Hyvä kiertämään, kun lähdet kiertämään

10.3.2012 20:03

Näin uuden kauden kynnyksellä on hyvä hetki suunnitella tulevaa kesää. Oma kehittyminen tai menestyminen kisoissa on varmasti monen tähtäimessä, mutta samalla voisi miettiä myös sitä, mitä kaikkea voisi ensi kesänä tehdä lajin hyväksi.

 John F. Kennedy täräytti taannoin puhujapöntöstä: “Älä kysy, mitä maa voi antaa sinulle, vaan mitä sinä voit antaa maalle”. Tämän usein siteeratun lauseeen voisi hyvin muotoilla istumaan myös frisbeegolfiin vaihtamalla maan tilalle lajin.  Jokainen meistä tietää vastauksen siihen, mitä kaikkea frisbeegolf antaa meille harrastajille, mutta nyt sopivasti ennen uuden kuuman frisbeegolfkesän alkua voisi olla hyvä miettiä, mitä sinä voisit tehdä sen eteen, että pelaaminen vaikkapa kotiradallasi olisi entistä antoisampaa.

Kukin kykyjensä mukaan

Lajin edistäminen ei vaadi suuria tekoja, vaikka niitäkin toki saa tehdä. Yksinkertaisimmillaan riittää, kun omalta osaltasi noudatat yleisesti hyväksyttyjä käyttäytymis- ja turvallisuussääntöjä, ja jos pokkaa riittää, voit tarvittaessa puuttua tilanteeseen, jos näet etenkin jälkimmäisiä räikeästi rikottavan. Olemme olleet äärettömän onnekkaita, kun yhtään vakavaa onnettomuutta ei ole päässyt tapahtumaan. Yritetään pitää saldo yhtä hyvänä.

Ratojen siisteyteen ja ylläpitoon liittyvät toimenpiteet ovat nekin sellaisia, joita jokainen pelaaja voi edistää. Omien roskien lisäksi voit poimia muutaman muidenkin unohtaman ja jos kotiradallasi on frisbeegolfseura, joka järjestää kunnostustalkoita, voisit kerrankin lähteä mukaan. Siistimmän radan lisäksi saat hyvän mielen ja omantunnon.

 

Toimi lajin lähettiläänä

Moni voi ajatella, että radoilla ramppaa jo muutenkin tarpeeksi väkeä, ettei sinne tarvita enää yhtään uutta kekkeruusia ruuhkia aiheuttamaan. Kannattaa kuitenkin nähdä kolikon toinen puoli. Kun harrastuspohja laajenee, alueelle voidaan saada uusia entistä parempia ja monipuolisempia ratoja, välineiden saatavuus paranee markkinoiden kasvaessa ja ehkä jonain päivänä frisbeegolf murtaa tiensä myös valtamedioihin.

Jos jokainen harrastaja saa vaikka vain yhden uuden kaverinsa innostumaan frisbeegolfista, ei tarvitse olla Einstein päästäkseen tulokseen, jossa harrastajamäärä kaksinkertaistuu. Erityisen suotavaa olisi, jos tämä uusi harrastaja olisi naissukupuolen edustaja. Suomessa on jo väkilukuun suhteutettuna paljon harrastajia. Eiköhän viedä homma vieläkin pidemmälle. Tehdään tästä todellinen frisbeegolfin suurvalta!  Saavat kansainväliset tv-ryhmät uutistensa loppukevennyksiin Suomesta muutakin ällisteltävää kuin tangomarkkinat ja eukonkantokisat.

Liity seuraan tai perusta sellainen!

Jos alueellasi toimii frisbeegolfseura, nyt on oikea aika lähteä mukaan sen toimintaan. Seurat järjestävät yleensä viikkokisoja, joihin osallistumalla kehityt pelaajana nopeammin kuin yksin tai aina samojen kavereiden kanssa pelaamalla. Seurat myös ylläpitävät toiminta-alueellaan olevia ratoja, joten jos itse pelaat niillä, olisi kohtuullista tukea seuroja tässä työssä. Jos et itse pysty osallistumaan talkoisiin, niin jäsenmaksun maksaminenkin on hyvä alku.

Jos kotiseudullasi ei ole frisbeegolfseuraa, mitäpä jos perustaisit  sellaisen tai kokoaisit samanmielisistä ihan vain epävirallisen yhteisön, joka pyrkii edistämään lajia paikkakunnallasi. Esimerkiksi viikkokisojen järjestäminen on erinomainen lähtökohta menestyksekkäälle seuratoiminnalle, eikä vaadi mahdottomia. Itse asiassa siinäpä mainio aihe seuraavalle blogille.

Jankutan tätä kuin viallinen äänilevy blogista toiseen, mutta laji tarvitsee seuroja, jotta uudet harrastajat saadaan järjestäytyneen toiminnan piiriin. Näin lajin säännöt, perustekniikat ja etiketti leviävät harrastajien pariin, jolloin riskit ja häiriökäyttäytyminen radoilla vähenevät ja kaikkilla on huomattavasti mukavampaa.

Kari “Bast” Toivonen



1 kommenttia:

MikkoS | 10:23 13.03.2012

Asiaa!!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *