"Kaikki Suomen frisbeegolfradat yhdessä paikassa."

Haastattelussa: Paul McBeth

30.7.2014 14:16

Pyörähin Järva Disc Golf Parkissa fiilistelemässä European Masters 2014 -skaboja startterin ja turistin ominaisuudessa. Jututin kisojen aikana jokusta pro-pelaajaa ja kyselin heiltä kummia, haastattelut on tehty kisojen ensimäisinä päivinä joten kisa oli vielä käynnissä tässä vaiheessa. Tässäpä nopeiden haastattelujen sarjan toinen vieras: Paul McBeth.

Paul McBeth

Kotoisin: Huntington Beach, California
Pelannut: 10 vuotta
Tiimit / sponsorit: Innova, Grip EQ, Crush Clohes, Ideal

The Hat Guy: Paikkana Järvan frisbeegolfpyhättö ja meneillään on European Mastersit. Mitkä on mietteet radasta?

Paul McBeth: Järvan rata on äärimäisen kaunis rata sekä puistoalue. Rata kokonaisuudessaa on todella hyvin hoidettu. Radan layoutti on siisti ja se tarjoaa paljon erilaista heitettävää. Väylät ovat kaikki erilaisia. Radalta löytyy 300m pitkää väylää, lyhyttä ja teknistä, saariväylä sekä paljon muuta. Täällä on tärkeää pysyä väylällä.

THG: Mites itse kisat sitten, ajatuksia mittelöistä ja ehkäpä arvausta tuloksista?

PM: Kisoista tulee mahtavat, siitä ei ole epäilystä. Jussi tunnetaan kisojen laatustandardin nostamisesta ja European Masters tulee olemaan yksi parhaista kisoista koskaan. Kaikki kisoihin liittyvä on todella korkealla tasolla. Pelaajat edustavat maailman huippuja ja rating-vaatimukset olivat tiukat. Kisasta tulee varasti tiukka. Minun arvaus top-4 pelaajista ilman mitään järjestystä on Ricky, Feldberg, Lizotte ja minä itse.

THG: Tiukat kisat tulossa epäilemättä. Käydääs läpi pari kysymystä lajiin ja lajin aloittamiseen liittyen. Mitkä kolme neuvoa antaisit jotka kestävät aloittelijasta aina pro-jannuihin?

PM: Hyvä kysymys ja tärkeitä asioita. Ensinnäkin koita rakentaa hyvä rutiini ja pidä se. Aikataulut, heitot, ajattelu, yms. Jatkuvuus ja toistot ovat avain menestykseen.

Toisena pointtina on hauskan pitäminen. Lajin harrastaminen lähtee hauskuudesta ja hupi- tai harrastajapelaajille se on olennaisin osa. Hauskuuden tulisi kuitenkin säilyä tasosta riippumatta ja se onkin yksi erittäin tärkeä osa pro-pelaajan arkea.

Kolmantena sanoisin erilaiset pelit ja kisailut. Teen itse lähes kaikesta aina jonkinlaisen kisan tai pelin joko itseäni tai muita vastaan. Pienet kisat valmistavat isompiin ja antavat parantavat kisakestävyyttä.

THG: Loistavia neuvoja! Liitetääs tähän vielä suositus kolmesta kiekosta jotka aloittelijan kannattaisi hommata ekana.

PM: Aloittelijalle ja toki muillekin on tärkeää löytää oikea se itselleen oikea kiekko mahdollisimman nopeasti. Minun suositus olisi Leopard, Mako3 ja mikä tahansa Aviar.

THG: Mistäs sitten tietää, että mikä kiekko on oikea juuri sinulle?

PM: Helpoiten sen tietää siitä, että pystyt heittämään sitä ja tiedät mihin se menee. Tarkoitan tällä sitä, että voit heittää vaikkapa Leopardia ja saat sen lentämään suoraan tietäen kuinka pitkälle se menee. Voit käyttää kiekkoa pituuksien arvioimiseen ja tiedät miten se käyttäytyy. Kun osaat heittää tekee kiekko kaiken työn, ei heitto.

THG: Aivan, kiekkojen tunteminen on tärkeä osa lajia. Viimeisenä kysymyksenä vähän monimutkaisempi jos sopii. Kirjoitit sosiaalisessa mediassa intohimosta sekä omasta suhtautumisesta lajiin sekä muutoksista. Voitko avata tätä hieman?

PM: Se sopii kyllä. Olen pelannut nyt 10 vuotta ja huomasin, että nyt on aika pysähtyä hetkeksi ja katsoa taaksepäin sekä nähdä mitä kaikkea olen tehnyt. Huomasin, että en ole koskaan ennen pysähtynyt ja miettinyt missä oikeasti olen tällä hetkellä. Huomasin etten ole tehnyt niin paljon kuin olisin pystynyt ja haluan nyt muuttaa sen. Minun täytyy osoittaa intohimoni lajia kohtaan myös kisojen ja lajin ulkopuolella. Asiat eivät ole muuttuneet viimeisen parinkymmenen vuoden aikana hirveästi, haluan nyt vaikuttaa muutokseen.

Pyrin löytämään uusia tapoja edistää lajia ja tuoda sitä esille. Teen töitä sen eteen enemmän kuin koskaan ennen. Tätä ei pidä käsittää väärin, olen aina koittanut antaa 100% itsestäni mutta koitan löytää tehokkaampia keinoja lajin edistämiseen. En koskaan ole mennyt 50% voimalla ja innolla vaikken saavuta täyttä 100% ihan aina. Isot kisat saavat minut kuitenkin aina antamaan kaikkeni.

Yksi minua ilahduttava asia on lajin parissa viihtyvät juniorit. Suomessa hymyilen lähes jatkuvasti kun näen nuoria pelaajia radalla. Tämä on osa Jussin visiota ja hän on iso osa frisbeegolfin uutta todellisuutta. USA:ssa laji on levällään ja etäisyydet ovat pitkiä. Myös juniorien kannustamisessa lajin pariin meillä on paljon tehtävää kun vertaa Suomeen.

Kaikenkaikkiaan kyse on siitä, että minun täytyy valjastaa intohimoni lajin eteen, ei pelkästään omaan peliini. Lajissa on paljon asioita jotka eivät aina käy järkeen ja niistä nousee keskustelua. Kisojen palkintorahojen jakauma yhtenä esimerkkinä. Näihin täytyy kiinnittää huomiota ja rakentaa parempia rakenteita.

THG: Todella mielenkiintoista kuultavaa, odotan innolla tulevaa! Kiitokset haastattelusta!


0 kommenttia: