Maksuttomat ja maksulliset radat

31.7.2010 13:07

Harrastamisen edullisuus on yksi tärkeimmistä frisbeegolfin suosion selittäjistä. Kiekot ovat varsin edullisia ja itse pelaaminen suorastaan ilmaista, mutta kuinka kauan? Ajatuksia maksullisista radoista on heitetty jo ilmaan. Tämänkertainen blogini pureutuu maksullisten ratojen mahdollisuuksiin ja uhkakuviin.

Pelaaminen viimeisen päälle trimmatulla kentällä on nautinto.

Pelaajan paratiisi…

Frisbeegolfratoja putkahtaa eri puolille maata kuin sieniä sateella, jota ilmiötä en tosin ole itse koskaan ollut todistamassa, mutta näin sienien kerrotaan lisääntyvän. Uusista pelipaikoista huolimatta näköpiirissä voi olla tilanne, jossa radoilla yksinkertaisesti on niin ruuhkaista, että pelaaminen voi muuttua jonottamiseksi. Ruuhkien lisäksi harrastajamäärien kasvu lisää ratojen kunnossapidon tarvetta, asia, joka jo nykyäänkin on monella paikkakunnalla pahasti retuperällä.

Ratkaisuksi on tarjottu maksullisia ratoja, joissa kierros- tai kausimaksua vastaan on tarjolla ammattimaisesti suunniteltu, hyvin ylläpidetty ja tarkasti valvottu frisbeegolfrata. Ruoho on aina leikattu, heittopaikat ja korit ovat tip top -kunnossa, väylillä ei heilu ylimääräistä, sinne kuulumatonta porukkaa ja opasteet neuvovat selkeästi väylältä toiselle. Paikalla olisi mahdollisesti vieläpä myynnissä virvokkeita sekä kiekkoja ja muita välineitä. Kuulostaa erinomaiselta, eikö totta?

Mikään ihmisen tekemä ei kestä luonnossa ilman ylläpitoa.

 

…vai köyhien kyykytin

Merkittävin tekijä maksullisten ratojen vaikutusten arvioinnissa on hinta. Missä kulkee hardcore-harrastajien kipukynnys ratamaksun suhteen ja missä on se alaraja, jolla vielä saavutetaan toivotunlaista pelaajakunnan jakautumista. Toisin sanoen, millä hinnalla osa pelaajista siirtyy maksullisille, mutta osa jää silti pelaamaan maksuttomille radoille. Kysynnän ja tarjonnan laistahan kaikessa on loppujen lopuksi kysymys. Ainakin teoriassa optimaalinen tilanne saavutettaisiin silloin, kun harrastajakunta jakautuisi tasaisesti maksullisille ja ilmaisille radoille.

Harrastajakunnan jakautuminen pitää etujen lisäksi sisällään myös uhkan lajin muuttumisesta kahden kerroksen väen urheiluksi. Huonoimmassa tapauksessa meillä on huippuhienoja ja kalliita maksullisia ratoja sekä huonokuntoisia, ilmaisia ratoja, joissa rehottavat niin ruoho kuin vandalismikin. Tähän asti radoilla järjestystä pitäneet aktiiviharrastajat pakenevat uusien harrastajien kansoittamilta yleisiltä radoilta omiensa joukkoon maksullisille radoille ja julkisilla radoilla astuvat voimaan viidakon lait.

Valitettava tosiasia nimittäin on, että ihmisten suhtautuminen ilmaisiin palveluihin muuttuu olennaisesti, kun tarjolle tulee maksullisia vaihtoehtoja. Jokainen on varmasti huomannut, että ”yhteistä omaisuutta” ei omista kukaan, joten sitä voi kohdella miten tahansa. Julkista terveydenhuoltoa pidetään huonompana kuin yksityisiä lääkäritaloja, vuokratalojen rappukäytävissä piirretään hässäkänkuvia seiniin ja niin edelleen.

Ennustaja saa paikan

Ensimmäiset maksulliset radat on jo perustettu, ja lisää on varmasti tulossa. Nyt tarvittaisiin ennustajanlahjoja, jotta voisi kertoa, mikä niiden vaikutus on lajin harrastajakuntaan. Henkilökohtaisesti saattaisin olla hyvinkin kiinnostunut maksamaan pelaamisesta, jos vastineeksi saisi varmasti miellyttävän pelikokemuksen, mutta toisaalta minua huolestuttaa, näivettääkö maksullisuus lajin pienen piirin näpertelyksi.

Ottakaa kantaa. Visionääreille on nyt tilausta, sillä frisbeegolf on pian tilanteessa, jossa pitää tehdä kauaskantoisia valintoja. Mihin suuntaan lajia halutaan viedä? Jatketaanko alkuperäisellä, rennon hipahtavalla linjalla ja annetaan asioiden tapahtua omalla painollaan vai ryhdytäänkö tekemään frisbeegolfista taloudellisesti kannattavaa bisnestä vai jotain siltä väliltä?

Kari ”Bast” Toivonen

 



15 kommenttia:

Bast | 21:49 08.01.2013

Samantyyppiset on suunnitelmat minullakin lottovoiton osuessa.

Tollo Peloton | 19:05 08.01.2013

-18-väyläinen 3-vaikeusasteinen rata. pro. am. ja jr. katetuilla heittopaikoilla ja 9-väyläinen lyhyempien ratojen (vain puttereille ja midareille) reenirata, joista 18-väyläinen talvikunnossapidetty rata -100x200 range. -eri maastonmuotoihin sijoitettuja puttikoreja -reenihalli, kuntosali -pururata alkuverryttelyyn -hotelli/leirintäalue, ravintola, kiekkokauppa -osaava henkilökunta, pro-opettajat, puutarhurit summuut. Mitä sitä nyt vielä saiskaan... Kaikki tämä jos esimerkiksi tänäviikonloppuna lotossa napsahtaa.

Juho | 10:10 18.08.2010

Kimmo, puttailua ja draivitreeniä varten maksulliselle radalle vois tehdä esim rangen missä vois heittää draivia ja pari puttailukoria. Kaikista kauhein kokemus on se ku on heittämässä jossain ja siellä sitä jannut puttailee seuraavalla korilla, eivätkä välitä varoitushuudoista. Huutavat tyyliin takaisin: "tää on 110 metrin väylä, et sä tänne saa heitettyä, oot niin nuoren näköinen! HAAHAA" Silloin on sellainen olo että tekisi mieli kiusallaanki heittää sinne että ne näkee ku 17 vuotias kossi nakkaa niitä kiekolla!(Todellakaan en koskaan sitä tuu kuitenkaan toteuttamaan) Sillon vedän vain syvään henkeä ja totean että ei tästä tuu mitään ja jään odottelemaan heidän poistumistaan. Tänä vuonna pääsin ilokseni käymään Järvan radalla ja se oli kokemuksena aivan mahtava. Rata maksu ei ollut mun ikäiseltä kuin muutaman hassun euron ja rata olikin heti sitä vastaavassa kunnossa. Mistään ei ollut valittamista. Tänä viikonloppuna kävin kiertämässä lähimmän 18 väyläisen ratani, Oulun Hiirosen radan, ja siellä huomasi että sitä ei ollut hoidettua käytännössä ollenkaan. Osa syynä saattoi olla Finnish Open kilpailut jotka veivät varmasti oululaisten kentän hoitoajan MEritoppilaan. Meritoppilan rata olikin lähes täydellisessä kunnossa. Itse olisin varmasti valmis maksamaan jonkun 50 euroa siitä että pääsee kiertämään koko kauden radalle joka on siististi hoidettu ja jossa ei ole muita käyttäjiä. Mutta tällä hetkellä suomessa ei ole (kokemuksieni mukaan) oikeastaan yhtään rataa josta olisin valmis siltikään maksamaan. Talin rata on hieno tottakai hieno mutta siitä ei saisi maksullista milläkään koska alueella on niin paljon muuta käyttöä. Kiitos ja näkemiin!

kimmo | 12:45 07.08.2010

Mun mielestä on kiva myös heitellä vähän siten miten sattuuu ja jäädä johki korille puttailee tai sitte pituusheittoo johki että ei niinku pelkästää sitä tiiltä korillel. Tää ei sitte onnistuis enää maksullisilla?

mikkos | 20:09 05.08.2010

Millä tavalla maksun maksaneita / maksamattomia sitten valvotaan? Aidattu alue? Pahoittelut, en tiedä miten tämä esim. tavallisilla golfradoilla hoidetaan, olenhan n00b.

Jami_K | 12:31 05.08.2010

Itse olisin valmis maksamaan 30-60€ kaudesta jos sillä saisi rauhassa pelata ja kunnospidetyn radan jossa ei ulkopuolisia heilu. Itse en osaa kuvitella sellaista rataa josta olisin valmis maksamaan yli 100€ kaudesta, tosin ei ole kokemusta tollaisista radoista esim. Järva. Tosin itse en kaipaisi maksulliselle radalle mitään myyntikojuja tai muita härpäkkeitä eikä sen tarvitsisi olla kuin joku 12 väylänen.

Teemu | 11:29 05.08.2010

Vaikka jaottelu jonkun mielestä onkin huonoksi lajille, on se tällä hetkellä kuitenkin selkeästi kentällä nähtävissä. Ja kaikki halukkaat eivät tällä hetkellä mahdu hyvin esim. Taliin. Juuri tämän vuoksi tarvitsemme yllä jo mainittuja maksullisia, jotkut käyttävät termiä, PRO-ratoja. Lajin aloittaminen on luultavasti mukavampaa helpommilta ilmaisilta kaupunkien puistoradoilta, joilta voi halutessaan tai innostuessaan tarpeeksi, vaihtaa vaikeammille maksullisille radoilla. Näkisin että näin ovat kaikki tyytyväisiä. Minua ja mahdollista katkeruuttani on turha lähteä tuon kirjoituksen perusteella tuomitsemaan tai arvostelemaan, koska siinä ei ole tarpeeksi tietoa asiasta. En edes sanonut kuuluvani tuohon raatajajoukkoon, ja tiedoksi etten edes kuulu. Valitettavasti oma aikani ei riitä kaikkeen mitä haluaisin tehdä. Totesin vain tilanteen, mikä se on. Ja edelleen peräänkuulutan sitä, että ole valmis maksamaan työstä joka eteeni tehdään. Valitettavasti kaikki eivät ole!

Henkka | 15:34 04.08.2010

"Pieni raha, mutta saattaisi pitää aloittelijat kunnan ylläpitämillä ilmaisilla puistoradoilla jolloin aktiivipelaajilla olisi enemmän tilaa harrastaa, eikä tila loppuisi kesken vielä." Lajin pariin saa kernaasti tulla uusia harrastajia, mutta kunhan pysyvät poissa oikeita harrastajia häiritsemästä typerillä kysymyksillään? Koska joku on aloittanut harrastuksen aikaisemmin, on hän automaattisesti oikeutetumpi pelaamaan tietyllä kentällä? Kai näitä joka veneeseen löytyy, jotka haluavat boostata oman pseudostatuksensa muiden yläpuolelle ja luoda tieten tahtoen eriarvoisuutta harrastajien välille. Koko postauksestasi, Teemu, paistaa katkeruus läpi pahasti. Ymmärrän kyllä turhautumisen tunteen, kun ei muiden tekemää työtä arvosteta vaan pelkästään nautitaan hedelmistä. Silti ehdottamasi me/muut -jaottelu ei mielestäni lajin mukavaan luonteeseen sovi.

