Paul McBeth historialliseen voittoon – Nissinen mahtavasti 9.

United States Disc Golf Championship pelattiin päätökseen runsassateisessa sekä tuulisessa säässä Rock Hillissä Winthrop Gold -radalla. Jokaisen kolmen ensimmäisen kierroksen jälkeen tasoissa olleet Paul McBeth ja Ricky Wysocki järjestivät huikean shown voitosta melkein viimeiselle väylälle asti. Teemu Nissinen pelasti suomalaisten päivän.

Wysockilta hurja alku, mutta..

Kolmen heiton johdosta kierrokselle lähtenyt Nathan Sexton aloitti hyvin, mutta viidennen väylän ensimmäinen puttihuti kipsasi kisaa johtaneen Sextonin, eivätkä etenkään putit enää osuneet kohdilleen. Seitsemännellä väylällä johto oli kiinniotettu ja yhdeksännellä väylällä menetetty.

Nathan Sexton joutui nostamaan kädet pystyyn McBethin ja Wysockin edessä. Kuva: Spin18 Oy/USDGC

Sen sijaan Ricky Wysockin ensimmäiset kymmenen väylää sujuivat etenkin olosuhteet huomioon ottaen häkellyttävän hyvin. Joukkoon mahtui vain kolme par-tulosta, mutta sitäkin enemmän upean puttaamisen tuomia birdieitä. Kymmenen väylän jälkeen Wysocki oli seitsemän alle ihannetuloksen ja jo kolmen heiton johtoasemassa.

Paul McBeth kävi etuysillä jo heiton päässä kärkiasemasta, mutta 10. väylän bogey toi jälleen takapakkia. Väylällä 11 tilanne kaventui kahteen heittoon, mutta suuret käänteet olivat vasta edessä. Väylä 12 käänsi tilanteen yhtäkkiä McBethin eduksi, kun Wysocki joutui OB-alueiden kanssa ongelmiin kahdesti.

McBethin birdie ja Wysockin triplabogey tarkoitti sitä, että kahden heiton takaa-ajomatka vaihtui yhden väylän aikana kahden heiton johdoksi McBethin hyväksi. Wysockin hurja alku oli ainakin hetkeksi valunut hukkaan.

Loppuratkaisu muistuttaa European Openin ratkaisua

Pian kuitenkin Wysocki ehti jo tasoittaa ja muutaman väylän ajan nähtiin, kun tilanteet vaihtelivat tiuhaan. Sekä Wysocki, että McBeth tekivät tärkeitä pelastuksia pitääkseen tilanteen tiukkana. Toiseksi viimeiselle väylälle lähdettiinkin yleisöystävällisesti tasatilanteessa.

European Open ratkesi Paul McBethin eduksi ”saariväylällä”, jolla heiton pitää jäädä edestä heinäpaaleilla ja takaa avoimella viivalla rajatulle alueelle. Wysocki heitti kahdesti ohi saaresta. Täsmälleen tähän ratkesi myös USDGC 2015 väylällä 17.

Wysockilta on valunut jo kaksi major-voittoa McBethille saariväylillä epäonnistumisten myötä. Kuva: Spin 18 Oy/USDGC

Wysockin osuttua saareen vasta kolmannellaan ja McBethin heitettyä viiteen metriin korista heti avauksella, oli kilpailu käytännössä ratkennut. Jälleen kerran Winthropin väylä 17 kaatoi jopa voitossa kiinni olleen pelaajan, tällä kertaa Ricky Wysockin.

Väylä 18 jäi ikävä kyllä muodollisuudeksi, jolla McBeth pelaili kierroksensa loppuun ja pääsi juhlimaan paitsi ainoaa häneltä puuttunutta isoa major-voittoa, myös ns. ”grand slamia”, eli kaikkien major-turnauksien voittamista saman kauden aikana. Tähän ei ole kukaan toinen pelaaja aiemmin pystynyt. Livelähetyksen haastattelussa McBeth kertoi hymyssä suin ”apinan pudonneen selästä”

McBethin tulos 61 (-6) oli selvästi päivän paras. Wysocki jäi lopulta toiseksi viiden heiton päähän ja Nathan Doss nousi vielä neljänneltä sijalta kolmanneksi kahdeksan heiton päähän voittajasta.

Toiseksi parhaasta kierrostuloksesta finaalin vaikeissa olosuhteissa vastasi Ruotsin Henrik Johansen, joka teki hienon nousun parhaaksi Yhdysvaltain ulkopuoliseksi pelaajaksi sijalle 6 päivän toiseksi parhaalla tuloksella 64 (-3).

Teemu Nissinen nousi upeasti yhdeksänneksi

Teemu Nissinen näytti aluksi menettävän finaalissa hieman asemiaan. Nissinen kuitenkin piti pelinsä kasassa ja pelasi erittäin ehjän takaysin. Nissinen alkoi nousta, lopulta sijalle 9., kun pelaaja toisensa jälkeen pilasi kierroksensa takaysillä.

Nissisen Kierrostulos 69 (+2) oli lopulta varsin hyvä tulos, sillä vain kuusi pelaajaa pystyi pelaamaan finaalissa alle ihannetuloksen. 9. sija turnauksen ensikertalaiselta on erittäin väkevä näyttö osaamisesta!

Juho Parviainen oli vähällä pelata huippukierroksen, mutta vaikea loppu vei tuloksen 70:een (+3). Lopullinen sijoitus Parviaiselle oli 36. Hieman Parviaisen edelle, sijalle 31. päätyi Seppo Paju, jolle sadepäivä oli vaikea ja pudotusta tuli 15 sijaa.

Juho Rantalaiho nousi vielä finaalissa mukavasti pelattuaan Nissisen tavoin 69 (+2). Muilla suomalaisilla oli Pajun tavoin vaikeaa.

Arttu Sikanen päätyi sijalle 48., Pasi Koivu sijalle 53. ja Ilari Tuoma ensikertalaisena sijalle 65. Lassi Hakulinen keskeytti finaalin aikana, Nils Iso-Markku jo ennen sitä.

Tyytyväinen Nissinen nähdään ensi vuonnakin USDGC:ssä

9. sija on mahtava suoritus USDGC:ssä, tuntuuko se siltä myös itsestäsi, Teemu Nissinen?

Kiitos! 9. sija tuntuu erittäin hienolta suoritukselta. Tämä oli ensimmäinen USDGC:ni ja sijoittuminen 10 joukkoon ja paikka suoraan ensivuodelle oli se mitä lähdin hakemaankin.”

Viimeinen kierros pelattiin ”hieman” kehnossa säässä, kerro fiiliksistä viimeisen kierroksen aikana ja maaliin tullessa?

Viimeinen kierros oli taas niitä kierroksia kun joutuu taistelemaan kokoajan säätä vastaan. Tuuli yhdistettynä sateeseen, radan tulvimiseen ja Winthropin OB-naruihin on vaikea yhdistelmä. Pelasin kuitenkin pelikirjani mukaan seiftiä koko kisan ja se tuotti tulosta. Viimenen putti 10m alamäkeen ja birdie korttiin oli kaikkea sitä miten halusin kilpailuni lopettaa.