Piirosen johdolla neljään mestaruuteen!

28.8.2016 02:54

Frisbeegolfin Euroopanmestaruuskilpailut Oulun Meri-Toppilassa päättyivät toissavuoden kisojen tavoin suomalaiseen mestaruus- ja mitalisateeseen. Suomalaispelaaja nousi keskimmäiselle korokkeelle neljässä eri luokassa. Finaalipäivänä puhaltanut myräkkä teki loppuratkaisuista erittäin jännittäviä useammassakin luokassa.

Piironen ei luovuta

Kierroksen alkupuoli oli avoimen luokan kärkipäällekin hankala. Tuuli puhalteli voimakkaasti, mikä vaati jokaisessa heitossa huolellisuutta ja tarkkuutta, eikä sekään aina kovissa puuskissa taannut onnistunutta heittoa.

Kaikkien pelaajien kohdatessa hankaluuksia radan alkupuolella tilanne eli, ja voittotaistelussa oli mukana iso kasa pelaajia. Ainoastaan Saksan Marvin Tetzel näytti alussa putoavan voittotaistelusta, suomalaisten pysyessä lähellä toisiaan kärkipäässä.

Radan keskivaiheilla Juho Parviainen löysi lisävaihteen ja kahdeksalta väylältä kirjattiin Parviaisen tuloskorttiin jopa kuusi birdietä. Hetken aikaa näytti, että toisen ja kolmannen kierroksen jälkeen kisaa johtanut Parviainen marssii entisellä kotiradallaan mestariksi.
TV-kameroiden löytäessä avoimen luokan kärkiryhmän, Leo Piironen oli kuitenkin kiristänyt jo viidessä heitossa käyneen eron kolmeen heittoon ennen kolmea viimeistä väylää. Viimeisillä väylillä kaikki oli vielä mahdollista ja Piironen jatkoi taistelua.

16. väylällä molemmat rollasivat 119-metrisellä par 3-väylällä puttipaikoille. Piironen parkkeerasi avauksensa kuuteen metriin, Parviaisen jäädessä 10 metrin ulkopuolelle. Ero kaventui puttien jälkeen kahteen, kun Piironen nappasi birdien Parviaisen tyytyessä par-tulokseen.

Toiseksi viimeisellä väylällä kärkikaksikko valitsi hyvin erityyliset heitot, mutta päätyivät molemmat onnistuneesti griinille. Parviaisen putti kummun päällä olevaan koriin kuitenkin lipsahti aavistuksen vasemmalle ja Piironen kiristi onnistuneella putillaan tilanteen heiton peliksi viimeiselle väylälle.

Leo Piirosen työskentely ratkaisuhetkillä griineillä oli varmaa. Kuva: Eino Ansio / Spin18

Piironen pääsi avaamaan ensimmäisenä viimeisen väylän ja tiputti heittonsa jälleen selkeästi 10 metrin ringin sisäpuolelle. Parviaisen avaus lähti liian leveälle linjalle ja mahdollisuus birdieen kuivui. Parviainen pelasi korin alle, mutta Piironen upotti jäätävällä varmuudella viimeisen väylän birdieputtinsa ja vei ratkaisun lisäväylille.

Pronssikamppailun käänsi hienosti edukseen suomalaisten upean kolmoisvoiton täydentänyt Teemu Nissinen. Nissinen piti yhden heiton turvin takanaan mitalikamppailuun avauskierroksen hankaluuksien jälkeen hiipineen Tanskan Karl Johan Nybon. Yhtenä suosikkina kisaan lähtenyt tanskalaistähti jäi siis nuolemaan näppejään 4. sijalle.

Mestaruudesta pelatun uusinnan ensimmäinen väylä toi jo ratkaisun. Tiukasti rajattu alamäkiväylä 17 toimi ratkaisevana väylänä. Parviainen avasi kyllä myöskin hieman pitemmälle putille, mikä oli Piirosen avausta muutaman metrin kauempana.

Juho Parviaisen viimeisten väylien putit saivat miehen irvistelemään. Kuva: Eino Ansio / Spin18

Parviaisen putteri ei koria löytänyt ja Piironen pääsi puttaamaan voitosta, onnistuneesti. Suomen mestaruuden aiemmin kesällä napannut Piironen on nyt myös Euroopan mestari. Samaan temppuun ylsi Oulussa myös 17-vuotias huippulupaus Valkeakoskelta.

Salosen hermo kesti

Naisten kilpailu näytti pitkään 17-vuotiaan valkeakoskelaisen Eveliina Salosen näytökseltä, mutta kova myräkkä teki naisillekin temppujaan ja kaikki kohtasivat alkupäässä vaikeuksia. Tilanne kiristyi vaivihkaa, kun oikukkaassa tuulessa ylimääräisiä heittoja kirjattiin myös Salosen tuloskorttiin helposti.

Kierroksen keskivaiheilla hyvän vireen löytänyt puolustava Euroopan mestari Jenni Eskelinen näytti hetkellisesti jopa kirivän tuplamestaruuteen asti. Väylän 15 hienosti pelattu birdie nosti oululaisen jo tasoihin Salosen kanssa, minkä jälkeen nuoren Salosen kantti oli varmasti koetuksella.

Ensimmäistä kertaa koko turnauksen aikana kiinniotettu Salonen kuitenkin piti pään kylmänä ja vältti virheet kolmella päätösväylällä. Samaan aikaan Eskelinen teki ratkaisevia virheitä viimeisillä väylillä. Erityisesti Salosen kämmenheitot olivat varmoja ja tarkkoja, Eskelisen rystyjen ollessa taas hieman epäonnistuneita.

Vasta 17-vuotias Eveliina Salonen sai nostaa käden pystyyn Euroopan mestaruuden merkiksi. Kuva: Eino Ansio / Spin18

Lopulta Salonen pääsi juhlimaan mestaruutta kolmen heiton erolla, mutta päätöspäivän pyörteistä parhaiten suoriutui Slovakian Katka Bodova. Bodovan kilpasiskojaan selvästi parempi kierros nosti hänet hienosti hopealle. Eskelisen puolustama mestaruus himmeni täten pronssiksi, mutta mitaliputki EM-kisoissa sai siis jatkoa.

Mäkelä ja Vesala myös uusinnasta mestareiksi

Avoimen luokan lisäksi uusinnasta haettiin mestaria myös junioreissa sekä 50-vuotiaissa. Kotiyleisön iloksi molemmista mestaruuksista taistelivat suomalaispelaajat.

Junioreissa Väinö Mäkelällä mestaruus oli jo hyvin hyppysissä, mutta kierroksen loppupuoli sujui heikosti. Toiseksi viimeisellä väylällä Mäkelän ote voitosta meinasi jo livetä, kun Riku Vink käväisi johtoasemassa. Viimeisellä väylällä Vink kuitenkin teki bogeyn ja päästi Mäkelän tasoihin

EM-pronssin junioreista napannut Jasper Heino jäi harmittavan lähelle mestaruusuusinnasta. Kyse oli lopulta muutamasta sentistä, kun Heinon birdieputti viimeisellä väylällä oli vain hitusen liaan korkea osuma ketjuihin. Kiekko putosi korin viereen ja uusinta jäi Mäkelän ja Vinkin väliseksi.

Kaikki mitalit matkasivat siis avoimen luokan tavoin myös junioreista Suomeen. Mestaruutta juhli lopulta Väinö Mäkelä ennen Riku Vinkiä. Mäkelä pokkasi lopulta kolmannella uusintaväylällä kultamitalin kaulaansa.

Väinö Mäkelälle näytti Euroopan mestaruus maistuvan. Kuva: Eino Ansio / Spin18

Neljännen mestaruuden Suomeen nappasi 50-vuotiaista 7. EM-kisoissaan vihdoin täysosuman saanut Kari Vesala. Vesala kruunattiin mestariksi Ruotsin Peter Bygdeä vastaan pelatun uusinnan jälkeen.

Suurin osa mitaleista Suomeen

Oulussa jaettiin kaikkiaan 21 EM-mitalia. 21 mitalista 9 jäi Suomeen. Neljän voitetun luokan lisäksi kolmessa luokassa suomalaiset jäivät mitaleilta. Paras suomalainen löytyi 4. sijalta yli 40-vuotiaissa miehissä (Ville Piippo), yli 40-vuotiaissa naisissa (Nina Kiminki) sekä yli 60-vuotiaiden miesten luokassa (Björn Lindholm).

Sunnuntaina pelataan vielä EM-parigolf. Maiden välisen Nations Cupin Suomi voitti toissavuoden tapaan.