiin Mats ja Jonas Löf, jotka ovat vastanneet Järva DiscGolfPark:sta jo yli kahden vuosikymmenen ajan. Heidän positiiviset kommentit alueesta ja sen potentiaalista olivat rohkaisevia. Myös Meresmaan mielestä heidän käsissään on jotain ainutlaatuista.

Olen 15-vuotisen suunnittelijaurani aikana tutustunut noin kahteensataan alueeseen Suomessa ja Alasjärven alue on kirkkaasti top-3:ssa. Kun tähän yhdistetään Tampereen kaupungin halu kehittää radasta todella hyvä, puhutaan ainutlaatuisesta projektista.” Meresmaa toteaa.

Mats ja Jonas Löf Tommi Vesalan kanssa Tampereen frisbeegolfkeskuksen maastoissa keväällä 2016. Kuva: Jussi Meresmaa.

Jonas ja Mats Löf Tommi Vesalan kanssa Tampereen frisbeegolfkeskuksen maastossa keväällä 2016. Kuva: Jussi Meresmaa.

Perusradasta tullaan suunnittelemaan harrastaja-tasolle sopiva (AA1-luokitus), joten rata palvelee laajaa harrastajaryhmää. 18-väyläinen kilpaversio tullaan virittämään todella haastavaksi (AAA1). Meresmaan mukaan kilpaversio tulee edustamaan frisbeegolfin tulevaisuutta, missä par-tulokseen pelaaminen vaatii vähintään tuhannen rating-pisteen suoritusta. Pelikokemuksesta kokonaisuudessaan tullaan tekemään miellyttävä huolitelluilla väylillä ja mielenkiintoisilla esteillä.

Tulevan radan metsäväylät tarjoavat haasteita pituudesta riippumatta. Joukkoon mahtuu jopa par 5-väylä. Kuva: Innova Champion Europe Oy.

Tulevan radan metsäväylät tarjoavat haasteita pituudesta riippumatta. Joukkoon mahtuu jopa par 5-väylä. Kuva: Innova Champion Europe Oy.

Projekti on mittaluokassaan ainutlaatuinen Suomessa. Alueen rakentamiseen on mm. suunniteltu tuotavaksi tuhat kuormaa maata. Tämä mahdollistaa mittavat muotoilutyöt väylillä.

”Suomessa ei ole ennen tehty näin isoa taloudellista panostusta frisbeegolfratahankkeeseen. Hankkeen valmistelu- ja pohjustustyötä tehtiin useamman vuoden ajan ja suunnittelutyötä aktiivisesti viime vuosi. Nyt 2017 alkuvuodesta viimeistellään suunnitelmat ja varsinainen rakennustyö alkaa puuston harvennuksilla ja risukoiden perkauksilla. Rakennustyöt jatkuvat maansiirto-, asennus-, istutus- sekä muilla töillä keväästä aina loppuvuoteen saakka. Rata pyritään avaamaan pelikäyttöön kesällä 2018”, kertoo radan suunnittelija Tommi Vesala.

Tuleva rata sijoittuu vaihtelevalle alustalle. Kuvassa Tommi Vesala tutkimassa radan avoimempaa osiota. Kuva: Jussi Meresmaa.

Tuleva rata sijoittuu vaihtelevalle alustalle. Kuvassa Tommi Vesala tutkimassa radan avoimempaa osiota. Kuva: Jussi Meresmaa.

Tampereen frisbeegolfkeskus tulee sijoittumaan Ruotulan Golf keskuksen sekä Alasjärven väliin. Radan sijainti on ihanteellinen: 15 minuutin ajomatkan päässä asuu yli 200 000 pirkanmaalaista. Kaupungin julkinen liikenne pysähtyy aivan radan viereen ja keskustorilta pääsee linja-autolla radalle kymmenessä minuutissa.

Vartin ajomatkan päässä radalta asuu 200 000 pirkanmaalaista.

Vartin ajomatkan päässä radalta asuu 200 000 pirkanmaalaista. Kuva: Innova Champion Europe Oy.

Radan lähtöpaikalla on erinomainen infra: asfaltoitu pysäköintialue yli sadalle autolle, rakennus kahviolle ja pro shopille sekä kaikki kunnallistekniikka.” Meresmaa iloitsee.

FGR seuraa Tampereen frisbeegolfkeskuksen etenemistä. Mikäli sinulla on tietoa alueesi uusista ratahankkeista, vinkkaa siitä toimituksellemme sähköpostitse osoitteeseen info@fgr.fi tai sivustolta löytyvän rata lomakkeen kautta.


0 kommenttia:

Jätä kommentti