"Kaikki Suomen frisbeegolfradat yhdessä paikassa."

Harjavalta – Suomen frisbeegolfpääkaupunki?

27.6.2023 14:08

Lähdimme kaupallisessa yhteistyössä Harjavallan kaupungin ja Hotelli Hiittenharjun kanssa tutkimaan, millainen kohde Harjavalta on frisbeegolfmatkaajalle. Odotukset olivat suuret, koska Harjavallan kruununjalokivi Hiittenharju DiscGolfPark on yksi kolmesta Suomen radasta, jotka ylsivät UDiscin 100 maailman parhaan radan joukkoon.

Harjavallan frisbeegolftoiminta

Harjavalta on alle 7000 asukkaan kaupunki Satakunnassa. Harjavaltaan pääsee kätevästi junalla ja bussiyhteydetkin ovat monipuoliset ja runsaat.

Harjavallan DiscGolf ry:n (HVDG) puheenjohtajan Teemu Ahon mukaan kaupungissa on satoja ihmisiä viikottain frisbeegolfia pelaavia harrastajia. Lisäksi toissa vuonna Harjavallan omat juniorit Onni Ruusunen ja Joonas Mäkelä kamppailivat keskenään 15-vuotiaiden Suomen mestaruudesta. Voinee sanoa, että Harjavallassa on käynnissä todellinen frisbeegolfbuumi.

Harjavallan frisbeegolf sai alkunsa aikoinaan 9-väyläisestä Harjavalta DiscGolfParkista. Rata on nykyisellään 18-väyläinen puistorata aivan Harjavallan keskustan tuntumassa. Teemu Aho kertoo, että hän sai jo vuonna 2009 kipinän lajiin, kun ensimmäistä rataa rakennettiin. Aho on ollutkin todellinen suunnannäyttäjä ja moottori koko Harjavallan frisbeegolfin taustalla.

Teemu on perustanut paikallisen seuran, Harjavallan DiscGolf ry:n vuonna 2015. Hänen myötävaikutuksesta on vuonna 2018 avattu Hiittenharju DiscGolfPark sekä heinäkuussa 2023 avautuva Savitsi DiscGolfPark. ”Ilman talkoolaisia näitä ratoja ei olisi, joten haluan kiittää jokaista mukana ollutta.” Teemu kommentoi alueen vapaaehtoisista.

Teemu Aho Hiitteenharju
Teemu Aho Hiitteenharjun väylällä 9

Harjavallassa on siis pian kolme 18-väyläistä frisbeegolfrataa, jotka ovat toisistaan vain puolen tunnin kävelymatkan päästä. ”Harjavalta DiscGolfPark on aloittelijoille sopiva puistorata. Hiittenharju DiscGolfPark on kilpapelaajille tarkoitettu hyvin haastava rata. Savitsi DiscGolfPark tulee olemaan A1-tason rata, joka sijoittuu vaikeusasteeltaan näiden väliin.” Teemu Aho kertoo Harjavallan radoista.

Matka Harjavaltaan

Toimitus lähti aamulla Tampereelta kohti Harjavaltaa ja suuntasi ensimmäisenä Harjavalta DiscGolfParkiin, joka toimi hyvänä alkulämmittelynä päivälle. Harjavalta DiscGolfParkista löytyy pelillisesti hieman haastavia väyliä, mutta se palvelee parhaiten aloittelevia pelaajia. Kokeneemmille kehäketuille se tarjoaa muutamia haastavia väyliä sekä mukavia hole-in-one yrityksiä avoimessa puistossa.

Suuntasimme kierroksen jälkeen keskustaan lounaalle Pizzamestareihin. Paikka on tunnettu pizzoistaan, joita tullaan nauttimaan pidemmältäkin. Vähemmän yllättäen Pizzamestareiden yrittäjät ovat niin ikään innokkaita frisbeegolfareita, jotka ovat olleet tukemassa vahvasti uutta Savitsin rataa.

Kaupunki on yhtä frisbeegolfia. Kaikki radat ovat noin 10 minuutin ajomatkan säteellä toisistaan.

Hiittenharju

Ruuan jälkeen suuntasimme kohti Hiittenharjua.

Toimituksen näkökulmasta Hiittenharju DiscGolfPark on yksi kesän parhaista matkakohteista, koska kentän vieressä on tarjolla hotellimajoitus Hotelli Hiittenharjussa.

Hotelli Hiittenharju
Hotelli Hiittenharju

Hotelli Hiittenharju nousi otsikoihin pari vuotta sitten, kun sen päärakennus paloi täysin. Nykyään uusi yrittäjä on luonut hotelliin uudenlaisen konseptin, jossa matkailijan on äärimmäisen helppo varata huone ja parkkeerata suoraan hotellihuoneen eteen katoksen alle. Hotellihuoneeseen pääsee avainkoodilla sisään. Tarkemmat frisbeegolfmatkailija saa soittamalla vastaanottoon +358 2 5311 600, joka päivystää matkailijoita varten vuorokauden ympäri 24/7.

Hotellista löytyy myös pari kappaletta saunallisia huoneita jälkipeleille. Huoneissa on viileäkaappi ja vedenkeitin. Lisäksi superior-luokan huoneista löytyy jääkaappi eväiden ja juomien säilytykseen sekä mikro ruuan lämmitykseen kierroksen jälkeen. Aamiaista ei tarjota hotellin puolesta.

Hotelli Hiittenharju edistää myös frisbeegolfmatkailua alueelle; Frisbeegolfratojen Facebookissa ja Instagramissa on arvonta, jossa voi voittaa majoituksen Hotelli Hiitteenharjusta! Osallistu 5.7.2023 mennessä kommentoimalla.

Kun olimme vieneet tavarat hotellihuoneeseen, heitimme reput niskaan ja parin sadan metrin päähän radalle.

Hiittenharju DiscGolfPark

Oppaanamme kierroksella toimivat Harjavalta DiscGolf ry:n puheenjohtaja Teemu Aho ja seura-aktiivi Petteri Urpanen. Aho aloitti harrastamisen vuonna 2010. ”Haaveenani oli saada Hiittenharjulle rata jo 2010-luvun alussa. Viimein 2018 tämä haave toteutui.” Teemu kertoo.

Hiittenharju HVDG
Teemu Aho ja Petteri Urpanen kertovat oikeat heittolinjat Hiittenharjulla

Petteri tuntee koko Harjavallan ja on hankkinut tukea molemmille radoille paikallisilta yrityksiltä. Useat paikalliset yritykset ovat mahdollistaneet radan toteutumisen. ”Kun hankimme sponsoreita radalle, päätin avata pelin ja ostin itse ensimmäisen sponsoripaikan väylälle 15, vaikka minulla ei ole mitään yritystä.” Petteri nauraa.

Hiittenharju DiscGolfPark
Hiittenharju DiscGolfPark sponsorit

Teemu Aho haaveili jo 2010-luvun alkupuolella, kuinka upea paikka Hiittenharju olisi frisbeegolfradalle. Haave toteutui vuonna, kun vuonna 2018 Harjavallan kaupunki antoi frisbeegolfin käyttöön historiallisen Hiittenharjun. Projektista on kiittäminen periksiantamattomuutta ja läheisiä seura-aktiiveja.

Hiitteenharju DiscGolfPark on hyvin uniikki rata. Se haastaa pelillisesti pelaajan äärirajoille ja kilpapelaajatkin joutuvat välillä Hiitteenharjun hampaisiin. Samaan aikaan rata on noussut useamman Suomen kärkipelaajan suosikkiradaksi.

Frisbeegolf on epätäydellisyyksien peli – virheiden välttäminen on pelin suola; Hiittenharju jättää joka kerta jotain hampaankoloon – siksi sinne haluaa palata aina uudelleen.

Lähes kaikki arvostelut ja kommentit Hiittenharju DiscGolfParkista ovat ylistäviä – ja syystä. Kuten aina, joukkoon mahtuu silti pelaajia, joista Hiittenharju on ottanut niskalenkin ja se näkyy arvosteluissa.

”Rata on liian vaikea.” tai ”Hiittenharju oli liian raskas.” ovat tyypillisimmät negatiiviset kommentit, jotka kertovat toimituksen mielestä vain erilaisesta suhtautumisesta lajiin. Eli huomaathan, että rata on oikeasti todella haastava ja koettelee fyysisesti.

Hiittenharju DiscGolfParkissa on hyvin paljon erilaisia väyliä. Ensimmäiset kaksi väylää ovat yhdet radan helpoimmista väylistä, jotka valmistavat pelaajaa henkisesti kierrokselle. Ensikertalaiselle kolmas väylä on ensimmäinen vaaran paikka, joka koettelee peli-iloa – lähes satametrinen väylä loivaan ylämäkeen oikealle kääntyvänä. Isoin ongelma on, että jos kiekko feidaa vasemmalle – joudut jyrkänteen pohjalle, josta on vaikea päästä yhdellä heitolla takaisin korille. Bogey on hyvä tulos kolmannelle väylälle – se pitää vielä pelin ilon puolella.

Kierros jatkuu edelleen haastavana kiipeämisenä kohti Hiittenharjun huippua, jossa vaaditaan pelillisesti erilaisia heittoja tiiltä.

Hiittenharju Teemu Aho
HVDG:n Teemu Aho ihailemassa kädenjälkeään

Väylät 7 ja 10 ovat Hiittenharjun tunnettuja nimikkoväyliä. Molemmat väylät ovat alamäkeen heitettäviä par-5-väyliä, jotka varmasti pitävät epävirallista ennätystä ”eniten plussaa” tuottavista monstereista. Ensimmäinen on kevyt 250 metrinen ja seuraava onkin jo lähes 300 metrinen metsäväylä. Haasteen tuo jyrkähkö alamäki, jonka vuoksi on äärimmäisen vaikeaa pysyä väylällä. Väylältä pois joutuminen taas kasvattaa eksponentiaalisesti mahdollisuuksia bogey-tuloksille.

Kun pelaaja luulee, että Hiittenharjun nimikkoväylät on käyty ja homma on rutiininomaista pelailua loppuun asti, ensikertalainen tulee yllättymään. Upeita väyliä tuntuu riittävän. Tiukan mäntyiset pururadan pätkät muuttuvat pikkuhiljaa hiekkakuoppaiseksi maastoksi, joissa koetellaan pelaajan fyysistä kuntoa. Esimerkiksi väylällä 12, lyhyemmälle heittävä (alle 120 metriä) saa tuplarangaistuksen – jos et pääse rotkon yli, joudut kiipeämään alas ja takaisin ylös varsin jyrkkää hiekkarinnettä.

Kun pelaaja on viimein selvinnyt montun pohjalta takaisin ylös, pääsee vielä kertaalleen nauttimaan todellisesta liidätyksestä. Väylä numero 15 on yksi Suomen parhaista liidätysväylistä, jossa pelaaja pääsee heittämään erittäin jyrkkään alamäkeen 169 metrisen heiton.

Emme ole uskoa korviamme, kun Petteri hehkuttaa Teemun heittämää hole-in-onea väylällä kolme vuotta sitten kesällä 2020. Suoritus oli niin vakuuttava, että Jussi Meresmaakin oli lähettänyt Teemulle muistoksi kiekon.

Viimeiset kolme väylää haastaa pelaajaa vielä heittopituuden, mutta myös tarkkuuden näkökulmasta. Väylän 17 Teemu nostaakin omaksi lempiväyläkseen Hiittenharjulla. ”Väylä on pelillisesti lempiväyläni radalla. Se vaatii kaksi tarkkaa ja hyvää heittoa, jotta voit pelata itsellesi mahdollisuuden birdieen.” Teemu kommentoi.

Savitsi DiscGolfPark

Kun 2,5 tunnin kierros on viimein päättynyt, suuntaamme kohti Harjavallan uutta rataa, Savitsi DiscGolfParkia.

Savitsi on metsäiselle ja kallioiselle miljöölle rakennettu A1-luokituksen frisbeegolfrata. Korkeuseroja on hyödynnetty hienosti myös Savitsissa. Se on luonteeltaan varsin perinteinen metsärata, joka on tehty keskitason pelaajille. ”Pro-pelaajan pitäisi pärjätä täällä puttereilla ja midareilla.” Teemu kuvaa radan luonnetta. Heittopituuksien puolesta ehkä, mutta tarkkoja linjoja rata vaatii.

Lisätietoa radasta tulee, kun se avataan heinä-elokuussa 2023 – kuten aina, riippuen innokkaiden talkoolaisten määrästä.

Yhteenveto

Suuntaamme päivän päätteksi takaisin Hotelli Hiittenharjulle, jossa odottaa siisti huone ja pehmeät sängyt.

Toki, jos sitä kävelisi vielä hotellilta vielä Hiittenharjulle ottamaan vielä pienen iltakierroksen ennen nukkumaanmenoa…

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Harjavallan kaupungin ja Hotelli Hiittenharjun kanssa.


0 kommenttia:

Jätä kommentti