"Kaikki Suomen frisbeegolfradat yhdessä paikassa."

Taustaa projektista.

19.8.2010 17:04

Ivalon paluumuuttajana kahdeksan vuoden jälkeen pohdiskelin viime kevään aikana hiljaa itsekseni, että frisbeeharrastus taisi jäädä etelän (Porin) perukoille. Toukokuussa törmäsin sattumalta paikallisessa ruokakaupassa Hautamäen Anssiin, vanhaan kaveriin, joka myös on pohjoisen paluumuuttaja, Turusta. Kuulumiset vaihdettuamme kävi ilmi, että hän oli juuri tulossa Ivalon uimarannalta heittelemästä kiekkoa. Kysyin, että tarkoittaako hän normaalia rantafrisbeetä vai jotain muuta. Jokin muu olikin sitten kasa Innovan kiekkoja ja päätimme yhdessä tuumin lähteä rannalle heittelemään olemattomiin koreihin.

Tämän jälkeen syntyi ajatus, että kyllä Ivalon alueelle on myös saatava jonkinnäköinen rata. Ensin ajatus oli, että raivaamme hiekkarannan pusikoihin jonkinnäköisen 2-5 väyläisen systeemin, mutta muutaman päivän päästä tuttavalta tuli idea, että moottorikelkkaradalla on ainakin tilaa. Kävin kesäkuun alkupuolella pikaisesti tutkimassa aluetta, ja vaikutti vähän liiankin lupaavalta. Ajatus oli 9-väyläisestä, mutta kesäkuun puolivälin tietämillä kun kävelimme kuntaan uuden liikuntasihteerin juttusille, aloitimme suorilta puheet 18-väyläisestä. Kunnalta ilmoitettiin, että kesken budjettikauden ei voida antaa rahaa: menee ensi vuoden puolelle. Liikuntasihteeri kuitenkin hoksasi, että elokuun alussa on kunnanhallituksen kokous (kunta oli heinäkuun lomalla) ja kunnanjohtaja oli asialle lämpenevää sorttia, joten saumoja rahoitukseen tämän vuoden puolella saattaisi olla.

Innovan Jannelta sain tiedon, että Jussi Meresmaa on tulossa heinäkuun aikana suunnittelemaan Inarin Saamelaisalueen Koulutuskeskuksen rataa. Inariin tulevasta radasta en ollut kuullut mitään, mutta soittelin Jussille ja sovimme tapaavamme Inarin tulevan radan alueella. Suunnitellessaan 6-väyläistä Inariin kyselimme, että olisikohan mahdollista, että Jussi kävisi takaisintulomatkalla vilkaisemassa meidän rataprojektia, jota tässä vaiheessa oli suunniteltu ahkerasti jo kuukauden päivät. Väylistä oli olemassa jo karttakuvat ja lähes valmiit hahmotelmat, ja kun Jussi tuli kuin tulikin kiertämään radan läpi, hän antoi kallisarvoisia vinkkejä muutamille väylille. Tämän vierailun jälkeen saimme radan suunnitelun osalta niin valmiiksi kuin sen voi saada. Iso kiitos Meresmaan Jussille, että jaksoi käydä katsomassa rataa, kertoi suunnittelusta yleensä  ja oli muutenkin enemmän kuin avulias. Jussin vierailua lukuunottamatta olemme tähän mennessä tehneet käytännössä kaiken rata-aluella oleva työn Anssin kanssa kahdestaan. Siinä on ”sopivasti” projektia 18-väyläiselle pro-radalle… No, jos on asialleen omistautunut niin tuollaista tekee ihan mielellään, hymyssä suin.

Heittopaikkojen suunnittelusta sen verran, että aluksi tarkoitus oli rakentaa paikalle betonitiit, mutta hinnan vuoksi asia jätetään myöhemmäksi. Ehkä jossain vaiheessa tilanne on se, että pro-tiit ovat betonista ja TeePadit siirretään aloittelijoita suosivaan lokaatioon. Eihän sole ku tehä. Ensi viikolla olisi tarkoitus valaa betonista DisCatcherien (korien) putkille paikat, jotta pysyy jämäkästi maassa. Pitää vaan saada jostain kaivettua tarkka mitta putken halkaisijasta.

No, jokatapauksessa 9.8.2010 kunnanhallitus löi nuijalla pöytään, ja saatiin rahoitus koreille ja tiimatoille. Infotaulu ja väyläopasteet hommataan myöhemmin (Innova TeeSign), kun saadaan RY pystyyn ja rahoitus kondikseen. Nyt tilanne on se, että lapiot ja kirveet heiluvat lähes joka päivä alueella. Ensi viikon puolella tulee kaveri ajamaan pyöräkuormaajalla tiipaikkoja kohdalleen ja soraakin saattaisi olla luvassa. Perjantaina 20.8 on tarkoitus pitää talkoot paikan päällä, ja kaivaa korien paikat valmiiksi. Lisäksi tehdään pienimuotoista raivausta, ennenkuin alkaa moottorisaha/raivaussaha laulamaan. Talkoissa tarjolla sihijuomaa ja grillisnackseja.

Jatketaan!

-Matti Kukkola

ps. Kuvaa ja videomateriaalia työvaiheista tulee myöhemmin. Aloitettuani opiskelut medialinjalla, ajattelin puuhata koko radasta ja eri työvaiheista jonkinnäköistä isompaa videoprojektiakin. Laitteet ja vehkeet kun saa koulun puolesta ilman eri maksua.


3 kommenttia:

Ukko | 20:24 19.09.2010

Jos Anssi on tehnyt tällaisen niin minähän tulen ens kesänä käymään radio-ohjattavan lentävän kamerayksikön kanssa, tehdään ne väylävideot.

ivalo | 21:55 20.08.2010

any time :)

anssi | 18:41 20.08.2010

kiitti matti

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *