Koivujen katveesta NBDG Pro Tour -osakilpailun voittoon

13.7.2014 23:45

Natural Born Disc Golfer Pro Tourin kolmannen osakilpailun näyttämönä toimi äärimmäisen hienoon kuntoon viritetty Lausteen frisbeegolfrata. Kisaratana toimi viime vuoden The Preliminaryn rataa hyvin pitkälti mukaillut rata, yksi hienoimmista kisaradoista, mitä maa päällään kantaa. Kilpailu sai tourin voittoa tavoittelevien suomalaistähtien lisäksi myös ammattilaisväriä, kun Will Schusterick kävi valmistautumassa tulevan viikon European Mastersiin. Voitto kisasta jäi kuitenkin ilman epäselvyyksiä Suomeen, erittäin jännittävien vaiheiden jälkeen.

Lauantain kaksi kierrosta huippuolosuhteissa

Pro Tourilta jo viime kesältä tuttu kisaformaatti oli voimassa Turussakin. Kaksi kierrosta lauantaina pelattiin yhteislähdöillä ja sunnuntain finaali golflähdöillä.

Ensimmäinen kierros sujui avoimen osalta paikalliskomennossa, kun koko kärkikolmikko voitiin laskea paikallisiksi pelaajiksi. Seppo Paju vastasi parhaasta tuloksesta, joka haastavalla par 61 -radalla oli 58 heittoa (-3). Heiton päähän kyttäysasemiin asettuivat Kalle Savonen ja vielä helposti juniori-ikäinen hienoa kesää pelaava Jasper Heino.

Juniori-ikäisen Jasper Heinon lupaavat otteet ilahduttivat lauantaina

Myös masters-sarjan kärkeen kiilasi paikallinen pelaaja – tuloksella 61 Jouni Kukkonen. Sarjan kestomenestyjät Jouni Leskinen ja Ville Piippo seurasivat perässä. Grandmastereiden kärkipaikan nappasi Ville Kotamäki. 60-vuotiaissa mentiin Markku Tohnin komennossa, naisissa taas Mari Haukan käskemänä ja naissenioreissa Riina Kotamäen johdolla.

Avoin sarja pääsi pelaamaan toisen kierroksen lopun jo erittäin tyynessä säässä, mikä nosti tulostasoa. Komeimman nousun teki Miko Fyhr, jonka 54 (-7) nosti hänet aina kärkipooliin heiton päähän kärjestä. Kalle Savonen ja Seppo Paju pelasivat sopivasti ristiin ja olivat toisen kierroksen jälkeen jaetussa johdossa yhteistuloksella 5 alle par-tuloksen. Hienoa peliä jatkanut Jasper Heino pysyi kärkiryhmässä.

Kärkipoolin taakse omaa nousuaan teki Pasi Koivu, joka paransi viisi heittoa ja nousi kahden heiton päähän johtoasemasta. Myös Talin keisari Matias Söderström ja paikallinen tiitykkiJyri Salminen nousivat iskuasemiin, etenkin kun otti huomioon ennusteet haastavista sääoloista sunnuntain finaalissa. Asetelmat sunnuntaille olivat erittäin mielenkiintoiset.

Mastereissa kärkeen nousi melko odotetusti sarjassa voittopainotteisesti pelannut Ville Piippo. Naisissa kärkeen nousi Hannele Määttä ja grandmastereissa Heikki Savolainen. Muissa sarjoissa kärkinimi säilyi muuttumattomana.

Erittäin tasainen avoin sarja päättyi trilleriin

Muissa sarjoissa johdossa finaaliin lähteneet pelaajat pitivät pintansa. Voittajiksi kruunattiin siis Ville Piippo (Masters), Heikki Savolainen (Grandmasters), Markku Tohni (Senior Grandmasters), Hannele Määttä (Naiset) ja Riina Kotamäki (Naisseniorit). Avoimen sarjan voittotaistelu oli vertaansa vailla.

Kun kakkoskortti tuli maaliin, alkoi tippua sellaisia tuloksia, millä taisteltaisiin kirkkaimmista sijoista. Ajoittain erittäin kovassa tuulessa Jyri Salmisen, Pasi Koivun ja Jukka Leinosen tulokset olivat huippuluokkaa. Salmisen päivän kovin, 4 alle ihannetuloksen, riitti nousemaan lopulta heiton päähän voiton ratkaisseesta katkaisupelistä. Leinosen -3 jäi kaksi heittoa ”sudarista”. Pasi Koivu nousi tuloksellaan 58 lopulta yhteistulokseen -5 ja jäi jännittämään kärkikortin tuloksia.

Kalle Savoselle olisi mitä todennäköisimmin riittänyt birdie viimeiseltä väylältä varmaan voittoon. Avaus laskeutui hieman alle 100-metrisellä väylällä aivan korin lähelle, mutta otti epäonniset rollit OB:lle. Savonen pelasi väylästä bogin ja päätyi samaan tulokseen Koivun kanssa.

Kalle Savonen puttaa päätösväylällä boginsa sisään ja jatkaa sudariin.

Seppo Pajulla oli vielä pitkällä birdieputilla mahdollisuus nousta tasoihin Koivun ja Savosen kanssa. Hyvä yritys jäi alarautaan ja OB:lle pyörimisen myötä Pajun mahdollisuudet menivät. Miko Fyhr varmisti seiftipelillään par-tuloksen päätösväylältä ja oli kolmantena pelaajana tasatuloksessa kärjessä. Ratkaisu siirtyi siis kihelmöivään kolmen pelaajan väliseen katkaisupeliin.

Ratkaisua haettiin ensin väylältä 2. Miko Fyhrin avaus oli kyllä kymmenen metrin ringissä, mutta kenties selkää kutitellut mänty häiritsi puttia ja Fyhr puttasi ohi. Koivu ja Savonen puttasivat varmat birdiet ja näin yksi oli voittotaistelusta poissa.

Miko Fyhrin putti painuu ohi ensimmäisellä sudariväylällä ja voitto luisuu käsistä

Kolmannella väylällä Koivu ja Savonen avasivat molemmat hieman huonosti hankalaan jatkopaikkaan. Molemmilta kuitenkin erittäin onnistunut jatkoheitto lähelle koria ja varmat putit jälleen sisään. Ratkaisu siirtyi nelosväylälle.

Molemmat pelaaajat avasivat puttipaikalle ylämäkeen noin 125-metrisellä väylällä. Koivun vuoro oli putata ensin koivupuiden lomasta noin kymmenestä metristä. Hyvänä puttaajana tunnettu Koivu ei ennenkään tiukassa paikassa ole vapissut ja putti putosi keskelle ketjuja. Kalle Savosen noin 8-metrinen putti tarttui hieman käteen ja kaartoi oikealta puolelta korin ohi. Pasi Koivu oli jälleen tehnyt nousun kirkkaimpaan kärkeen. Fyhr ja Savonen jakoivat toisen sijan.

NBDG Pro Tour saa päätöksensä Kankaanpäässä – ensi viikolla European Masters!

Pro Tourin ratkaisut nähdään Kankaanpään päätösosakilpailussa. Vahvasti voitossa kiinni on Seppo Paju, jolle riittää voitto tai kakkossija. Pasi Koivu kuitenkin on valmiina nappaamaan jälleen tourin voiton, mikäli Paju ei Kankaanpäässä onnistu haluamallaan tavalla.

Ensi viikolla frisbeegolfaavan maailman katseet keskittyvät Tukholmaan. European Masters Major-turnaus, ensimmäinen laatuaan, pelataan Tukholman Järvan kauniilla radalla. Kilpailuun kokoontuu käytännössä koko frisbeegolfin kirkkain kärki Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta. Odotettavissa on huikeaa, maailman parasta frisbeegolfia. FGR raportoi paikan päältä.

NBDG Pro Tourin Lausteen osakilpailun tulokset PDGA:ssa ja Kisakoneessa.

Artikkelikuvassa Pasi Koivun voittoputti.