Kaksi Euroopan mestaruutta ja kymmenen mitalia Suomeen!

18.8.2018 19:57

Frisbeegolfin Euroopan mestaruudet 2018 on saatu ratkottua. Lopputuloksena Suomeen matkaa jopa yksi mitali enemmän, kuin kahden vuoden takaisista kotikisoista. Mestaruuksia tarttui mukaan tällä kertaa kaksi. Jokaisesta luokasta vähintään yhden mitalin napanneen maajoukkueen suoritus oli siis jälleen mahtava!

Mestaruudet naispelaajille

Naisten luokan euroopanmestaruustaistelu oli kahden tutun naisen välinen mittelö. Heinäkuussa SM-kisoissa ykkössijan Eveliina Salosen edestä napannut Henna Blomroos toisti temppunsa ja saa nyt kahden Suomen mestaruutensa seuraksi Euroopan mestaruuden.

Neljän heiton etumatkalta finaaliin lähtenyt Blomroos päästi Salosen tiukimmillaan kahden heiton päähän, mutta pysyi johtoasemassa alusta loppuun. Blomroos kruunasi mestaruutensa tyylikkääseen birdieen kilpailun viimeisellä väylällä. Blomroosin päätöskierros kirjattiin 61 (-1), Salosen 60 (-2).

Eveliina Saloselle kauden toinen hopeamitali. Kuva: Eino Ansio/Innova Europe. Arkistokuva

Viron Kristin Tattar (60, -2) pystyi vastaamaan finaalissa ainoana naisena suomalaiskaksikon tulostahtiin, mistä virolainen sai palkinnoksi kaappiinsa EM-pronssimitalin.

Muukin Suomen naisjoukkue selvitti tiensä finaaliin. Loput suomalaisnaiset löytyvät seuraavilta sijoilta: Vanessa van Dyken 8., Sini Lindholm 9., Anna-Sofia Haipus 10. ja Hannele Määttä 12.

Toinen suomalaismestaruus tuli luokasta tytöt 18 vuotta ja alle. Maria Asikainen oli jokaisena kilpailupäivänä luokkansa paras ja voitti mestaruutensa selvällä 23 heiton erolla.

Lizottelta ei herunut siimaa

Saksan Simon Lizotte lähti reilussa johdossa finaalikierrokselle. Lähimmillä haastajalla Väinö Mäkelällä oli kuuden heiton takaa-ajoasema, Seppo Pajulla seitsemän.

Lizotte ei kuitenkaan eroa neljää heittoa pienemmäksi missään vaiheessa päästänyt ja lasketteli mestariksi varmalla kierroksella 54 (-6). Lähimmäksi pääsi lopulta 52 (-8) pelannut Seppo Paju. Väinö Mäkelän 56 (-4) piti hänetkin turvallisesti mitalisijoilla.

Seppo Pajun vahva esitys toi EM-hopeaa. Kuva: Eino Ansio/Innova Europe. Arkistokuva

Mitalisijat pitivät sisällään siis ainoastaan aiemmin Euroopan mestaruuden voittaneita pelaajia. Lizotte vei tittelin 2012, Paju Lizotten edestä 2014 ja Mäkelä juhli toissavuonna junioreiden Euroopan mestaruutta.

2016 avoimen luokan mestari Leo Piironen jätettiin tällä kertaa juuri mitalisijojen ulkopuolelle jaetulle neljännelle sijalle yhdessä Pasi Koivun sekä Viron Silver Lättin ja Tanskan Karl Johan Nybon kanssa.

Suomalaisista kymmenen parhaan joukkoon mahtuivat vielä Jalle Stoor sijalle 8. ja Teemu Nissinen sijalle 9.

Niukkoja tappioita

Janne Hirsimäki lähti jahtaamaan 40-vuotiaissa Ranskan Sylvain Gougea neljän heiton takamatkalta. Hirsimäki löysikin jälleen paremman pelivireen ja tuloksellaan 54 (-6) otti ransakalaisen kiinni.

Hirsimäki kävi jo johdossakin väylän 16 jälkeen, mutta Gouge tasoitti tilanteen heti seuraavalla väylällä. Viimeisen väylän birdieiden jälkeen edessä oli sudden death mestaruudesta.

Lisäväyliä tarvittiin kaksi. Toisella lisäväylällä Janne Hirsimäen par-putti noin 10 metristä ylämäkeen nousi ikävästi ylärautaan. Sylvain Gougella par-putti oli vain muutaman metrin mittainen ja mestaruus matkasi näin niukasti Ranskaan. Pronssimitali lähti länsinaapuriin Anders Swärdin mukana.

Janne Hirsimäki jäi jälleen niukasti hopealle. Kuva: Eino Ansio/Innova Europe. Arkistokuva

Niukan yhden heiton tappion kärsi myös 60-vuotiaiden luokassa Markku Tohni. Kilpailua kolmen kierroksen ajan johtaneelle Tohnille osui tänään heikompi kierros ja Ruotsin Olle Samuelsson käytti sauman hyväkseen.

Samuelsson nousi viimeisellä väylällä yhden heiton turvin Tohnin ohi. Kaksi vuotta sitten Tohnin kohtalona oli kuitenkin karsiutuminen finaalista, joten hienolla tavalla kaksinkertainen Euroopan mestari palasi mitalikantaan. Pronssin nappasi Sveitsin Paul Francz.

Junioreissa Oskari Vikströmin oli tyytyminen hopeaan. Vikström pelasi kyllä mainion 55 (-5), mutta Tsekin Bohdan Bílek ei tästä huolimatta alkanut tutisemaan.

Loistavan kisan pelannut Bílek viimeisteli turnauksensa kliinisesti pelaamalla parhaan kierroksensa 53 (-7) ja vei näin ollen ansaitun mestaruuden. Vikström otti, mitä otettavissa oli. Eroa jäi lopulta kolme heittoa.

Kolmossijalta finaaliin lähteneelle Samuel Stenmanille sattui finaaliin työtapaturma ja pronssi lipsahti ohi sormien. Pronssille nousi kakkosryhmästä Viron Robin Lepik.

Ikäluokista lisäksi kaksi pronssia

Suomalaiset mitalijuhlat viimeisteltiin vielä kahdella pronssilla. 50-vuotiaissa Kari Vesala onnistui nousemaan kolmen heiton perästä pronssisijalle. Kolmossijalta finaalin aloittanut Belgian Jean-Louis Tanghe ei löytänyt parasta peliään ja Vesala käytti tilaisuuden hienosti hyväkseen.

Kari Vesalalta tyylikäs nousu pronssille. Kuva: Kari Vesala.

50-vuotiaiden kirkkaammat mitalit menivät selkeällä erolla Ruotsiin ja Espanjaan. Hans Tegebäck hallinnoi ykköstilaa koko turnauksen siinä missä Carlos Rio teki samoin kakkossijalla.

Naiset-40 -luokassa Anna Elo lähti finaaliin kolmannelta sijalta ja sen hän finaalissa myös piti. Elon edessä tapahtui vielä vallanvaihdos finaalissa. Kahden heiton johdosta finaaliin lähtenyt Tanskan Lydie Hellgren hävisi Sveitsin Natalie Holloköille viisi heittoa, joten mestaruus matkasi Sveitsiin.