"Kaikki Suomen frisbeegolfradat yhdessä paikassa."

Oppia Oulusta

31.8.2011 22:07

Ouluun frisbeejuhliin lähdettiin luottavaisin ja iloisin mielin. Paikat olivat kunnossa, heitto mukavasti hallussa ja puttikin oli hiottu kuntoon viikon aikana.

Oulussa en ollut koskaan pelannut, joten tavoitteena oli vain pitää hauskaa, pelata niin hyvin kuin osaan ja mahdollisuuksien mukaan parantaa viime vuoden 32. sijoitusta. Mitään sen isompia tulostavoitteita en asettanut.

Hauskaa reissussa oli ja pelaaminen oli hienoa ja mukavaa. Tällä kertaa valitettavasti jouduin toteamaan radan ja olosuhteiden vieneen pelaajaa eikä toisinpäin. Oikeastaan ensimmäistä kertaa olin vaikeuksissa siitä syystä, että heitto- ja kiekkovalikoimastani puuttui selvästi jokin radan vaatima osa-alue.

Jo ensimmäinen harjoituskierros osoitti, että tällä radalla meikäläisen taidoilla ei kärkisijoista haaveilla edes huippupelillä. Tarjolla oli pitkää losootusväylää ja vastapainoksi tiukkaa metsäseikkailua.

Selkeitä pirkkuväyliä itselleni vaikutti olevan noin 5, ja päälle muutama muu mahdollinen. Loppuihin 5-6 väylään olisin vaatinut tuuli- tai tuuriapuja, että olisin voinut edes birdiestä haaveilla.

Kiekot hukkaan ja pelikirja romukoppaan

Torstaiaamuna tutustuin kierroksen verran rataan Teemu Nissisen, Miko Fyhrin ja Nils Iso-Markun kanssa. Hyvää mallia ja ideoita siis oli tarjolla, koska pojat sijoittuivat lopulta kaikki 11 parhaan joukkoon. Harmi vain että en ihan pystynyt toistamaan näiden veikkojen linjoja – heittävät kaikki kymmeniä metrejä pidemmälle kuin minä.

Iltapäivällä kiersin vielä ”kisasimulaatiokierroksen” yhdessä Rosenqvistin perheen kanssa samalla varsinaista pelisuunnitelmaa luoden. Tämän kierroksen +6 määritteli lähtötasoni ja ajattelinkin että parin pelaaminen yhdelläkin kierroksella tulee olemaan hyvä suoritus, semminkin kun sää tuskin säilyy yhtä täydellisenä.

Eikä se säilynytkään. Heti ensimmäisellä kierroksella koettiin sadetta ja pyörivää puuskittaista tuulta. Ja pelisuunnitelma meni saman tien roskakoriin. Eikä pelkästään tuulen vuoksi.

Kyynärpääupsilla mukille kasilla (Kuva:Tapani Pikkarainen)

Heitin jo torstai-illan harjoituskierroksella luotto-Bansheeni puuhun väylällä 12 ja luotto-PD:n lampeen väylällä 18. No ei muuta kuin varakiekot peliin. Ennen ensimmäistä kisakierrosta onnistuin kuitenkin heittämään myös vara-PD:n ja molemmat käytetyt Bossini lampeen.

Lauantain aamukierrokselle lähdettiinkin sitten käytännössä täysin pakasta vedetyin kiekoin ja yllätyksiä oli luvassa kun tiille astui, kun ei voinut oikein varmaksi tietää miten kiekot käyttäytyisivät. En suosittele…

Otinkin useimmilla väylillä melko varman päälle että välttäisin edes obt. Eipä sekään suunnitelma toiminut, vaan heitin ensimmäisellä kierroksella 8 outtia ja muillakin 2-4 per kierros. Mukaan mahtui toki surkeita heittoa, mutta myöskään tuurit eivät olleet kohdallaan, sillä omien laskujeni mukaan ainakin 6 kertaa olin outissa ilman omaa syytäni.

Kun virhepomppuihin ja käsittämättömiin rollerei-outteihin lisätään vielä 3 korin keskeltä pois pompannutta puttia, pääsen kerrankin kokemaan huonoa tuuria. Tähän asti olenkin saanut lähes aina nauttia ”tree-lovesta” (ja muut kiroilleet onneani).

Paljon puutteita pelissä

Heitin täysillä tai lähes täysillä kolmea väylää lukuunottamatta radan kaikki avaukset. Ja vielä muutamalla väylällä kakkosheittojakin. En ole koskaan aiemmin pelannut mitään rataa, missä oltaisiin lähellekään samoja lukuja. Enkä siis silti edes haaveillut pirkuista läheskään kaikilla väylillä.

Kun soppaan lisätään ajoittain pirteä merituuli, tulivat pari puutetta pelissäni esille erittäin selvästi.

  • 120 m rysty ei riitä
  • PD ei ole tarpeeksi vakaa vakain kiekko bägissä kovassa tuulessa
  • tomahawk ei toimi kaikilla ”upsiväylillä”, vaan peukkukin pitää opetella
  • uuden radan ”lukeminen” ei vielä onnistu, ainakaan jos kisassa pelataan eri olosuhteissa kuin rataan tutustuessa

Kun ynnäillään puutteet ja lisätään huono munkki, saadaan tulokseksi se mikä taulussa näkyy.

45 sijallani taisin olla ennakkoasetelmista pahiten jäänyt pelaaja koko kilpailussa. Ratingien valossa kisan ensimmäinen kierros oli urani toiseksi huonoin ja jopa selvästi huonompi kuin Europen Openin viimeinen kierrokseni, jonka pelasin lähes tajuttomana.

Silti peli ei tuntunut missään vaiheessa huonolta, draivasin kohtalaisen hyvin koko ajan, lähestymiset olivat ihan normaalitasolla ja putti oli läpi kisan huippuluokkaa – lähes parasta koskaan.

Tällä radalla vain on useita paikkoja joissa ”kohtalaisen hyvä” ei riitä. Esimerkiksi väylillä 6 ja 17 avaus voi olla alle 10 metrissä, mutta outissa ja siitä matkataan dropille, josta on vielä siitäkin helppo saada outtiin ja lukemat ovat sen mukaisia. Itselleni suuria vaikeuksia tuotti myös väylä 1, jossa olin 3 kertaa outissa – joka kerta mielestäni onnistuneella heitolla, mutta epäonnisten rollerien jälkeen.

Oikeastaan ensimmäistä kertaa kilpailussa kävi raa-asti ilmi se mitä olen itse monesti sanonut: olen huomattavasti huonompi frisbeenheittäjä kuin frisbeegolfinpelaaja.

Tähän mennessä olen lähes kilpailussa kuin kilpailussa pärjännyt melko hyvin omilla vahvuuksillani eli lähipelillä ja suht hyvällä lyhyellä draivilla, sekä erityisesti pelihermoilla ja fiksulla pelillä. Oulussakin se puoli toimi erinomaisesti, mutta ei riittänyt. Pelasin selvästi alle rating-tasoni, vaikka heitin mielestäni kohtalaisen hyvin.

Fiilikset olivat koko ajan silti hyvät, koska pelasin kuitenkin parhaani mukaan ja tapahtuma oli huikean hienosti järjestetty ja rullasi kuin unelma. Ja kun vielä reissukaveritkin vetivät hyvää settiä sekä radalla että sen ulkopuolella, oli reissu mahtava kokemus ja muistutti taas miksi tämä laji on niin hieno.

Nyt pari päivää lepoa ja viikonloppuna taas kisaamaan. Toivottavasti Vampula ja Rauma olisivat suosiollisia.

 


6 kommenttia:

taulu | 14:12 01.09.2011

Mikko: Tomo kiertää niin päin, että tippuu oikealta vasemmalle alas tullessan, ja peukku toisin päin. Esimerkiksi Oulussa väylät 11 ja 12 olivat helppoja heittää korille peukulla, mutta huomattavasti vaikeampia tomolta, koska molemmissa korin vasemmalla puolella oli tilaa, mutta oikealla ei.

Oulun radalla oli useita 130m+ par-kolmosia, joissa se 140-150m draivi oli ehdoton etu. Siihen laji muutenkin menee, että mitä isommat kisat, sitä pidemmät väylät.

Voisin veikata, että Suomen top20:ssa ei ole juuri ketään, jotka eivät heitä väylällä 140m, eikä varmaankaan ketään joka ei saa 130m unissaan.

Tuuri on tuuria, ja sitä joskus on ja joskus ei. En minäkään siitä jaksa pääsääntöisesti välittää, tässä kisassa vain oli jo koomista, kun erittäin usein spotteri kommentoi oman heittoni jälkeen, että "arvatkaa kuinka kävi?".

Kisassa muuten kerran kävi niin, että Christian Barman puttasi noin 22 metristä koriin, mutta silti pomppasi keskeltä pois. Omat pomppuni olivat alle 7 metristä, joten varmaankin tosiaan puttasin liian kovaa.

MikkoS | 13:53 01.09.2011

paria kyssäriä:

-miksi tomo ei toimi kaikilla upsiväylillä, miksi tarvitaan peukkua? (pelkään jo etukäteen että joudun itsekin opettelemaan tämän itselleni täysin väkinäisen heittotavan)

-paljonko pitäisi pistää rystyltä kuin tilauksesta että riittäisi? 140m? 150m? :)

tuosta tuurista olen osittain samaa mieltä, jos tarkoitat jotain täysin ennustamattomia skippejä tai tuulia. oksaan osuminen on taas pelkkää oksaan osumista, ja ketjuista ulos pongahtaneet ovat enimmäkseen sattumaa ja sikäli kaikille samoja. joskus se korikarma maksaa velkansakin, ja täysin hölmö putti imuroituu sisään. tietysti keljuttaa jos jää maksumieheksi kokonaan.

mutta siis, esim. yhdessä tali open videossa joku oli kommentoinut että "such bad luck for Simon" tai jotain kun Lizotte tykitti täysiä oksiin, metsään, ja puttasi alarautaan. mikä "bad luck", bad play minä sanon.

tästäkin aiheesta väännettiin aikapaljon tuolla discgolfreview foorumilla Arroyo Vortex korinmallin keskusteluissa, eli onko keskelle osunut ja ulos pompannut putti puttaajan vai korin vika (voisiko esim. putata kevyemmin tjsp.)?

taulu | 11:21 01.09.2011

Jouni: Onhan se pääsääntöisesti kuten sanot, mutta lajin luonteeseen ehdottomasti kuuluu myös tuuri. Tiiltä heittäessä ei voi tietää millainen tuuli tai millainen nurtsi tai kivi tai käpy on vaikkapa 100m päässä.

Pitkässä juoksussa tuuri tasoittuu, ja tietenkin siihen voi myös yrittää vaikuttaa heitto- ja kiekkovalinnoilla. Vitsillä olenkin kutsunut tätä "tuurinhallinnaksi".

Muistele vaan, niin olet itsekin varmaan ollut tilanteessa, jossa tiiltä heittäessä pistät "seiftiä" sormet ristissä suurin piirtein silmät kiinni, ja vaikka heitto näyttää onnistuvan täydellisesti, jostain puuttuu rouva fortuna peliin ja lopputulos onkin epätoivottu.

jone | 11:03 01.09.2011

Kisaraportteja on aina mukava lukea. Vampula on taatusti suosiollinen Sinulle, tosin
tuosta huonosta tuurista olen hieman erimieltä :) Itse olen ainakin saanut itselleni
uskoteltua, että hyvä heitto ei tarvitse tuuria.

taulu | 08:57 01.09.2011

Misi: kisoja tulee kyllä, seuraavat jo ylihuomenna... Eiköhän Ouluunkin viimeistään ensi kaudella päräytetä.

Misi | 22:36 31.08.2011

Pistooli tarina. Tulee kyllä reissu mieleen kun tätä lukee, onneks tää oli vähä virallisempi teksti. :)

Koska uudestaan.. voin lähtee vaikka heti.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *