"Kaikki Suomen frisbeegolfradat yhdessä paikassa."

Video pyörii ja kansa nauttii, toivottavasti

3.7.2013 19:00

Eka pätkä on ulkona ja ilmeisesti ihmiset ovat siitä tykänneet kovasti. Kommentit ja suurehkot katsojamäärät lämmittää kyl sydäntä ja vie vähän paineita poies seuraavien jaksojen osalta. Laatuhan vain paranee kun meillä on kokoajan enemmän aikaa työstää seuraavia jaksoja. Itse materiaali on kuvattu joten nauhalla olevia heittoja ei päästä uusimaan, mutta tuo noin 150 gigaa matskua riittänee vielä neljään jaksoon kivasti.

Parissa päivässä on video niittäny Youtubessa palttiarallaa 4000 viewiä joka ainakin verrattuna lajin parissa tuotettuun kotimaiseen pätkään on varsin hyvin vaikkei luvuilla vielä nousta maailmanlaajuiseksi ilmiöksi. Facebookin mukaan THG-matsku tavoittaa viikossa yli 10 000 ihmistä tavalla tai toisella ja jos otettais kaikkien heidän kaverit mukaan olis luvut jo 140 000. Ehkäpä vielä joku päivä fribavideot saavuttaa tuon reilut satatuhatta ihmistä viikossa ja helposti.

Tokihan pitää ottaa huomioon, että THG rykästiin pystyyn nopealla aikataululla ja melko puskista joten tulevaisuus näyttää varsin lupaavalta. Tarkoituksena olisi pitää materiaali jatkossakin niin hyvänä, että siitä viitsii kertoa kaverillekin ja muille pelaajille jos sattuu radalla näkemään.

Videosarjan produktio oli kokonaisuudessaan melko mystinen prosessi ja mitä luultavimmin se toteutettiin kiertäen suurin osa taiteen säännöistä. Lähes hullusta ideasta alkunsa saanut toteutus koki muutoksia matkan varrella ja huomattava osa niistä vei settiä parempaan suuntaan. Oma alkuperäinen ajatus ”Kyllähän tämmösen nyt tekee yksinkin, onhan mulla tossa 600D ja laukku täynnä kiekkoja”, karisi kohtuu nopeasti poies ja vaihtui avun kartoittamiseksi. Innovan puolelta löytyi keskustelukavereita helposti kun Meresmaan Jussin ja Lahtisen Jannen kanssa ollaan asioita pyöritelty ennenkin The Great Escape -mainoksen ja SM2012-coveragen tiimoilta.

Suunnitteluvastuu lohkesi mulle ja järjestelyapua, ratavinkkejä ja varustusta löyty sit Innovan päädystä alusta alkaen. Kevään 2013 vaihtuessa kesään saatiin kuningasidea Averyn kiertueen yhdistämisestä THG-settiin ja uusia mahdollisuuksia avautui huikeita määriä. Oli myös huomattavasti helpompaa saada kontaktia taas uusiin tahoihin kun mukana oli vähän enemmän nimeä kuin hassuja hattuja käyttävä videojuontaja.

Kuvaus- ja edittiavuksi löytyi sit Pelttarin Juho joka on mun vanha tuttu opiskeluajoilta. Neuvottelut oli lyhyet ja leppoisat, yhteisymmärrykseen päästiin nopeasti ja kulutkin saatiin sovittua kohilleen. Todettakoon, että Juho on ainoa henkilö jolle maksetaan jotain THG videoista. Muut mennään rakkaudesta lajiin, tuoteavustuksilla ja hyvällä fiiliksellä. Videoita tuottaessa on tuo visuaalinen puoli jotakuinkin avainasemassa joten Juhon ammattitaito on kaiken menestyksen takana. Suosittelen tutustuun miehen tuotantoon.

Kaikensortin vääntöön meni kuitenkin aikaa lähes koko kevät ja viimeinen päätös produktion toteuttamisesta tuli aivan lähellä päivämäärää jolloin koko homma olisi pitänyt hylätä. Ratkaisevana tekijänä oli Intersportin lähtö mukaan tukijaksi joka varmisti tuotteiden testailun sekä mahdollisuuden siirtää kopekoita kulujen kattamiseksi. Aikaa jäikin sit noin kaks viikkoa ennen kuin oli tarkoitus lähteä reissuun joten osa järjestelyistä vedettiin kohtuu haipakkaa kasaan. Traileri kuvattiin seuraavalla viikolla muutamassa tunnissa ja editoitiin päivässä ihmisten nähtäväksi.

Projekti kuitenkin saatiin käyntiin ja tuottaja / juontaja / käsikirjoittaja / tuotearvostelija / kartturi / kuvaus-assari / rataesittelijä / kuski / projektipäällikkö, eli hattumies itse, oli valmiina lähtöön yhdessä kuvaajan ja Averyn. Tuotannon aikana tapahtuikin sit vaikka sun mitä josta otettiin oppia seuraavaa settiä varten. Pähkäilen niitä tällä viikolla vielä omissa kirjoituksissaan, pohtien siinä miten eri osa-alueet näkyy myös lajin parissa.

Yksi THG-videosetin ajavista voimista on ollut myös ottaa osaa lajin parista tuotettuun videomatskuun ja avata keskustelua siitä minkälaista materiaalia lajin harrastajat haluaisivat nähdä sekä mitä sen tuottaminen vaatii. Siksipä heittäisinkin palloa myös harrastajille keskusteluun osallistumiselle sekä hieman palkintoa kannusteeksi. Tämän viikon ”kisana” olkoot siis aiheen tienoilta keskustelu ja palkintoina jälleen Averyn signeeraamaa dessu sekä vapaavalintainen hattu Coston nettikaupasta (ei x-collabeja).

Onko ajatuksia ekasta jaksosta? Toiveita, haaveita tai pelkoja seuraavien jaksojen osalta? Mitä haluaisit nähdä lajin parista joko Hattumiehen tai jonkun muun toteuttamana? Mitä perusharrastaja voi tehdä kaiken tämän eteen?

Sana on vapaa! Mauttomuudet ja spämmit lähtee poies mut muuten päästän viestejä läpi. Kisan osalta aikarajaksi lyödään ens maanantai eli 8.7. mennessä jätetyt ajatukset osallistuu mukaan ja keskutella voi tässä blogissa, THG:n omassa blogissa tai Facebookissa.


4 kommenttia:

| 16:08 04.07.2013

Jantter | 16:08 04.07.2013

Yleisimmät heittotekniikka virheet ja niiden korjaaminen voisi olla yksi video-kategoria. Yleensä videoilla näytetään kuinka jokin tehdään ja sen katsottuaan sohvalla nyökytellään, mutta radalla kaikkii on jo unohtunut ja heitoissa tulee käytettyä jo opittua (vaikkakin se olisi väärin). Jos videoissa käytäisiin läpi miten korjata yleisiä tekiniikkavirheita saattaisi tästä jäädä jotain konkreettista oppia helpommin takaraivoon.

| 13:37 04.07.2013

MikkoS | 13:37 04.07.2013

Hei! Hienoa matskua! Kaikesta näkee että hyvää materiaalia on kyllä yllinkyllin. Toivoisin ehkä vähän pidempiä leikkauksia, koska joissain noissa pätkäjonoissa on joku sairaan hienon näkönen kuvakulma, tms. viritys jota haluaisi katsoa ajan kanssa, mutta leikkaus on n. 0,5 sekuntia ja taas mennään seuraavaan. Tästä päästäänkin aiheeseen jota halusin makustella. Nykyään kun kamerakalusto noin laitteiston puolelta on halventunut roimasti, ja jopa joillain kännykkäkameroilla saa ihan kohtuullista jälkeä jos vaan tärinän ja heilunnan taa tasapainotettua (tiedän, kunnon kameranörtti sai jo slaagin kun kännyköistä puhuttiin) eli _teknisesti_ hyvälaatuisten videoiden tekeminen on ns. kaikkien saatavilla. Pelkkä tekninen laatu ei kuitenkaan riitä. Tärkeämpää on kuvakulmien ja panoroinnin ja muun sellaisen luova ideointi kuvaajan puolelta (ja myös kuvattavan!) ja loppuviimeksi nämä ideat viimeistelee leikkaaja joka myös naittaa kuvan ja äänimaailman yhteen. Näillä osa-alueilla loistamalla saa teknisesti pykälän tavanomaisestakin datasta maistuvaa katsottavaa kuin tylsällä kuvalla vaikka se kuinka olisi 4K tasoa. Tämä korostuu etenkin nykytilassa jossa useat videot katsotaan Youtubesta ja vaikka siitäkin saisi valittua full screenin ja HD-tason (jos kone jaksaa pyörittää), väitän että useimmat videot katsotaan siitä peruskokoisesta ruudusta. Haluaisinkin tämän pohdinnan jälkeen kysyä, kameran lisäksi, mitä teknisitä apuvälineitä teillä oli matkassa kuvausta varten, ja olisitteko toivoneet että olisi lisää? Tarkoitan siis kaikenmaailman jalustoja ja dollyjä ja muita sellaisia. Entä valaisulaitteisto? Toisen harrastamani lajin (boulderointi) saralla on huomannut kuinka se tasaisesti liikkuva kamera saa about kaiken vaan jostain syystä näyttämään niin paljon paremmalta vs. staattinen kamera. Jotenkin se tuo koko kuvan eläväksi ja kohteena olevan kuvattavan tavallaan siten osaksi sitä kaikkea vs. staattinen kamera jossa kuvattava on se pääruoka ja taustat jotenkin kovin kliinisiä. Kiitos videoista, (hyvätasoisia) sellaisia ei ole koskaan liikaa. Heiluvia huonoja kännykkävideoita sen sijaan voi joskus ollakin liikaa... mutta jostain se on alettava!

Jätä kommentti