"Kaikki Suomen frisbeegolfradat yhdessä paikassa."

Wysocki Aussie Openin voittoon jännitysnäytelmän päätteeksi

29.1.2017 13:23

Disc Golf World Tourin ensimmäinen osakilpailu päättyi todella jännittävissä merkeissä, kun Aussie Openin finaalikierroksella nähtiin jälleen kovan luokan tuloksia. Viilentynyt keli siivitti pelaajat jälleen huimiin suorituksiin paikoittaisista sadekuuroista huolimatta.

Wysocki kirii tasaisesti

Kärkikaksikon peli oli jälleen komeaa seurattavaa ja he olivatkin perjantain ennätyskierrosten tahdissa lähes koko päivän. Eagle McMahonin sunnuntai lähti käyntiin kolmen heiton etumatkalla, jota Ricky Wysocki pystyi kaventamaan väylällä 5. Wysocki iski upottamalla pitkän putin McMahonin avausheiton jäädessä kauas korista puuosuman seurauksena. Ero pysyi samana aina radan vaikeimmalle 12. väylälle saakka kaksikon ottaessa birdietä toisensa jälkeen. 255-metriä pitkällä par-4 väylällä McMahon joutui vaikeuksiin ja hänen oli tyydyttävä par-tulokseen. Wysocki hyödynsi tilaisuuden ottaen birdien ja kammeten itsensä vain heiton päähän. Kaksikko eteni rinta rinnan kolmelle viimeiselle väylälle saakka.

McMahonin 5. väylän avaus ei aivan osu linjaan ja puukimmokkeen jäljiltä on vielä paljon putattavaa. Lisää videoita katsottavissa täällä.

McMahon käytti hyväkseen Wysockille osuneen harvinaisen puttivirheen 375-metrisellä 16. väylällä venyttäen eron jälleen kahteen heittoon. Väylällä 17 Wysocki oli tulla tasoihin, kun McMahonin avaus lipesi pelialueen ulkopuolelle. Wysockin heitto puolestaan onnistui erinomaisesti, oli lähes selvää, että Wysocki merkkauttaa itselleen birdien. McMahon onnistui kuitenkin pelastamaan par-tuloksen pitkällä putilla ja siirtyi kilpailun viimeiselle väylälle yhden heiton johtoasemassa.

Wysocki oli 18. väylällä heittovuorossa ensimmäisenä. Texasilainen suoritti avausheittonsa maailmanmestarin varmuudella aivan 95-metrisen väylän korin juureen ja siirsi paineet McMahonille. Hänen olisi onnistuttava omassa heitossaan erinomaisesti voittaakseen kilpailun. McMahon ei osunut tiukkalle korin alueelle enää neljättä kertaa tällä viikolla ja hänen olisi toistettava edeltävän väylän upea suoritus pitääkseen itsensä ykkössijassa kiinni. McMahon ei onnistunut enää toista kertaa perättäin ja Wysocki pystyi huokaisemaan helpotuksesta tuoreena Aussie Openin mestarina.

Wysockin viimeinen avausheitto 4. kierroksella on kohteessaan ja mies pääsee tulettamaan mestaruutta nostobirdiellä. Lisää videoita katsottavissa täällä.

Wysockin -16 finaalikierros oli lähes perjantain ennätyskierroksen (-17) veroinen. Hän ei erehtynyt bogivapaalla 4. kierroksella kertaakaan pelialueen ulkopuolelle. Viimeistely oli kylmähermoisen viileää lukuun ottamatta yhtä puttivirhettä ja pitkätkin heitot olivat kohdallaan. McMahonin kierros -12 oli kova tulos, joka ei tällä kertaa riittänyt voittoon. 2. sija major-kilpailussa on kuitenkin upea suoritus alle 20-vuotiaalta nuorukaiselta.

Kärjen takana tasaista, suomalaisille USDGC-paikkoja

Paul McBeth innostui tänään pelaamaan kisan parhaan kierroksensa. -14 tulos on koko viikon neljänneksi paras kierros. Radan alkuosasta ottamatta jääneet birdiet McBeth paikkasi ottamalla jo toisen eaglen väylältä 16. McBeth päätti kilpailun 3. sijalla tulokseen -38. Myös 4. sijoittunut Japanin Manabu Kajiyama paransi kolmesta aiemmata kierroksesta merkkauttaen -12 tuloksen tänään.

Paul McBeth paransi otteitaan kilpailun edetessä sijoittuen lopulta kolmanneksi. Kuva: Eino Ansio / DGWT.

Asetelmat pysyivät kympin kärjessä lähes samana. Pasi Koivun kanssa 5. sijasta kamppaillut Philo Brathwaite pystyi toistamaan eilisen huipputuloksen -11. Brathwaiten yhteistulos oli lopulta -31. Koivu jatkoi alkuviikon tapaan pelaamalla jo kolmannen kierroksen tulokseen -6. Yhteistuloksella -26 Koivu piti hienosti 6. sijan ja nappasi itselleen paikan Yhdysvaltojen mestaruuskisoihin, jotka tunnetaan tuttavallisemmin nimellä USDGC. Aussie Open oli tämän vuoden ensimmäinen karsintakilpailu 2017 Disc Golf World Tourin päätöskilpailuun ja vuoden viimeiseen majoriin. Tänään Koivun kanssa samassa ryhmässä pelannut Luukas Rokkanen ansaitsi USDGC-paikan jaetulla 8. sijallaan. Rokkasen 4. kierroksen tulos oli -6 ja yhteistulos -14.

Pasi Koivu oli Aussie Openin paras suomalainen 6. sijalla. Kuva: Eino Ansio / DGWT.

Piercelle ylivoimainen voitto

Kolmella ensimmäisellä kierroksella upeasti pelannut Paige Pierce ei yltänyt finaalikierroksella saman veroiseen suoritukseen. Tämän päivän tulos +4 oli silti paras naisten luokassa. Pierce ei jättänyt epäiltävää voittaen kilpailun jopa 20 heiton turvin. 2. sijalle tuli kuuden heiton turvin Jennifer Allen, joka nousi 3. sijoittuneen Madison Walkerin ohitse lauantaina ja varmisti tänään asemaansa entisestään.

Voitollaan Paige Pierce ansaitsi myös USDGC-paikan. Kuva: SUzanne Rope / DGWT.

Pierce pelasi itsensä frisbeegolfin historian kirjoihin tällä viikolla. Eikä pelkästään PDGA major-voitollaan, vaan samalla suoran paikan Yhdysvaltojen mestaruuskisoihin. Vastaavassa on onnistunut vain muutama nainen kilpailun 17-vuotisen historian aikana.

Miehet-40 luokassa kova kisa palkintokorokkeesta

Yhdysvaltain Das Loomis pelasi varman oloisen voiton Perthissä. Mies vakiinnutti 1. sijan heti ensimmäisenä päivänä, eikä luopunut paikastaan loppukilpailun aikana. Korkeimman sijan takana sen sijaan tapahtui sunnuntaina. 3. kierroksella kaksi sijaan menettänyt Martin Doerken oli tänään erinomaisessa vauhdissa. Saksalainen oli 13 väylän jälkeen peräti -6 tuloksessa ja jälleen 2. sijalla. Viimeisten viiden väylän aikana tahti kuitenkin hiipui. Kierroksen ensimmäinen bogi tuli 14. väylältä ja kaksi lisää väyliltä 16 ja 18. Lauantaina 2. sijalle kotiradallaan noussut Christopher Finn piti pintansa finaalissa jääden lopulta kaksi heittoa 1. sijasta. Tänään kolmannelta paikalta startannut Jay Yeti Reading putosi jo yhden sijan verran, mutta pystyi vielä viimeisellä väylällä kampeamaan itsensä yhden heiton takaa-ajoasemasta Doerkenin ohitse ja 3. sijalle. Miehet-40 luokassakin siis nähtiin todellinen jännitysnäytelmä aivan viimeisellä väylällä!

MPM-luokan voittaja Das Loomis (vas.), 4. sijoittunut Martin Doerken (kesk.) ja Jay Reading (oik.). Kuva: Suzanne Rope / DGWT.

Tiukka vääntö amatöörien voitosta

Amatööriluokan kärkikahinoissa alusta alkaen mukana ollut Tomi Kulmala lähti ratkaisevalle kierrokselle johtoasemasta yhden heiton erolla ennen paikallista Scott Hawkeria. Hawker pystyi kuitenkin kampeamaan voiton itselleen finaalikierroksella, jolla miehet vaihtoivat paikka yhteensä kolme kertaa. Kolmanneksi amatööreissä nousi yhdysvaltailainen Barrett Jeffrey, joka petrasi tulostaan tasaisesti koko viikon. 1. kierroksen jälkeen Kulmalan kanssa johdon jakanut Mikko Solismaa päätti kilpailun jaetulla 4. sijalla.