Teemu | 00:16 03.08.2010

Valitettavasti on olemassa runsaasti ihmisiä, jotka eivät ole valmiita maksamaan, vaan haluavat hyvää laatua ilmaiseksi. Lisäksi samaan aikaan pitkään mukana ollet kaverit, jotka aikanaan ovat rakentaneet ja ylläpitäneet rataa sen pienen, asiaa arvostavan porukan hyväksi, ovat kyllästyneet ylläpitämään rataa, koska sitä käyttävät ilmaiseksi muut. Valitettavasti nykyään nämä muut ovat usein mistään vähät välittäviä (huom! ei voi tietysti yleistää kaikkiin) muuten vaan tölkkien ja pullojen kanssa "riehumaan" tulevia uusia "harrastajia". Onhan mukana onneksi muutamia sellaisiakin harrastajia, jotka ottavat lajin omakseen ja antavat panoksensa välittömästi kehiin, jolloin tekijät eivät välttämättä lopu kokonaan. Mutta pointtina siis, että edessä on mitä luultavimmin tilanne, jossa ilmaisen työn tekijät loppuvat ja rahoitusta tullaan tarvitsemaan. Sanoisin että tämä tilanne on väistämätön, ainakin suurimmissa kaupungeissamme, sekä tilanteissa, joissa halutaan hyvä rata. Itse olenkin valmistautunut maksamaan tulevaisuudessa pelaamisesta, ehdottomasti! Jo nykyäänkin isoimmilla radoillamme (esim. Tali) voisi olla systeemi jossa kerättäisiin kausimaksuna vaikka 20 euroa ja tämä olisi esillä selvästi ja näkyvästi radalla. Pieni raha, mutta saattaisi pitää aloittelijat kunnan ylläpitämillä ilmaisilla puistoradoilla jolloin aktiivipelaajilla olisi enemmän tilaa harrastaa, eikä tila loppuisi kesken vielä. Lisäksi maksuilla voitaisiin ehkä jopa palkata kentälle osa-aikainen hoitaja, jolloin aktiiviradat eivät jäisi retuperälle.

Bast | 11:49 02.08.2010

Arilta tärkeä pointti ja seuraava blogikirjoitukseni käsitteleekin aiheeltaan sitä, millaisia ratoja Suomeen tarvitaan. Toivottavasti sekin herättää keskustelua, mutta panttaan juttua vielä hetken, jos vaikka tästä maksullisuudesta irtoaisi vielä lisää kommentteja. Kuten tekstissäni toteankin, olen itse valmis maksamaan miellyttävästä pelikokemuksesta ja jopa matkustamaan kohtalaisen pitkiä matkojakin sen saavuttaakseni. Maalailemani uhkakuvat liittyvät lähinnä maksullisuuteen laajempana ilmiönä. Muutama tai jopa muutama kymmenen maksullista huippurataa toimisivat ainoastaan positiivisina lajin lippulaivoina, jotka tuovat frisbeegolfille sen kovasti kaipaamaa uskottavuutta. Edelleen tuntuu nimittäin siltä, että yrittäessään selittää kysyjälle harrastamansa lajin ideaa, tuntuu tarpeelliselta korostaa lajin olevan myös ihan vakavasti otettavaa kilpaurheilua, vaikka onkin mitä mainioin perhepeli ja leppoisa ajanviete.

Ari | 11:35 02.08.2010

Ratojen perustaminenhan on kuntatasolla varsin edullista. Isoin kysymys lieneekin siinä missä määrin Suomeen alkaa tulla ns. pro-tason ratoja joissa pystyttäisiin järjestämään isoja kilpailuja mutta myös muuna aikana pelaamaan ihan "normaalisti". Pienten ja lyhyiden ratojen perustaminen puistoihin ja metsiin on edelleen kunnan liikuntapaikkoina vähintään halpaa. Isompien kokonaisuuksien kohdalla kehittäminen ja ylläpito vaatii selkeästi rahaa. Kokonaan frisbeegolfin käyttöön suunniteltu alue sitten jo onkin enemmän kuin hieno juttu. Pelaajia tuntuu tulevan koko ajan lisää ja se tietenkin lisää tarvetta erilaisille kentille.

Mikko | 10:57 02.08.2010

^Sedu, :D Onhan tuo käsittämätön mutta todellinen tilanne että omia varusteita lukuunottamatta frisbeegolf on tosiaan pääosin ilmainen harrastus. Vaan sillä on varjopuolensa niinkuin yllä on esitetty. Itselläni tärkein ratavalintaa määrittävä tekijä on saatavuus, ts. missä rata sijaitsee. Vaikka 50km päässä olisi frisbeetaivas kympillä, niin menisin todnäk. silti vartin päähän pyörällä ilmaiselle kotiradalle. (autoahan en omista, joten se jo rajoittaa) Onneksi pk-seudulla julkisten verkko on sen verran kattava että autottomanakin tässä on 8 eri ilmaista rataa ihan järkevän matkan päässä. Maksullinen rata saisi olla hyvin lähellä ja äärimmäisen hyvin varusteltu jotta vaivautuisin. En välttämättä lähtisi allekirjoittamaan tuota että aktiivipelaajien siirtyessä maksullisille radoille ilmaisradat näivettyisivät kokonaan, tai en ainakaan toivoisi. Kasvaahan joka vuosi uusi sato uusia pelaajia, joista aikanaan ehkä tulee aktiiveja ja niin edelleen ad infinitum. Kaupungin puistoissahan tapahtuu muutenkin paljon epätoivottua toimintaa ja vandalismia, joten jos tuohon puututaan yleisellä tasolla (esim. sulkemalla puistot yöksi) niin samaa lääkettä vaan kaupungin puistoradoille. Yleisellä tasolla kannatan kaikenlaista uusien ratojen perustamista, paino sanalla uusien, sillä en toivoisi ainakaan minkään lähiseutuni radan muuttuvan maksulliseksi, pikemminkin lisää maksuttomia. Itse olen lobannut esim. Järvenpään kaupunkia harkitsemaan radan perustamista.

Ari | 10:25 02.08.2010

Hienoa. Keskustelua varmasti tarvitaan. Jokainen varmasti pelaa mieluummin maksuttomalla kentällä, jonka hoidosta vielä vastaa joku muu kuin itse. Tämähän on ideaalitilanne. Kunnan ylläpitämä hieno kenttä, jossa ei ole muita kuin frisbeen viskojia. Tällä hetkellä kuitenkin käytännön tilanne on se, että jos on hieno puistokenttä jota kunta huoltaa ajamalla lähinnä nurmikoita niin kenttä on kunnan puistossa jossa on muitakin käyttäjiä. Tämä harmittaa sekä pelaajia että näitä muita puiston käyttäjiä. Molempien pitää varoa. Maksuton "rauhallinen" kenttä tarkoittaa tällä hetkellä lähinnä metsärataa kunnan metsässä. Rata on aktiivien sinne rakentama ja todennäköisesti myös ylläpitämä. Kustannuksia ei perustamisen jälkeen juuri ole tai ne voidaan helpohkosti kattaa esim. viikkokisojen pienillä tuotoilla. Olemme Vihdissä saaneet etuoikeutetun mahdollisuuden. Kunnan tuella perustettu lähinnä puistotyyppinen frisbeegolfrata jonka alueella ei ole muita käyttäjiä. Siis rata ihan vain frisbeegolfia varten. Kunnan avustukset kohdistuivat kentän perustamiseen ja siksi Kaatiksella on Terijoen salavaa ja muita puita kasvamassa nurmikentällä. 200 metriselle metsäväylälle menee aika paljon haketta, joten sekin saatiin kunnan avustuksella parempaan kuntoon. Ihan kaikkea ei kuitenkaan voi saada. Saatiin hieno paikka, joka laajenee kunhan ihmiset roskaavat tarpeeksi ja kaatopaikan lopullinen maisemointi ja sulkeminen valmistuu. Olemme kuitenkin joutuneet tilanteeseen jossa ylläpidolliset kustannukset pitää kaivaa pelaajien omista taskuista. Nummelan Frisbeeseuran tilillä olevia rahoja on käytetty aktiivisesti Kaatiksen ylläpitämiseen. Isoja nurmialueita ei pysty ajamaan millä tahansa ruohonleikkurilla vaan ruohonleikkuriin jouduttiin laittamaan ihan reilusti rahaa kiinni. Uutta ruohonleikkuria varten pitäisi saada rahaa säästöön, joten erilaiset rahalliset tempaukset ovat paikallaan. Jo pelkästään ruohonleikkurin vaatima diesel, erilaiset huoltotoimenpiteet ja tavaroiden hankinnat vaativat vähintään kohtuullisesti rahaa. Olemme päättäneet muutama vuosi sitten kuitenkin lähteä tähän projektiin mukaan ajatuksena saada hieno kenttä pelattavaksi. Mielenkiintoista on näin projektissa mukana olleena huomata että osalle pelaajista on viiden euron päivämaksu (naurettava summa rahaa, harrastaa mitä tahansa) tai 50€ kausimaksu (jolla saa pelata niin paljon kuin vain haluaa) liikaa. Osallistuminen kentän hoitokustannuksiin on ylivoimaista ja perusteluitakin on saatu. Jotkut ovat sitä mieltä että kentästä ei pidä maksaa koska kenttä ei ole vielä valmis. (eikä tulekaan valmiiksi jos kaikki pelaavat ilmaiseksi) Joidenkin mielestä frisbeegolfin pitää olla ilmaista...(sehän olisi hienoa) ja muita eri syitä joilla pidetään omana oikeutena pelata ilmaiseksi vaikka muut maksavat kiltisti. Kaikki kentän käyttämisestä saadut varat käytetään kentän ylläpitoon ja kehittämiseen. Näillä pelihinnoilla ei varmaan monikaan kuvittele oikeasti rahaa jäävän hauskanpitoon. Talkoilla näitä tehdään. Kiitos kaikille pelaamassa käyneille ja maksaneille. Pelaamisen tekeminen ilmaiseksi tarkoittaisi isoa sponsoria joka kattaisi kaikki kustannukset. Tunteeko joku Sedu Koskisen? Eikö se juuri lopettanut Hakan kanssa? voisi siirtyä tukemaan frisbeegolfia :) Bisnestä frisbeegolf-radasta on vaikea tehdä. Ehkä joskus.

Ari-Pekka Verta | 05:10 02.08.2010

Itse lajin amatööriharrastajana olen jo useamman vuoden ajan kaveriporukalla käynyt Ruotsin puolella kesäreissun Järvan (http://www.discgolfpark.com/) maksullisella radalla. Suomesta ei yksinkertaisesti löydy lähellekään samantapaista fribakokemusta tällä hetkellä. Näin luulisin että Suomessa olisi varmasti tilaa myös ainakin muutamalle vastaavalle radalle enkä näe tässä minkäänlaista riskiä lajin "näivettymisen" kannalta koska ilmaisia kenttiä tuntuu piisaavan. Ongelmana on mielestäni lähinnä nimenomaan tuollaisen A1-tyylisen maksullisen kentän saaminen Suomeen. Mikäli kenttä saataisin niin sen avulla olisi ehkä mahdollista nostaa lajin tunnettavuus uudelle tasolle Suomessa?

Simo Väisänen | 01:04 01.08.2010

Varmasti maksulliset radat tulee lisääntymään, itsekin kävin ruuhkasuomessa jonottamassa tiille ja ei täällä metsien keskellä sellaiseen ole joutunut. Kotiratana on maksullinen rata (ei kunnallinen). Tässä kohtaa maksullisuus ei anna edes sitä, ettei puistoaluleella olisi lajista tietämättömät heittojen tiellä. Seuramme on kuitenkin saanut yhteistyö sopimuksella rataa käytää maksutta. Oman osamme teemme tietysti radan kunnossa pidosta. Varmasti tulee useita variaatiota maksullisiin frisbeegolf ratoihin. En näe asiaa huonona, jos kohtuus pysyy tässä hinnottelussa ja vastineeksi saa hyvällä radalla heittää. Täysin ilmaiset kunnan ylläpitämät radat ovat vieressä ja jos ratamaksu tuntuu pahalta, niin heittää sitten siellä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *